36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Sheep Got Waxed

Lietuva

Simonas Šipavičius – sax
Adas Gecevičius – dr
Paulius Vaškas – g

2011-aisiais VJYP konkurso pagrindinį prizą laimėjęs „Sheep Got Waxed“ trio šiandien – jau nebe daug žadantys naujokai, bet viena įdomiausių šalies alternatyviosios muzikos grupių ir vienas patraukliausių Lietuvos muzikos eksporto kolektyvų, sulaukiantis puikių įvertinimų ne tik savo šalyje, bet ir svetur.

Trio muziką „suvirškinti“ nelengva, bet ji kaip mat įtraukia draivo mėgėjus. „Sheep Got Waxed“ drąsiai žongliruoja muzikos kraštutinumais ir kontrastais: paglosto ir pakandžioja, sušaldo ir nudegina, išprausia šampūnu ir nuvaškuoja. Nepaisanti kanonų grupė savo kūrybos efektais ir improvizacijomis pataiko į dešimtuką.

2010-aisiais Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje susibūrę džiazo studentai Simonas, Adas ir Paulius jau po metų pradėjo drebinti Lietuvos festivalius. Saksofonu, gitara ir būgnais jų plakamas džiazo, pankroko, avangardo kokteilis sudomino teatro režisierių Vidą Bareikį, pakvietusį grupę sukurti muziką jo spektakliui „Kovos klubas“ ir gyvai atlikti ją scenoje – spektaklis už muziką pelnė Auksinio scenos kryžiaus nominaciją, o jo kūriniai tapo pirmuoju grupės albumu.

Po poros metų pasirodęs antrasis trio albumas „Pushy“ sulaukė dėmesio ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, šio albumo kūrinius muzikantai pristatė Kinijos gastrolėse. Dar didesnis atgarsis lydėjo albumus „Tommy Got Waxed“, trio gyvai įgrotą su olandų grupe „Tommy Mustache“ (2019), ir „More Chews“ (2022). Užsienio kritikai, kaip ir lietuvių kolegos, pripažino grupės muzikos unikalumą.

„Sheep Got Waxed“ du kartus buvo nominuoti M.A.M.A apdovanojimui „Metų alternatyvos“ kategorijoje.

Trio savo kūrybą pristatė Kinijoje, Pietų Korėjoje, Taivane, Slovėnijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Danijoje, Jungtinėje Karalystėje, Latvijoje, Estijoje ir kitose šalyse. Kelerius metus iš eilės grupė garsino nebylius filmus Stokholmo, Helsinkio ir Kopenhagos festivaliuose.

Visi trio nariai yra išskirtiniai muzikantai ir išradingi idėjų generatoriai.

Saksofonininkas Simonas Šipavičius VJYP konkurse 2010-aisiais buvo pripažintas geriausiu instrumentininku, o 2019 metais jau pelnė „Vilnius Jazz“ apdovanojimą „Už nuopelnus Lietuvos džiazui“. Jis įspūdingai reiškiasi ne tik su trio „Sheep Got Waxed“. Simonas yra grupės „CinAmono“ ir „Lithuanian JJazz Ensemble“ narys, išleido solinius albumus „Saxual Harassment“ (2018) ir „Grandes Saxitos“ (2022) „Sheep Effect“ pseudonimu.

Iš Kretingos kilęs muzikantas baigė Stasio Šimkaus konservatoriją Klaipėdoje ir magistro studijas LMTA džiazo katedroje, Petro Vyšniausko klasėje. Nuo 2019-ųjų rudens jis pats nemažai laiko skiria pedagoginei veiklai novatoriškoje jaunimo muzikos mokykloje „Muzikalkė“. kurioje ugdomas auklėtinių kūrybiškumas.

Pasak menininko, muzikoje viskas įmanoma. „Laisvė yra didžiulė vertybė. Dažnai gyvenime negali elgtis visai laisvai, nes gali likti nesuprastas. Muzikoje gali sau leisti viską. Gali joje būti toks, koks iš tiesų esi arba norėtum būti – ne cituoti o kalbėti savo žodžiais. Tuo ir žavi improvizacija. Ji padeda atlikėjams prabilti“, – sakė saksofonininkas.

Būgnininkas ir kompozitorius Adas Gecevičius mokytis muzikos pradėjo nuo pianino ir akordeono pamokų M. K. Čiurlionio muzikos mokykloje Druskininkuose, o nuo 13 metų grojo būgnais vietos roko ansambliuose, kūrė savo muziką.

Dar studijuodamas džiazo mušamuosius LMTA, jis pasirašė reklamos atstovo kontraktą su Šveicarijos būgnų lėkščių gamintoju „Paiste“. 2013 m. Adas tapo tarptautinio būgnininkų konkurso „Drum Day“ prizininku ir atstovavo Lietuvai Baltijos šalių būgnininkų konkurse Latvijoje.

Jau beveik dešimtmetį jis sėkmingai reiškiasi ir kaip kompozitorius: sukūrė muziką pirmąjam pilnametražiam lietuviškam siaubo filmui „Rūsys“, miuziklo festivalio „Mfest“ veiksmui, taip pat vaikiškam O. Lapinos spektakliui „Gararar“, kuris buvo nominuotas Auksiniam scenos kryžiui. 2017 m. A. Gecevičius buvo apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi kaip geriausio šokio spektaklio „Žaidimas baigtas“ bendraautorius.

Greta „Sheep Got Waxed“ veiklos muzikas plėtoja savo solinį projektą ADAS, dalyvauja kolektyvo „Vilniaus Energija“ projektuose. Jis bendradarbiavo su įvairių meno sričių ir muzikos žanrų atstovais, tarp jų – dainininkėmis Jurga Šeduikyte, Alina Orlova, Renata Dubinskaite, Migloko, „Solo Ansambliu“, saksofonininkais P. Vyšniausku ir Jonathonu Haffneriu, būgnininkais Kenny Wollesenu ir Daliumi Naujokaičiu, dirigentu Ričardu Šumila, aktoriumi Rolandu Kazlu.

Gitaristas Paulius Vaškas baigė Vilniaus konservatoriją ir gitaros studijas LMTA džiazo katedroje. Greta „Sheep Got Waxed“ projektų muzikantas bendradarbiauja su kūrybingais savo kartos improvizuotojais įvairių sudėčių ansambliuose, groja duete su saksofonininku Kazimieru Jušinsku, yra dalyvavęs ne viename teatro projekte, sukaupęs radijo laidų vedėjo patirties.  

Vilnius Jazz'2023

Mats Gustafsson - Liudas Mockūnas

Švedija-Lietuva

Mário Costa Quartet feat. Cuong Vu

Portugalija-JAV-Prancūzija

Louis Sclavis Quartet

Prancūzija

Fleitų 3

Lietuva

Brian Marsella

JAV

Lakecia Benjamin "Phoenix"

JAV

Marijus Aleksa

Lietuva

Shabaka Hutchings - Majid Bekkas - Hamid Drake

Jungtinė Karalystė-Marokas-JAV

Mette Rasmussen Trio North

Danija-Norvegija

Liudas Mockūnas - Tom Blancarte - Christian Windfeld

Lietuva-JAV-Danija

Famoudou Don Moye "Odyssey & Legacy" Quintet

JAV

Thierry Quénum: "How European jazz became independent from US jazz"

Prancūzija

Greta Skaraitienė - Vygintas Skaraitis: “Stuck in Jazz”

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2023

8 notes missing

Lietuva

207 Collective

Lietuva

Mikas Kurtinaitis

Lietuva

Geck

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2023 Guests

Sheep Got Waxed

Lietuva