36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Užupis

JAV-Lietuva

Kenny Wollesen – vibes

William Shore – vibes

Dalius Naujokaitis – dr

Special guest:
Jonathon Haffner – sax
Kirk Knuffke - trumpet, cornet

Kadangi šiemet neįmanoma pasikviesti į festivalį amerikiečių dėl pandemijos, „Vilnius Jazz” 2018-aisiais pradėtas Niujorko muzikos klubo „The Stone“ pristatymas bus tęsiamas virtualiai. Dažni šio klubo svečiai – K.Wollesenas, W.Shore’as ir D.Naujokaitis, susibūrę į grupę „Užupis“, kviečia stebėti tiesioginę jų pasirodymo transliaciją iš Shahzado Ismaily studijos „Figure 8“ Niujorke.

2017 metais šis originalus perkusininkų trio grojo „Peronas Jazz“ festivalyje Vilniuje, o D.Naujokaitis, K.Wollesenas ir J.Haffneris dar šiemet dalyvavo neseniai mus palikusio pasaulinio garso lietuvių menininko, poeto, kuratoriaus, JAV avangardinio kino krištatėvio Jono Meko (1922-2019) atminimui skirtuose renginiuose Vilniuje, be to, yra koncertavę J.Meko garbei Lietuvoje ir anksčiau.

J.Mekas buvo šio grupės įkvėpėjas, kartais dalyvaudavo jos programose kaip vokalistas.

„Užupis“ susikūrė 2014-aisiais viename „Soho“ vakarėlyje ir nuo tada pasirodė daugelyje geriausių Niujorko andergraundo klubų: „Nublu“, „Manhattan Inn“, „The Stone“, „Trans-Pecos“ ir kituose.

Šis trio skamba labai neįprastai, bet kartu žemiškai ir gaiviai, kaip nuteikia ir savitas Užupio rajonas Vilniuje, davęs pavadinimą grupei.

Prieš susiburdami į ansamblį, Kenny, Willis ir Dalius daug metų savo įgūdžius kartu gludino kitose grupėse, tarp jų – avangardinėse „Himalayas“ ir „Stone Clouds“, „Wollesonic Laboratories“ hepeninguose, daugelyje Butcho Morriso ansamblių.

Perkusininką Kenny Wolleseną jau girdėjome pirmajame „The Stone“ pristatyme 2018-aisiais, grojantį kylančios Niujorko avangardo žvaigždės pianisto Briano Marsellos trio.

Lietuvos avangardo mėgėjams šis muzikantas yra neblogai žinomas. Jis koncertavo mūsų šalyje ir su gitaristo Billo Frisello grupe, dalyvavo projektų serijoje „Fluxus ministerijoje“ Vilniuje ir Kaune kartu su D. Naujokaičiu bei vietos atlikėjais.

Iš tų susitikimų radosi albumas „Rasa Rasa“, kurį 2014 metais išleido garsioji Johno Zorno „Tzadik“ kompanija. Prieš tai šis projektas skambėjo „The Stone“ klube ir buvo įrašytas jo įkūrėjo legendinio avangardisto J.Zorno studijoje. Specialiai dėl įrašų į Niujorką buvo nuvykusios septynios sutartinių dainininkės iš Lietuvos, įsiamžinusios albume.

Daugiau kaip du dešimtmečius Niujorko džiazo scenoje kuriantį K.Wolleseną bendraminčiai vadina „visur esančiu“. Jis grojo su įvairiausių žanrų atlikėjais – nuo Tomo Waitso iki J.Zorno, nuo Davido Byrne’o iki Bebelio Gilberto, įsiamžino šimtuose įrašų. Menininkas garsėja kaip savadarbių instrumentų („Wollesonics“) meistras.

Jo diskografijoje – albumai su Johnu Scofieldu, Leni Stern, Norah Jones, Myra Melford, Rufusu Wainwrightu, Steve’u Beresfordu, Davidu Byrne’u, Sylvie Courvoisier ir daugybe kitų muzikos korifėjų, tačiau daugiausia – apie 40 – įgrotų su J.Zornu. Dažnai bendradarbiauta ir su B.Frisellu, baskų vokalistu Ruperiu Ordorika, kanadiete klavišininke ir kompozitore Ellen Reid, amerikiečiais vokalistais Jenny Scheinman ir Jesse Harrisu.

K.Wollesenas intensyviai darbuojasi su savo suburtu „New Klezmer Trio“, yra grupių „Sex Mob“ ir „Himalayas“ narys. Pastarosios projektuose daug kartų dalyvavo J.Mekas.

Willis Shore’as sėkmingai reiškiasi kaip vibrafonininkas, kompozitorius ir prodiuseris. Jis yra elektroninio popdueto „TMBOY“ narys, dažnai groja ir solo su elektronika, turi savo šou „Lot Radio“ eteryje.

Muzikas groja vibrafonu Nelso Cline’o projekte „LOVERS“, Arto Lindsay „Noise Quartet“, Dave’o Harringtono grupėje ir B.Morriso „Nublu Orchestra“, pasirodė su dideliais ansambliais Niujorko klubuose „The Stone“, „Nublu“, „H0L0“, įsiamžino Fransciso Harriso albumuose.

2017 metais W.Shore’as išleido savo debiutinį solo albumą „A hundred times“. Jis taip pat rašo ir prodiusuoja muziką NBC, ABC, „Discovery Channel“, „National Geographic“, „History Channel“ ir kitiems televizijos kanalams, yra pelnęs už ją keturis ASCAP apdovanojimus.

Avangardinės muzikos bei laisvojo džiazo būgnininkas Dalius Naujokaitis jau ketvirtį amžiaus gyvena už Atlanto, bet nuolat parvyksta muzikuoti į Lietuvą. Čia prasidėjo jo džiazo karjera: nuo 1986 m. būgnininkas grojo Skirmanto Sasnausko džiazo ansamblyje, vėliau tapo Juozo Milašiaus ansamblio „Gitarmanija“ nariu, susidomėjo „noise“ muzika.

Prieš emigraciją Dalius grojo gimtinėje su daugeliu šalies džiazo meistrų, tarp jų – Vladimiru Čekasinu, Petru Vyšniausku, Tomu Kutavičiumi, Eugenijumi Kanevičiumi, su įvairiomis roko, džiazo, panko, populiariosios muzikos grupėmis.

1995 metais jis išvyko į Niujorką ir įsiliejo į tenykštę improvizuotojų bendruomenę. Susidraugavęs su filmininku J.Meku, pradėjo rengti „Kino antologijos archyve“ solo pasirodymus, čia įkūrė su bendraminčiais grupę „Free Music on Second Street“. Daliaus muzika skamba keturiuose J.Meko filmuose.

Už Atlanto būgnininkas grojo ir įrašinėjo kūrinius su daugybe improvizuotojų, tarp jų – B.Morrisu, Artu Baronu, Aaronu Kean‘ue, Mike‘u Irwinu, Alexu Weissu, Rocco Johnu Iacavone, Dougu Wieselmanu, Brigganu Kraussu, Nicku Gianni, su kolektyvais „Nublu Orchestra“, „Now We Are Here“, „Brooklyn Bears“, „Tiger Lithy“, N.Gianni grupe „Evolution“, K.Wolleseno „Wollesonic Laboratories“, „The Himalayas“, bendradarbiavo su šokių muzikos grupe „Brazilian Girls“ ir daugeliu kitų kūrėjų.

Su Niujorko menininke Sandra Koponen Dalius buvo subūręs grupę „Untytė“, grindusią savo kūrybą lietuviškomis sutartinėmis. Vėliau kitas projektas – „Rasa Rasa“, būgnininko sumanytas drauge su K.Wollesenu ir J.Haffneriu, suvienijo naujosios improvizacinės muzikos kūrėjus bei sutartinių atlikėjas iš Lietuvos. Jis dokumentuotas kompaktinėje plokštelėje „Wollesen, Haffner, & Naujo: Rasa, Rasa“, kurią 2014 m. išleido legendinė J.Zorno leidykla „Tzadik“.

Lietuvoje D.Naujokaitis buvo subūręs „Naujo Atomic Orchestra“, su kuriuo gastroliavo Austrijoje ir Kroatijoje, taip pat grojo su „Trafic Trio“, vietos džiazo jaunimu, K.Wollesenu, J.Haffneriu, Seanu Francis Conway ir kitais niujorkiečiais.

Muzikas reiškiasi ir teatre bei kine. Su Juozu Milašiumi ir Valdu Pranuliu 1994 m. pastatė spektaklį „Moteris smėlynuose“ (pagal Kobo Abės romaną), su Vilija Naujokaitiene sukūrė muziką kino filmui „Viena meilės istorija“ (režisierius Julius Žižliauskas).

Niujorke menininkas drauge su Kenu Jacobsu sukūrė muzikinį kino projektą „Lumiere/Naujokaitis/Jacobs: Nervous System Concerts“, bendradarbiavo su moderniojo šokio grupe „Limbic Six” bei „Tiny Mythic Theatre“, sukūrė kino filmų.

2016 metais D.Naujokaičio nuopelnai Lietuvos džiazui įvertinti „Vilnius Jazz“ apdovanojimu.

Saksofonininkas Jonathonas Haffneris nuolat bendradarbiauja su K.Wollesenu ir D.Naujokaičiu, dalyvavo albumo „Rasa Rasa“ įrašuose, daug kartų grojo Lietuvoje, buvo J.Meko grupės „Now We Are Here“ narys.

Jis grojo ir įrašinėjo muziką su daugybe žinomų improvizuotojų, tarp jų – B.Morrisu, B.Frisellu, Jasonu Moranu, Uri Caine’u, Jimu Blacku, Eddie Hendersonu, Chrisu Potteriu, Brianu Blade’u, Grahamu Haynesu, Elliottu Sharpu, A. Baronu, D.Binney, „Medeski, Martin and Wood“, „Sex Mob“, „The Nublu Orchestra“.

Nuo 2015-ųjų Jonathonas gastroliuoja JAV ir Europoje su „The Wadada Leo Smith Quartet“.

Vilnius Jazz'2020

Improdimensija orchestra

Lietuva

DJ Extended feat. Kazimieras Jušinskas

Lietuva

Dainius Pulauskas Trio

Lietuva

Arkady Gotesman’s project Prayer

Lietuva

Arnas Mikalkėnas Trio

Lietuva

Gailė Griciūtė - Juozas Milašius

Lietuva

Low Blow

Lietuva-JAV

Užupis

JAV-Lietuva

Words and Letters

Lietuva

Milašius-Kutavičius-Naujokaitis feat. Lithuanian Young Composers Orchestra LP presentation

Lietuva

POST-SCRIPTUM: Jubiliejinis Dainiaus Pulausko 60-mečio ir DPG 25-mečio koncertas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020

Matt Deiman

Lietuva

Juzt

Lietuva

Lithuanian Youth Jazz Orchestra

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020 Guests

Kanalizacija

Lietuva