36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Rob Mazurek

JAV

Rob Mazurek - tps, electronics, p, voc

Amerikiečių elektroakustinės muzikos kūrėjas, trimitininkas, improvizuotojas, multmedijos artistas Robas Mazurekas jau tris dešimtmečius vadinamas improvizacinės muzikos flagmanu. Nardančiam po įvairiausius stilistinius kontekstus menininkui šimtai jo kompozicijų ir daugiau kaip 60 kompaktinių diskų pelnė vieno įstabiausių savo kartos improvizuotojų šlovę.

„New York Times“, „Los Angeles Times“, „Chicago Tribune“ mini jo albumus geriausiųjų sąrašuose. Jį liaupsina ir žurnalo „DownBeat“ kritikai, o „The Wire“ yra paskyręs kūrėjui ne vieną savo viršelį, italų žurnalas „Musica Jazz“ yra jį išrinkęs Metų užsienio artistu.

R.Mazureko kūrybos arsenalas – nuo egzotiškų Amerikos čiabuvių melodijų iki keisčiausių noizo eksperimentų, pasitelkus modulinį sintezatorių, elektroniką, klavišinius ir kompiuterį. Jis lieja savo sunkiai apibūdinamas kompozicijas su šamaniška įtaiga.

Šis menininkas garsėja ir tuo, jog derina solo muzikavimą su savo video-, tapybos, litografijų ir skulptūrų parodomis, kartais improvizuoja pagal grafines partitūras ir 3D litografijas.

Iškilęs 10-ojo dešimtmečio Čikagos džiazo eksperimentininkų scenoje, R.Mazurekas bendradarbiauja su iškiliausiais Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Europos džiazo, elektronikos, roko ir improvizacinės muzikos kūrėjais, tarp jų -Yusefu Lateefu, Pharoah Sandersu, Roscoe Mitchellu, Jimu O’Rourke, Fredu Andersonu, Emmettu Kelly, Samu Prekopu.

Jis kuria muziką bei vadovauja gausybei ansamblių - „Exploding Star Orchestra“, „Chicago Underground Duo“, „São Paulo Underground“, „Alternate Moon Cycles“, „Chicago / London Underground“ (su Alexanderiu Hawkinsu ir Johnu Edwardsu) bei kitiems.

R.Mazurekui kūrinius užsako solidūs Amerikos ir Europos festivaliai bei kitos kultūros institucijos, tarp jų – Frankfuro džiazo festivalis Vokietijoje, „The Pew Center for Arts and Heritage“ Filadelfijoje, Čikagos kultūros centras bei džiazo institutas, Helenos Coburn Meier ir Timo Meierio fondas.

Pernai menininkui buvo suteikta Čikagos „Graham Foundation“ stipendija kino projektui bendradarbiaujant su Lee Anne Schmitt. 2015 metais „Marfa Book Company“ pristatė autorinę R.Mazureko piešinių, skulptūrų ir garsovaizdžių parodą. 2013-aisiais jis rezidavo garsiajame „URDLA Centre International Estampe & Livre“ Prancūzijoje, kur sukūrė 3D litografijų ciklą muzikos improvizacijoms. 2010-aisiais kūrėjui buvo paskirta JAV naujosios muzikos fondo stipendija multimedijos projektui sukurti drauge su videomenininke ir choreografe Marianne Kim.  

Vilnius Jazz'2017

Henri Texier Hope Quartet

Prancūzija

The Young Mothers

JAV

Evan Parker - Barry Guy - Paul Lytton

JK

ICP Orchestra

Nyderlandai

Marc Ducret trio feat. Liudas Mockūnas

Prancūzija-Lietuva

Fire! Orchestra

Švedija

Rob Mazurek

JAV

Infiltrators

Lietuva

Sunna Gunnlaugs Trio

Islandija

The History of European Jazz

Italija

 
Vilnius Jazz Young Power 2017

Bete Smate

Lietuva

13th grade

Lietuva

D.Jurevičius Group

Lietuva

Džiazlaif

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2017 Guests

Brave noises

Lietuva