36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Fire! Orchestra

Švedija

Mats Gustafsson - bs
Sofia Jernberg - voc
Anna Lindal - vl
Leo Svensson - vlo
Josefin Runsteen – vl, perc, voc
Katt Hernandez – vl
Per Texas Johansson - cls
Christer Bothén- cls
Isak Hedtjärn – bcl
Alexander Zethson - p
Susana Santos Silva - tp
Johan Berthling - b
Andreas Werliin – dr
Mikael Werliin – sound

Ne kartą Lietuvos scenose girdėtas vienas iškiliausių Europos improvizuotojų švedų saksofonininkas ir kompozitorius Matsas Gustafssonas grįžo į Vilnių su griausmingiausiu savo kolektyvu.

„Fire! Orchestra“ ekspresija, kūrybingumas, beprotiškas muzikos stilių ir žanrų lydinys išmuša klausytojus iš vėžių, kad ir kokio triuškinamo poveikio jie tikėtųsi. Tai bebaimių XXI amžiaus novatorių kūryba, laviruojanti tarp post- ir krautroko, industrinio noizo, „garage“ panko, elektroakustinių eksperimentų.

2011 metų pabaigoje M.Gustafssonui, bosininkui Johanui Berthlingui ir garsininkui Andreasui Werliinui kilo idėja išplėsti jų trio „Fire!“ iki 28 narių orkestro, sukvietus bičiulius švedus, grojančius džiazą, avangardinį roką ir improvizacinę muziką.

Jau 2012-ųjų sausį orkestras išleido debiutinį albumą „Exit!“, kitas dvi žiemas keliavo po Skandinaviją, o netrukus prisistatė ir kitų Europos kraštų festivaliuose. Antrasis orkestro albumas „Enter“ (2014) iškopė į viršutines eilutes geriausių roko ir džiazo leidinių sąrašuose.

Saksofonininkas ir kompozitorius Matsas Gustafssonas – viena ryškiausių Europos šiuolaikinės muzikos figūrų. Per daugiau kaip tris dešitmečius trunkančią karjerą menininkas įsiamžino šimtuose albumų su dešimtimis skirtingų grupių, sukūrė savitą grojimo saksofonu manierą, pagarsėjo plačiais kūrybiniais interesais.

Improvizuotojas kuria muziką saksofonui solo, gyvajai elektronikai, ansambliams ir orkestrams, garso instaliacijoms, bendradarbiauja su šiuolaikinio šokio ir vaizduojamojo meno kūrėjais, teatro trupėmis ir literatais, kuruoja Švedijos koncertų instituto projektus ir konsultuoja festivalius. Jis prisidėjo prie Švedijos improvizacinės muzikos asociacijos atkūrimo.

Projektus šiam menininkui užsako Švedijos koncertų institutas ir nacionalinis radijas, Umeo miesto operos kompanijos „Norrlands Operans“ simfoninis orkestras, Vienos „Klangforum“ ir kiti festivaliai bei institucijos. Jo kūrinius atlieka „Copenhagen Art Ensemble“, „Trondheim Improvisers Ensemble“ ir „Trondheim Voices“, Peterio Brötzmanno tentetas, Thurstono Moore‘o „Sonic Youth“ ir daugybė kitų grupių.

M.Gustafssono vardas neatsiejamas nuo daugiau kaip 20 kolektyvų istorijos. Vieną ryškiausių - trio „The Thing“ – pernai girdėjome „Vilnius Jazz“ scenoje. Su įvairiais bendražygiais muzikas išmaišė visus žemynus.

M.Gustafssonas gimė Umeo mieste Švedijoje. Pirmasis jo instrumentas buvo fleita, bet jau nuo paauglystės jis grojo ir saksofonu bei savo paties sukonstruotu fleitofonu – savotišku fleitos ir saksofono hibridu. Iš pradžių Matsas muzikavo panko ir džiazroko grupėse. Improvizacine muzika jis susidomėjo 1982-aisiais, pradėjęs groti su būgnininku Kjellu Nordesonu – drauge jie įkūrė „AALY“ trio.

9-ojo dešimtmečio viduryje M.Gustafssonas persikėlė į Stokholmą ir ten įkūrė trio „Gush“ su Stenu Sandellu bei Raymondu Stridu, vėliau pradėjo bendradarbiauti su vokiečių būgnininku Paulu Lovensu, kuris tapo jo partneriu įvairios sudėties „NU“ ansambliuose.

Tarptautinei saksofonininko karjerai padėjo įsibėgėti Berlyne gyvenęs Svenas Åke Johanssonas, pasirodymai Dereko Bailey‘o projektuose Londone. Tuo metu jis tapo ir Peterio Brötzmanno tenteto nariu, įsitraukė į Čikagos improvizuotojų bendruomenę projektais su Hamidu Drake‘u, Kenu Vandermarku ir kitais eksperimentininkais.

2000-aisiais su Thurstonu Moore’u ir Jimu O’Rourke Matsas įkūrė “Diskaholics Anonymous Trio“, pradėjo bendradarbiauti su roko grupe „Sonic Youth“, tapo Barry Guy „New Orchestra“ nariu, pradėjo įsitvirtinti su trio „The Thing“.

M.Gustafssono kūryba yra įvertinta Švedijos karališkosios akademijos Didžiuoju džiazo muzikos prizu (2004), „Expressen’s Spelmannen” prizu (2004), prestižiniu Šiaurės tarybos muzikos prizu (2011). Du kartus (2000 ir 2008) jis buvo išrinktas Švedijos metų džiazo muzikantu.
 

Vilnius Jazz'2017

Henri Texier Hope Quartet

Prancūzija

The Young Mothers

JAV

Evan Parker - Barry Guy - Paul Lytton

JK

ICP Orchestra

Nyderlandai

Marc Ducret trio feat. Liudas Mockūnas

Prancūzija-Lietuva

Fire! Orchestra

Švedija

Rob Mazurek

JAV

Infiltrators

Lietuva

Sunna Gunnlaugs Trio

Islandija

The History of European Jazz

Italija

 
Vilnius Jazz Young Power 2017

Bete Smate

Lietuva

13th grade

Lietuva

D.Jurevičius Group

Lietuva

Džiazlaif

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2017 Guests

Brave noises

Lietuva