36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Brian Marsella

JAV

Brian Marsella - p

© Sigitas Kondratas

Šis pianistas, kompozitorius, grupių lyderis jau viešėjo „Vilnius Jazz“ festivalyje 2018-aisiais, – tąkart su savo akustiniu trio interpretavo klezmerių muzikos įkvėptą legendinio JAV avangardininko Johno Zorno kūrybą iš ciklo „Masada“, pelniusio B. Marsellai neprilygstamo šios muzikos atlikėjo reputaciją.

Pianistas jau septynerius metus sukasi J. Zorno muzikos visatoje, dalyvauja jo „Masada“ ir „Bagatelle“ projektuose, muzikuoja „Cobra“, „New Electric Masada“ grupėse, kvartete „Chaos Magick“ (su Johnu Medeski, Mattu Hollenbergu ir Kenny Grohowski), fortepijoniniame trio su Chesu Smithu ir Jorge’u Roederu, kvartete „Incerto“ (su Ch. Smithu, J. Roederu ir Julianu Lage’u). Be to, jis įsiamžino J. Zorno avangardinės ir eksperimentinės muzikos leidyklos „Tzadik“ 25 albumuose, tarp jų – dešimtyje kaip lyderis.

Tačiau šįsyk pianistas atskleis savo talentą ir lankstumą solinėje programoje, ištrūkęs iš savo mentoriaus šešėlio.

Brianas Marsella gimė Filadelfijoje, šiuo metu gyvena Naujajame Džersyje. Jis labai anksti pradėjo muzikinę karjerą. Pamokytas muzikos mėgėjo tėvo, berniukas jau būdamas penkerių surengė savo pirmą viešą pasirodymą, o vienuolikos dalyvavo profesionalioje sesijoje.

Paauglystėje Brianas intensyviai muzikavo Filadelfijoje su vietos ansambliais. Susipažinęs su bosininku Lance’u Walkeriu, jis atrado ritmenbliuzą, bliuzą, fanką ir „fusion“ muziką, ėmė groti grupėse „The Dukes of Destiny“, „The Elgins“ ir daugybėje kitų.

Naktimis vaikinas muzikavo klubuose, savaitgaliais grojo vestuvėse ir kartu siekė klasikinio išsilavinimo – pasimokęs privačiai, tęsė fortepijono studijas „Juilliard School“ ir „Peabody Conservatory“, kompozicijos mokėsi „Westminster Choir College“, o 2000-aisiais užbaigė džiazo ir šiuolaikinės muzikos studijas Niujorko universitete menų bakalauro laipsniu.

Vos persikėlęs į Niujorką, Brianas ėmė intensyviai gastroliuoti ir įrašinėti muziką su pripažintais atlikėjais visame pasaulyje. Jis yra brazilų perkusininko Cyro Baptistos grupės „Beat the Donkey“ narys, drauge su jos lyderiu įkūrė grupes „Vira Loucos“ ir „Banquet of the Spirits“, talkina jam rengiant meistriškumo kursus ir bendruomeninius projektus.

Iš paties Briano projektų paminėtini dideli ansambliai „iMAGiNARiUM“ ir „Gatos do Sul“, džiazo kvintetas „The Flail“, surfroko trio „The Modulators“, grupė „Archipelago X“ (su Ikue Mori ir Sae Hashimoto), du akustiniai trio – su Kenny Wollesenu, Trevoru Dunnu ir su Christianu McBride’u bei Anwaru Marshallu. Pastarojo trio albumą „OUTSPOKEN“ 2018-aisiais „The New York City Jazz Record“ pripažino metų geriausiu. 2020 metais aukščiausio įvertinimo sulaukė „Gatos do Sul“ albumas – jį geriausiu išrinko „Downbeat“.

Kaip lyderis ir vienas lyderių B. Marsella yra išleidęs 19 albumų, o iš viso įgrojo per 50 albumų.

Klavišininkas bendradarbiavo su Billy Martinu, G. Calvinu Westonu, Marshallu Allenu, Odeanu Pope’u, Davidu Fiuczynski, Anatu Cohenu, Mary Halvorson, Brigganu Krausu, Jonu Madofu, Nelsu Cline’u, Hassanu Hakmoun, Jonu Irabagonu ir daugeliu kitų talentų.

Jis pasirodė su Meg Okura’os „Pan Asian Chamber Jazz Ensemble“, Chriso Lightcapo „SuperBigmouth and Superette“, „Jessica Lurie Ensemble“, „Zion80“, „Pharaoh’s Daughter“, „Yemen Blues“, „Fresh Cut Orchestra“ ir kitomis grupėmis daugelyje reikšmingų pasaulio scenų, tarp jų – „Village Vanguard“, „Jazz at Lincoln Center“, „The Kimmel Center“, Hamburgo Elbės filharmonijoje, Paryžiaus „Salle Pleyel“, Niuporto, Monrealio, Melburno džiazo festivaliuose, „North Sea Jazz“, „Big Ears“ festivaliuose.

B. Marsella yra ir entuziastingas pedagogas. Jis dėsto džiazo fortepijoną Niujorko universiteto „The New School“ koledže ir Interlocheno menų akademijoje, taip pat veda tarpžanrinės improvizacijos meistriškumo kursus.
 

Vilnius Jazz'2023

Mats Gustafsson - Liudas Mockūnas

Švedija-Lietuva

Mário Costa Quartet feat. Cuong Vu

Portugalija-JAV-Prancūzija

Louis Sclavis Quartet

Prancūzija

Fleitų 3

Lietuva

Brian Marsella

JAV

Lakecia Benjamin "Phoenix"

JAV

Marijus Aleksa

Lietuva

Shabaka Hutchings - Majid Bekkas - Hamid Drake

Jungtinė Karalystė-Marokas-JAV

Mette Rasmussen Trio North

Danija-Norvegija

Liudas Mockūnas - Tom Blancarte - Christian Windfeld

Lietuva-JAV-Danija

Famoudou Don Moye "Odyssey & Legacy" Quintet

JAV

Thierry Quénum: "How European jazz became independent from US jazz"

Prancūzija

Greta Skaraitienė - Vygintas Skaraitis: “Stuck in Jazz”

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2023

8 notes missing

Lietuva

207 Collective

Lietuva

Mikas Kurtinaitis

Lietuva

Geck

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2023 Guests

Sheep Got Waxed

Lietuva