36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Improdimensija orchestra

Lietuva

Mėta Gabrielė Pelegrimaitė – fl, b
Kristupas Gikas – fl, DJ
Kazimieras Jušinskas – ss, as
Klaudijus Štuopinis – ts, bs
Arminas Bižys – as, bs
Dovydas Stalmokas – as, bss
Simas Petkevičius – as
Matas Samulionis – ts
Liudas Mockūnas – ss, ts, bss, cls
Klaudija Indriliūnaitė – g, electronika
Dominykas Norkūnas – g, bg
Simonas Kaupinis – tb
Mikas Kurtinaitis – tb
Gediminas Stepanavičius – tb, db
Arnas Mikalkėnas – p, perc
Domantas Razmus – dr, perc

Kolektyvą subūrė improvizacinės muzikos meistrai Liudas Mockūnas ir Arnas Mikalkėnas iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Šiuolaikinės muzikos magistro programos buvusių ir dabartinių studentų bei bendraminčių.

Minėtą programą prieš kelerius metus sukūrė Mockūnas kartu su kompozitoriumi Vykintu Baltaku ir prie dėstytojų komandos pakvietė prisijungti gerą bičiulį Mikalkėną. Naujoji programa net tik įpūtė šviežio oro į LMTA koridorius, bet ir netrukus tapo neatsiejama „Improdimensijos“ dalimi.

Kas ta „Improdimensija“? Tai – improvizacijai, eksperimentams ir edukacijai skirta kūrybinė platforma, atverianti vartus į dar nepramintus garsinius slėnius, kuriuose savo kūrybines galias išlaisvina ne tik scenos senbuviai, bet ir jaunosios kartos kūrėjai.

Laisvojo džiazo ir improvizacinės muzikos koncertų ciklo „Improdimensija“ idėja gimė 2011 metais Kaune, pianistui, perkusininkui ir kompozitoriui Arnui Mikalkėnui kartu su bičiuliais ėmus organizuoti muzikinius projektus įvairiausiuose laikinosios sostinėse vietose.

2017-aisiais „Improdimensija“ atvertė naują savo istorijos lapą. Prie A.Mikalkėno prisijungus ne tik Europoje, bet ir už jos ribų žinomam saksofonininkui bei kompozitoriui L.Mockūnui ir įrašų studijos „MAMA Studios“ savininkui bei garso režisieriui Arūnui Zujui, „Improdimensijos“ koncertai suskambo šioje studijoje Vilniuje.

„Improdimensijos“ scenoje pasirodė ne tik Lietuvos džiazo ir improvizacinės muzikos korifėjai Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Čekasinas, Vladimiras Tarasovas, Dalius Naujokaitis, Juozas Milašius, Arkadijus Gotesmanas, Tomas Kutavičius ir daugelis kitų, bet taip pat pasaulinės žanro žvaigždės Matsas Gustafossonas, Barry Guy, Nate‘as Wooley, Peteris Evansas, Johnas Butcheris, Jimas Blackas, Drew Gressas, Agusti Fernandezas ir kt.

Beveik visi iš užsienio atvykstantys improvizuotojai veda ir meistriškumo pamokas jauniesiems Lietuvos džiazmenams. „Improdimensija“ skatina ir puoselėja skirtingų kartų dialogą bei kolegišką bendradarbiavimą. „Improdimensijos“ scenoje su ryškiausiomis Lietuvos bei užsienio žvaigždėmis pasirodo ir jaunosios kartos muzikantai. Jie čia taip pat pristato savo kūrybą.

Šis sąjūdis įkvėpė improvizacinės muzikos pakilimą Lietuvoje, kurio avangarde regime kūrybine energija trykštančius LMTA Šiuolaikinės muzikos magistro programos ugdytinius, tapusius neatsiejama Vilniaus „undergroundinio“ gyvenimo dalimi.

Iš tvaraus šios programos studentų ir dėstytojų ryšio galiausiai radosi „Improdimensijos orkestras“. Pasak jo iniciatorių, dvejus metus trunkančios Šiuolaikinės muzikos magistro studijos prabėga nepastebimai, išsiskirti su studentais visada būna sunku, dėl to ir kilo noras vėl suburti tuos, kurie neįsivaizduoja savo muzikinio kelio be improvizacinės muzikos, išpažįsta tą pačią muzikinę estetiką ir kalba viena kalba.

Visi orkestro nariai virtuoziškai valdo savo instrumentus, yra plataus muzikinio akiračio ir nežabotos kūrybinės vaizduotės, tad jų atliekama muzika nustebins ir visko girdėjusius.

Pasak muzikantų, „Improdimensijos orkestro“ programa paremta išskirtinai kolektyvo narių idėjomis, užrašytomis grafinėse bei tradicinės notacijos partitūrose. Šis koncertas – puiki galimybė įsitikinti mūsų jaunosios kartos improvizuotojų profesionalumu ir kūrybingumu.

Liudas Mockūnas yra vienas žymiausių improvizacinės muzikos kūrėjų Baltijos šalyse, multiinstrumentininkas, kompozitorius, grupių lyderis. Baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją bei Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją, jis greitai įsitvirtino Europos improvizacinės muzikos scenoje.

Šiandien tai dinamiškiausias Lietuvos džiazo kūrėjas, nuolat migruojantis per Europos festivalius ir džiazo klubus, randantis vis naujų kūrybos partnerių tarp Skandinavijos, Baltijos šalių, Lenkijos, Rusijos, Portugalijos ir kitų kraštų muzikantų.

Liudas yra grupės „Mockūno Nuclear“ bei „Traffic Trio“ lyderis, tarptautinių džiazo kolektyvų „Toxikum“, elektroakustinio trio „Red Planet“ vienas lyderių, „Copenhagen Art Ensemble“, Markuso Pesoneno „Hendecet“, Stefano Pasborgo „Free Moby Dick“ ir „Odessa 5“, tarptautinių grupių „Dirty Mountain“, „Heavy Beauty“, Mikko Innaneno „Innkvisitio“, šiuolaikinės muzikos ansamblių „Gaida“, „Konvoj Art“ bei Lietuvos ansamblių tinklo narys.

Muzikas groja duetuose su M.Ducret ir Ryoji Hojito, Barry Guy, Williamu Hookeriu, Petru Geniušu, Artūru Bumšteinu, Vladimiru Tarasovu, Mikko Innanenu, bendradarbiauja su Pierre‘u Dorge bei jo „New Jungle Orchestra“, Jacobu Anderskovu, Nilsu Davidsenu, Vladimiru Čekasinu, Arkadijumi Gotesmanu, Matsu Eilertsenu, Marku Solborgu, Jonasu Westergaardu, Jakobu Riisu, Jaaku Sooääru, Hugo Carvalhais ir daugybe kitų savitų džiazo kūrėjų.

Jis grojo ir su Andrew Hillo „Jazz Par“ oktetu, „Ibrahim Electric“, britų „TrioVD“, „Free Tallinn Trio“, Matsu Gustaffssonu, Raymondu Stridu, Franku Gratkowskiu ir kitais džiazo novatoriais.

2004 metais Liudas kartu su Stefanu Pasborgu pelnė Danijos muzikos apdovanojimą už grupės „Toxikum“ albumą. Saksofonininko meistriškumas yra įvertintas ir Lietuvos, Latvijos bei Prancūzijos džiazo konkursų premijomis, džiazo festivalių „Vilnius Jazz“ ir „Birštonas“ prizais už nuopelnus Lietuvos džiazui, Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu disku“.

2011 metais menininkui įteiktas Lietuvos teatralų apdovanojimas „Auksinis scenos kryžius“ už geriausią muziką dramos spektakliui. Mockūnas taip pat yra parašęs muzikos „Copenhagen Art Ensemble“, Klaipėdos kameriniam orkestrui bei styginių kvartetui „Chordos“.

Jis vertinamas ir kaip šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas, žinomų kompozitorių Broniaus Kutavičiaus, Anatolijaus Šenderovo, Arvydo Malcio, Viačeslavo Ganelino, Dietricho Eichmanno, Vykinto Baltako, Ramintos Šerkšnytės, Giedriaus Puskunigio, Osvaldo Balakausko, Vytauto Germanavičiaus kūrinių interpretuotojas.

Saksofonininkas koncertavo kaip solistas su „Kralovy Hradec Symphony Orchestra“, Lietuvos valstybiniu bei Nacionaliniu simfoniniais orkestrais, Šv.Kristoforo ir Klaipėdos kameriniais orkestrais, styginių kvartetu „Chordos“. Su įvairiais kolektyvais jis gastroliavo daugelyje Europos šalių, JAV, Kinijoje, Japonijoje, Izraelyje.

Atlikėjo diskografiją sudaro apie 60 albumų. Jis yra vienas nepriklausomos įrašų kompanijos „NoBusiness Records“ įkūrėjų bei strategų, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos džiazo katedros docentas.

Arnas Mikalkėnas – nekomercinei improvizacinei muzikai pasišventęs klavišininkas, perkusininkas, kompozitorius, ansamblių lyderis, pedagogas ir daugelio projektų siela.

2011-2015 m. menininkas studijavo džiazo fortepijoną Vytauto Didžiojo universiteto muzikos akademijoje, 2015-2017 m. – elektroninės muzikos kompoziciją ir atlikimą Kauno technologijų universitete.

Šis garsui atidus kūrėjas drąsiai laužo muzikinius rėmus, gludindamas savitą kūrybos braižą. Itin dažnas jo kūrybos partneris yra L.Mockūnas, su kuriuo Arnas pasirodo „Improdimensijos“ cikle įvairių sudėčių ansambliuose, nuo 2013 metų muzikuoja trio su Danijoje gyvenančiu norvegų būgnininku Haåkonu Berre. Trijulė apkeliavo su koncertais Lietuvą, Estiją, Norvegiją ir Čekiją, išleido originalios kūrybos albumą „Plunged“ („Barefoot Records“).

Dar vienas svarbus Arno kolektyvas yra „Fluxus“ įkvėptas trio „Ąžuoliniai berželiai“. Menininkas taip pat groja duetuose su Tomu Razmumi, Dominyku Vyšniausku, kuria muziką Kauno dramos teatrui, dalyvauja spektakliuose. Produktyvi partnerystė improvizuotoją siejo su šiuolaikinio alternatyvaus teatro bei hepeningų kūrėju Justinu Kalinausku.

A.Mikalkėnas bendradarbiavo su daugeliu žinomų Lietuvos ir užsienio improvizacinės muzikos meistrų, tarp jų – Vytautu Labučiu, Arkadijumi Gotesmanu, Daliumi Naujokaičiu, Arvydu Joffe, Kenny Wollesenu, Anne Liis Poll, Lasse Lindgrenu, Jerome Fourrier, Kenu McCannu, Francesco Angiuli, Nuria Andorrà.

Menininkas daug laiko skiria ir pedagoginei veiklai. 2018 metais jis kartu su verslininke Daiva Masaityte atidarė Kaune neformalaus muzikinio ugdymo erdvę „Jazz Academy“ kūrybingiems jaunuoliams, kurių netenkina valstybinių muzikos mokyklų programos. Muzikas taip pat dirba VDU muzikos akademijoje ir Kauno J.Gruodžio konservatorijoje.

A.Mikalkėnas koncertavo Italijoje, Vokietijoje, Airijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse.

Vilnius Jazz'2020

Improdimensija orchestra

Lietuva

DJ Extended feat. Kazimieras Jušinskas

Lietuva

Dainius Pulauskas Trio

Lietuva

Arkady Gotesman’s project Prayer

Lietuva

Arnas Mikalkėnas Trio

Lietuva

Gailė Griciūtė - Juozas Milašius

Lietuva

Low Blow

Lietuva-JAV

Užupis

JAV-Lietuva

Words and Letters

Lietuva

Milašius-Kutavičius-Naujokaitis feat. Lithuanian Young Composers Orchestra LP presentation

Lietuva

POST-SCRIPTUM: Jubiliejinis Dainiaus Pulausko 60-mečio ir DPG 25-mečio koncertas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020

Matt Deiman

Lietuva

Juzt

Lietuva

Lithuanian Youth Jazz Orchestra

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020 Guests

Kanalizacija

Lietuva