36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Milašius-Kutavičius-Naujokaitis feat. Lithuanian Young Composers Orchestra LP presentation

Lietuva

Vilniuje veikianti muzikos įrašų leidykla „NoBusiness Records“ tik ką išleido istorinį įrašą iš 1993-ųjų Vilisau džiazo festivalio („Willisau Jazz Festival“) Šveicarijoje. Jame skamba originali gitaristo Juozo Milašiaus, pianisto Tomo Kutavičiaus ir būgnininko Daliaus Naujokaičio kūryba, trijulės atliekama su įdomia palyda – saksofonininku Vytautu Labučiu bei vokalistais Vilija Naujokaitiene, Vaidu Urmilevičiumi ir Gintare Skeryte.

Šio projekto idėja gimė „Vilnius Jazz“ festivalyje 1991-aisiais, o Vilisau autorių trio ją išplėtojo. Projektas įprasmino naują džiazo kūrybos filosofiją, kurią jos įkvėpėjas J.Milašius anuomet išdėstė ir savo manifeste. „Tai buvo etapinis reiškinys Lietuvos džiaze, stipriai įtakojęs lietuvių laisvojo džiazo ir eksperimentinės muzikos raidą“, – neabejoja „Vilnius Jazz“ rengėjas A.Gustys.

Nuo 1966-ųjų savo tradicijas kuriantis Vilisau festivalis pasaulio džiazo žemėlapyje įsitvirtino pirmiausia kaip radikalaus avangardo ir „free“ džiazo sostinė, kasmet sutraukianti į nedidelį Vilisau miestelį prie Liucernos šių žanrų muzikos mėgėjus iš visos Europos. Tiesa, šiais metais dėl pandemijos festivalis atšauktas.

Vilisau muzikavo Ornette Colemanas, Cecilas Tayloras, Archie Sheppas, Don Cherry, Anthony Braxtonas, Sun Ra, Johnas Zornas, Evanas Parkeris, Chickas Corea ir daugybė kitų nepranokstamų improvizuotojų. Visa šio festivalio istorija – nuo ištakų iki šių dienų – yra sukaupta Vilisau džiazo archyve Liucernos universiteto muzikos bibliotekoje.

Lietuviškasis istorijos epizodas – jau ir mūsų rankose. Kompaktinę ir vinilinę plokšteles su istoriniu įrašu festivalyje pristatys muzikantai J.Milašius ir T.Kutavičius, leidėjas Danas Mikailionis ir „Vilnius Jazz“ prodiuseris A.Gustys.

Vilnius Jazz'2020

Improdimensija orchestra

Lietuva

DJ Extended feat. Kazimieras Jušinskas

Lietuva

Dainius Pulauskas Trio

Lietuva

Arkady Gotesman’s project Prayer

Lietuva

Arnas Mikalkėnas Trio

Lietuva

Gailė Griciūtė - Juozas Milašius

Lietuva

Low Blow

Lietuva-JAV

Užupis

JAV-Lietuva

Words and Letters

Lietuva

Milašius-Kutavičius-Naujokaitis feat. Lithuanian Young Composers Orchestra LP presentation

Lietuva

POST-SCRIPTUM: Jubiliejinis Dainiaus Pulausko 60-mečio ir DPG 25-mečio koncertas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020

Matt Deiman

Lietuva

Juzt

Lietuva

Lithuanian Youth Jazz Orchestra

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020 Guests

Kanalizacija

Lietuva