36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Low Blow

Lietuva-JAV

Dovydas Stalmokas - bss
Aaron Keane - bg
Simonas Kaupinis - tba
Gediminas Stepanavicius - sousaphone
Lukas Pivoriunas - sousaphone
Ignas Kasikauskas – dr

Universalaus sakofonininko Dovydo Stalmoko neseniai suburtas netradicinės sudėties ansamblis užsimojo atskleisti pučiamųjų instrumentų, dažnai laikomų pritariančiaisiai, – bosinio saksofono, suzafonų, tūbos – didžiules galimybes.

Grupės siautulingos improvizacijos stebina plačia žemų dažnių ir nuotaikų palete, virtuoziškumu, eksperimento polėkiu ir teigiama energija. Seksteto stichija – spontaniški pokalbiai, kuriuose persipina išraiškos priemonės nuo roko iki liaudies muzikos ir spalvingo džiazo arsenalo.

Dovydas Stalmokas – bekompromisis eksperimentuotojas, įvairių improvizacinės muzikos projektų iniciatorius ir dalyvis.

Pirmuosius džiazo įgūdžius gavęs iš tėvo saksofonininko, Dovydas šiuo žanru rimčiau ėmė domėti studijuodamas Stasio Šimkaus konservatorijoje Klaipėdoje. Vėliau jis baigė bakalauro ir magistro studijas LMTA džiazo katedros profesoriaus Petro Vyšniausko klasėje, tobulinosi pagal „Erasmus“ mainų programą Paryžiaus „Conservatoire à rayonnement régional de Boulogne-Billancourt“, tad puikiai įvaldė savo instrumentą ir skirtingus džiazo stilius.

Anot saksofonininko, šiandien džiazą reikia groti taip, kaip niekas dar nėra grojęs. Jis ieško įdomių garsų naudodamas netradicines išplėstines technikas, preparuodamas instrumentus, grodamas iš karto dviem saksofonais ir kitaip.

2009 metais D.Stalmokas buvo pripažintas geriausiu „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso instrumentininku ir laimėjo konkurso „Grand Prix“ su savo subirta grupe „Yrinauda“. 2012-aisiais Dovydas gastroliavo po Senąjį Žemyną su Europos saksofonininkų ansambliu („European Saxophone Ensemble“), 2013-aisiais pasirodė Čikagos „Umbrella Jazz“ festivalyje Indianapolyje ir Niujorke (JAV).

Menininkas aktyviai reiškiasi šalies muzikos gyvenime su įvairiausių žanrų kolektyvais. Jis yra grupių „Horny Horns“, „The Honkin’Dudes Brass Band“ , „The Yrinauders“ , „Aprašymaa“, „Yrinauda“ , „The Lawn Mowers Electric Brass Band“ lyderis, „Improdimensijos“, Vilniaus ir Klaipėdos džiazo orkestrų, Šiaulių miesto bigbendo narys, groja „MozX trio“ ir kitose grupėse.

Dovydo įsitikinimu, džiazo gyvenimui būtina nuolatinė kaita. Jis sugebėjo vien iš entuziazmo, be lėšų surengti Klaipėdoje rinktinių grupių festivalį „Temafest“, jau du kartus buvo subūręs saksofono išradėjo Adolphe’o Saxo gimtadienio proga visą saksofonų orkestrą „Baritone Saxophone Army“.

Aaronas Keane’as – amerikietis bosininkas, garsaus džiazo kontrabosininko Dave’o Hollando mokinys. Jau ketvirtį amžiaus jis groja džiazo ir roko grupėse įvairiose Niujorko scenose, dažnai bendradarbiauja su būgnininku D.Naujokaičiu.

Simonas Kaupinis baigė tūbos bakalauro bei šiuolaikinės muzikos ir improvizacijos magistro studijas LMTA, tobulinosi pagal mainų programą Gioachino Rossini konservatorijoje Italijoje.

Atlikėjas dalyvauja projektuose su kompozitoriais, groja įvairiuose improvizacinės muzikos kolektyvuose, tarp jų – trio „Ąžuoliniai berželiai“ , „Improdimensijos“ orkestre, „Laivo Troupe“, „Kanalizacija“, yra „Rakija Klezmer Orkestar“ narys.

Tūbininkas dalyvauja džiazo ir akademinės muzikos festivaliuose Lietuvoje ir svetur.

Gediminas Stepanavičius – multiinstrumentininkas, grojantis suzafonu, tūba, kontrabosu, trimitu, gyvąja elektronika pačią įvairiausią muziką – nuo akademinės klasikos ir etno- iki džiazo ištakų ir laisvųjų improvizacijų. Gediminas reiškiasi Lietuvos bei Olandijos muzikos scenose.

Lukas Pivoriūnas taip pat nepripažįsta žanrinių ir stilistinių suvaržymų muzikoje. Jis pučia suzafoną ir tūbą jau 17 metų, yra grupių „Mood Sellers“, „The Honkin’ Dudes Brass Band“, „Los Secretos de Pablo“, „MozX“, „Trimbao“ narys.

Ignas Kasikauskas baigė studijas LMTA džiazo skyriuje, taip pat sėmėsi patirties meistriškumo kursuose Italijoje, Danijoje, Suomijoje.

Igno atliekamos muzikos spektras – nuo pop- iki laisvojo džiazo. Jis muzikavo su daugeliu žinomų improvizuotojų, tarp jų – Kenny Wollesenu, Drew Gressu, Daliumi Naujokaičiu, Arkadijumi Gotesmanu, Juozu Milašiumi, Eugenijumi Kanevičiumi, Arnu Mikalkėnu, pasirodė „Vilnius Mama Jazz“, „Kaunas Jazz“, „Peronas Jazz“, „Saulkrasti Jazz Festival“, „Roma Summer Jazz festival“ scenose, gastroliavo Italijoje, Vokietijoje, Slovakijoje, Austrijoje, Rusijoje ir kitose šalyse.

2017 metais su grupe „Džiazlaif“ būgnininkas laimėjo VJYP konkurso „Grand Prix“, 2018-aisiais pateko į konkurso finalą su Mantvydo Pranulio trio „Parxess600”, o pernai jame varžėsi net su dviem kolektyvais – „I’m Out“ ir „Kanalizacija“.

Vilnius Jazz'2020

Improdimensija orchestra

Lietuva

DJ Extended feat. Kazimieras Jušinskas

Lietuva

Dainius Pulauskas Trio

Lietuva

Arkady Gotesman’s project Prayer

Lietuva

Arnas Mikalkėnas Trio

Lietuva

Gailė Griciūtė - Juozas Milašius

Lietuva

Low Blow

Lietuva-JAV

Užupis

JAV-Lietuva

Words and Letters

Lietuva

Milašius-Kutavičius-Naujokaitis feat. Lithuanian Young Composers Orchestra LP presentation

Lietuva

POST-SCRIPTUM: Jubiliejinis Dainiaus Pulausko 60-mečio ir DPG 25-mečio koncertas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020

Matt Deiman

Lietuva

Juzt

Lietuva

Lithuanian Youth Jazz Orchestra

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020 Guests

Kanalizacija

Lietuva