36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

ICP Orchestra

Nyderlandai

Han Bennink - dr
Ab Baars - cl, ts
Tobias Delius - cl, ts
Ernst Glerum - db
Thomas Heberer - cornet, tp
Tristan Honsinger - vlo
Guus Janssen - p, organ
Michael Moore - cl, as
Mary Oliver - vln, vla
Wolter Wierbos – tb

Kelių kartų talentingiausius Olandijos improvizuotojus suvienijęs „Instant Composers Pool Orchestra“ (ICPO) šiemet švenčia kūrybinės veiklos 50-metį. Išgirsti šį šlovingą kolektyvą Vilniuje – ypatingas įvykis ir dėl to, kad orkestre tarp kitų korifėjų groja vienas jo įkvėpėjų – legendinis būgnininkas Hanas Benninkas, šiemet minintis 75-metį.

ICPO kartu su H.Benninku 1967-aisiais įkūrė šiemet miręs garsus džiazo pianistas ir kompozitorius Misha Mengelbergas, apsėstas „Fluxus“ idėjų. Šis menininkas pusę amžiaus buvo orkestro vedlys ir siela. Prie ICPO ištakų stovėjo ir didis džiazo anarchistas Willemas Breukeris, koncertavęs „Vilnius Jazz“ su legendiniu „Willem Breuker Kollektief“.

M.Mengelbergas ir H.Benninkas drauge muzikavo jau nuo 1961-ųjų. Jie įsiamžino Erico Dolphy 1964-ųjų albume „Last Date“, sėkmingai grojo olandiškame kvartete, kol prie jų prisijungė ir grupę išardė saksofonininkas W.Breukeris. Tačiau trijulę iki 1974-ųjų susiejo „Instant Composers Pool“ grupė, o vėliau W.Breukeris paliko ir ją suburdamas savo „Willem Breuker Kollektief“, tapusį olandų džiazo flagmanu.

ICPO tik palaipsniui įgijo šiandieninį formatą. Pasitraukus W.Breukeriui, M.Mengelbergas su H.Benninku subūrė agresyvų ICP tentetą, kuriame grojo vokiečių saksofonininkas Peteris Brötzmannas ir kai kada – violončelininkas Tristan Honsingeris. 9-ajame dešimtmetyje į kolektyvą įsiliejo jaunimas - trombonininkas Wolteris Wierbosas, saksofonininkai bei klarnetininkai Michaelis Moore‘as bei Abas Baarsas, bosininkas Ernstas Glerumas, tebegrojantys iki šių dienų.

ICPO galutinai susiformavo 10-ajame dešimtmetyje, kai prie jo prisijungė vokiečių trimitininkas (dabar niujorkietis) Thomasas Hebereris, nauja smuikininkė bei altistė Mary Oliver, saksofonininkas ir klarnetininkas Tobias Deliusas, sugrįžo violončelininkas T.Honsingeris.

Taip ICPO virto pusiau džiazo grupe, pusiau kameriniu orkestru, - scenoje tarp fortepijono ir mušamųjų įsiterpė styginių trio ir pučiamųjų kvintetas. Susiformavo fantastiškas darinys, kaskart suskambantis kitaip, gebantis išgauti įspūdingą emocijų spektrą – nuo rafinuotos lyrikos iki rūgštaus sarkazmo.

M.Mengelbergas studijavo kompoziciją Hagos konservatorijoje. Viename ankstyvųjų jo opusų „Hello Windyboys“ du pučiamųjų kvintetai varžosi tarpusavyje, vienas kitą pertraukdami, bandydami užčiaupti ar pervilioti į savo pusę. Panašiai muzikuoja ir ICPO. M.Mengelbergas, pasitelkęs originalią metodiką, pamokė grupės jaunimą žvitriai reaguoti į kolegų išdaigas ir drąsiai imti iniciatyvą į savo rankas, nelaukiant, kol tai padarys partneriai.

Siekdamas spontaniškumo, naujas temas jis išdalindavo muzikantams prieš pat žengiant į sceną, kad šie natūraliai jas apraizgytų improvizacijomis. ICPO pasirodymuose kaitaliojasi užrašyti ir spontaniški muzikos epizodai, gausu netikėtų posūkių, keistų intarpų ir staigmenų. Temas kompozicijoms kuria visi grupės nariai.

Šiandien lyderį prie fortepijono pakeitė Guusas Janssenas. Tačiau ICPO programose liko ir senų melodijų, skamba naujos M.Mengelbergo kompozicijų aranžuotės. 

Vilnius Jazz'2017

Henri Texier Hope Quartet

Prancūzija

The Young Mothers

JAV

Evan Parker - Barry Guy - Paul Lytton

JK

ICP Orchestra

Nyderlandai

Marc Ducret trio feat. Liudas Mockūnas

Prancūzija-Lietuva

Fire! Orchestra

Švedija

Rob Mazurek

JAV

Infiltrators

Lietuva

Sunna Gunnlaugs Trio

Islandija

The History of European Jazz

Italija

 
Vilnius Jazz Young Power 2017

Bete Smate

Lietuva

13th grade

Lietuva

D.Jurevičius Group

Lietuva

Džiazlaif

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2017 Guests

Brave noises

Lietuva