36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Fleitų 3

Lietuva

Mėta Gabrielė Pelegrimaitė – fl
Salomėja Kalvelytė – fl, afl
Kristupas Gikas – fl, bfl

© Vilma Dobilaitė

Trys jaunosios kartos fleitininkai, aktyviai koncertuojantys šiuolaikinės bei improvizacinės muzikos scenose, debiutavo kaip „Fleitų 3” prieš kelerius metus. Visi jie – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos programos ugdytiniai, „Improdimensijos“ orkestro bei sąjūdžio, įkvėpusio improvizacinės muzikos pakilimą Lietuvoje, nariai.

„Improdimensija“ – tai eksperimentams ir edukacijai skirta kūrybinė platforma, kurioje susitinka ryškiausios Lietuvos bei užsienio džiazo žvaigždės ir jaunoji improvizuotojų karta. 2016-aisiais LMTA atsiradus Šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos magistro programai, vienas jos steigėjų garsus saksofonininkas ir kompozitorius Liudas Mockūnas pradėjo kviesti užsienio grandus dalytis patirtimi su LMTA studentais, o kartu ir pasirodyti laisvojo džiazo ir improvizacinės muzikos koncertų cikle „Improdimensija“.

Tai scena, atvira ir korifėjams, ir gabiausiam jaunimui. „Fleitų 3” čia yra pristatęs ir savo programą, ir grojęs su „Improdimensijos“ orkestru, sudarytu iš LMTA Šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos programos buvusių ir tuometinių studentų.

Savo koncertuose „Fleitų 3”, pasitelkdamas ne tik įprastos tonacijos, bet taip pat bosinę ir altinę fleitas, ekstremaliai platų išplėstinių technikų arsenalą, tyrinėja šių instrumentų galimybių ribas.

Daugelio klausytojų ausys yra pratusios girdėti švelnų, minkštą fleitos toną, klausytis šiuo instrumentu atliekamu svajingu melodijų, o „Fleitų 3” drąsiai griauna klasikinį šio instrumento įvaizdį. Savo pasirodymuose ansamblis tai nardina klausytojus į atpalaiduojančių ambientinių skambesių stichiją, tai netikėtai išbudina šaižiais fleitų virštoniais, disonansais bei spiegiančiais garsais.

Kolektyvas yra grojęs „Studium P“ erdvėje, „Rasų radijo“ transliacijoje, „Improdimensijos“ koncertų cikle, o pernai pasirodė „Improdimensijos“ orkestrui skirtame „Vilnius Jazz“ koncerte.

Prieš kelis mėnesius „Fleitų 3” išleido debiutinį albumą, kuriame įamžino savo koncertą „Improdimensijos“ cikle. Šiuo albumu Mėta, Solomėja ir Kristupas verčia naują improvizacinės muzikos lapą Lietuvos istorijoje, tvirtai pareikšdami: fleitos gali skambėti kitaip!

Mėta Gabrielė Pelegrimaitė savo karjeros pradžioje aktyviau reiškėsi tradiciškesniuose kolektyvuose, o šiuo metu vis labiau išlaisvina savo kūrybines galias laisvai improvizuodama ir eksperimentuodama ir kartu įpindama į kūrybą meinstrymo muzikos elementų.

Fleitininkė groja įvairiuose improvizacinės muzikos ansambliuose – daugiausiai duetuose ir trio, taip pat yra elektroakustinio dueto „Ambulance on Fire“, laviruojančio tarp šokių ir eksperimentinės muzikos, narė. Atlikėja taip pat muzikuoja „Improdimensijos“ ir „Naujo Airlines“ orkestruose, pasirodo solo, dalyvauja kompozitorių performansuose.

Mėta koncertavo ir šiuolaikinės muzikos festivaliuose „Jauna muzika“ bei „Druskomanija“, Malmės eksperimentinės muzikos „Intonal“ ir andergraundo „Braille Satellite“ festivaliuose, 2019 metais buvo patekusi į „Vilnius Jazz Young Power“ finalą su trio „I’m Out“, 2022-aisiais – su grupe „SNUS.

Salomėja Kalvelytė yra LMTA Šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos programos magistrantė, aktyviai dalyvaujanti improvizacinės muzikos projektuose su skirtingais atlikėjais ir ansambliais.
Fleitininkės muzikinėje kalboje atsispindi klasikinės, džiazo ir laisvosios improvizacinės muzikos įtakos. Improvizuodama Salomėja derina skirtingas estetikas ir fleitos grojimo technikas, žaidžia garso tembrais, kontrastais ir akustika.

Kristupas Gikas improvizacinės muzikos kryptimi pasuko po klasikinės muzikos studijų M. K. Čiurlionio menų mokyklą ir LMTA, vėliau jis studijavo sonologiją Hagos karališkojoje konservatorijoje Nyderlanduose.

Šiandien menininkas reiškiasi šiuolaikinėje, improvizacinėje ir eksperimentinėje muzikoje, domisi skirtingomis muzikos tradicijomis bei stiliais, savo kūryboje trina jų ribas, derina akustinį ir elektroninį garsą. Elektroakustinės muzikos galimybes Kristupas tyrinėja ir doktorantūros studijose LMTA.

Muzikoje K. Gikas ieško intuicijos ir logikos pusiausvyros, dažnai pritaiko ir žaidybinius elementus. Jo arsenale – ne tik įvairios fleitos, bet ir saksofonas, kompiuteris, dambrelis ar net patefonas, kurio plokšteles jis dažnai sukioja kaip DJ Extended.

Šiuo pseudonimu improvizuotojas jau šeštus metus muzikuoja su bendramoksliu saksofonininku Kazimieru Jušinsku. Jų duetas yra koncertavęs ne tik Lietuvoje, bet ir Olandijos, Belgijos, Vokietijos, Austrijos scenose. Kristupas taip pat yra improvizacinės muzikos grupės „Laivo troupe“ narys. 

Vilnius Jazz'2023

Mats Gustafsson - Liudas Mockūnas

Švedija-Lietuva

Mário Costa Quartet feat. Cuong Vu

Portugalija-JAV-Prancūzija

Louis Sclavis Quartet

Prancūzija

Fleitų 3

Lietuva

Brian Marsella

JAV

Lakecia Benjamin "Phoenix"

JAV

Marijus Aleksa

Lietuva

Shabaka Hutchings - Majid Bekkas - Hamid Drake

Jungtinė Karalystė-Marokas-JAV

Mette Rasmussen Trio North

Danija-Norvegija

Liudas Mockūnas - Tom Blancarte - Christian Windfeld

Lietuva-JAV-Danija

Famoudou Don Moye "Odyssey & Legacy" Quintet

JAV

Thierry Quénum: "How European jazz became independent from US jazz"

Prancūzija

Greta Skaraitienė - Vygintas Skaraitis: “Stuck in Jazz”

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2023

8 notes missing

Lietuva

207 Collective

Lietuva

Mikas Kurtinaitis

Lietuva

Geck

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2023 Guests

Sheep Got Waxed

Lietuva