36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
How To Be Enlightened in 48 hrs Vilnius Jazz'2004

How To Be Enlightened in 48 hrs (H2BE) (Olandija / Indija):

Ben van den Dungen - saxes,
Michael Varekamp - trumpet,
Ed Verhoeff - guitar,
Wiboud Burkens - keyboards,
Eric Hoeke - drums,
Jeroen Vierdag - bass,
Joshua Samson - percussion,
Sandhya Sanjana - vocals,
Ofra Avni - bansuri and tampura

Šios grupės pagrindą sudarantys olandų džiazo muzikai Lietuvoje vieši nebe pirmą sykį - didžiąją jų dalį girdėjome Klaipėdos džiazo festivalyje, tačiau šį sykį jie pasirodys netikėto atspalvio projekte.

H2BE - saksofonininko Ben van den Dungen, trimitininko Michael Varekamp ir gitaristo Ed Verhoeff projektas, kurį įkvėpė kelionės po Indiją metu girdėtos įvairios ragos. Siekdami sujungti jas su džiazo raiška, B.van den Dungenas ir M.Varekampas vyko į Indiją specialioms šios šalies muzikos ir vokalo studijoms. H2BE suvienijo muzikantus iš džiazo, roko ir funk pasaulio, bei kviestinius Olandijoje gyvenančius Indijos muzikantus, suteikusius H2BE muzikai indiškąjį atspalvį.

Originalią H2BE muziką nelengva apibūdinti, kritikai ją vadina Buddha-Bop, arba funky jazzy pramoginė muzika su indiškuoju prieskoniu. Ji - tarsi svaiginanti muzikinė kelionė, kviečianti atsipalaiduoti, mėgautis ir svajoti....

Vienas iš šio projekto iniciatorių trimitininkas Michael Varekamp jau gerai žinomas Lietuvoje iš Klaipėdos džiazo festivalių.

Trimitu groti M.Varekampas pradėjo būdamas 10-ies, trylikametis ėmė burti ansamblius. Baigęs studijas Hagos Karališkoje konservatorijoje, trimitininkas pradėjo profesinę karjerą žymiame Duch Swing College Band. Su šiuo ansambliu M.Varekamp grojo beveik visose pasaulio šalyse. Jis yra grojęs su tokiais žinomais atlikėjais, kaip D.Murray, L.Bowie, B.Carter, L.Shifrin, C.Candoli, D.Jannah. Jis groja ir latin stiliaus muziką garsioje olandų grupėje Fra Fra Sound. Ne tik pučiantis trimitą, bet ir dainuojantis M.Varekampas neretai palyginamas su L.Armstrongu.

Šalia koncertinės veiklos M.Varekamp veda meistriškumo pamokas, komponuoja, rengia radijo ir TV laidas.

Saksofonininkas ir kompozitorius Ben van den Dungen - vienas garsiausių Olandijos džiazo muzikų. Baigęs karališkąją muzikos akademiją Hagoje, jis vyko pasisemti patirties į Kubą, Braziliją ir Indiją. Profesinė jo karjera prasidėjo 1984 m., kai B.van den Dungenas subūrė kvintetą su studijų draugu trimitininku J.Hoogendijk ir grupę Brand New Orleans. Nuo 1985 m. su įvairiomis grupėmis B.van den Dungenas nuolat dalyvauja North Sea džiazo festivalyje. Jo kvintetas pelnė keletą Olandijos ir Europos apdovanojimų.

B.van den Dungenas - nuolatinis grupių Nueva Manteca, The Cu-bop City Big Band, Paul Hock Group, Louis van Dijk's Superband, Canta Brasil ir La Banda narys. Jis yra grojęs grupėse su tokiais muzikantais, kaip M.Waldron, A.Taylor, W.Shaw, J.Knepper, K.Lightsey, L.Bowie ir J.McNeely.

B.van den Dungenas dėsto Roterdamo muzikos akademijoje, yra Karališkosios muzikos akademijos ir Zwollės muzikos akademijos kviestinis lektorius, veda meistriškumo kursus.

Tarp šio projekto iniciatorių - gitaristas Ed Verhoeff. Gitara jis skambina nuo 13 metų, studijavo muzikologiją, vėliau susižavėjo džiazu. E.Verhoeffas grojo su Hein van de Geyn's Baseline, bendradarbiavo su dainininke M.Santing . Prieš keletą metų gitaristas subūrė kvintetą Ed Verhoeff's Edition. E.Verhoeffas garsėja kaip lankstus, intuityvus ir jautrus muzikas. Šalia darbo su įvairiomis grupėmis jis komponuoja ir aranžuoja, yra Roterdamo konservatorijos dėstytojas.

Grupės klavišininkas Wiboud Burkens užimtas ne tik džiazo scenose, - jis groja pop ir šokių muziką. 1994 m. susidomėjęs hip hopu, šią muziką grojo su The Hipbone Connection. Kaip studijinis muzikantas W.Burkensas dalyvavo įrašant daugybę albumų, yra grojęs su S.Laroo, R.Hargrove, D.Liebman.

Bosistas Jeroen Vierdag be H2BE dar groja garsiojoje latin grupėje Nuova Manteca (specialiu miniatiūriniu bosu - Baby Bass). Jis taip pat akompanuoja žymiai country dainininkei Ilse de Lange, su kuria gastroliavo bemaž visoje Europoje.

Kaip ir W.Burkensas, H2BE būgnininkas Eric Hoeke groja ne tik džiazą, bet ir funky, pop bei klubinę muziką. Yra grupės Floris narys.

Grupės perkusininkas Joshua Samson, be įprastų groja unikaliais instrumentais, tokiais kaip Frank Giordini rankų darbo UDU, jis taip pat valdo daugelio šalių tradicinius instrumentus: Maroko bendirą, turkų darabuka, brazilų pandeiro, egyptiečių rig, indų ghatamą ir kt. Baigęs Karališkąją konservatoriją Hagoje, 1992-1993 m. perkusininkas dirbo Niujorke su tokiais muzikantais kaip D.Liebman, T.Overwater, O.Tarenskeen. Jis vadovauja grupei Joshua Samson & Audible Lifestream, yra užimtas daugybėje įvairių projektų.

Ryškiausiu brangakmeniu H2BE muzikoje žėri savitas Sandhya Sanjana vokalas. Ji gimė Bombėjuje, Indijoje. Dar vaikystėje ji susipažino su Indijos tradicine ir moderniąja liaudies ir klasikine muzika, mokėsi klasikinio Indijos vokalo pas vietinį Guru.

Būdama paaugle Sandhya atrado roko ir pop muziką, dainavo keliose Bombėjaus roko grupėse.

Išgirdus M.Davisą ir J.Coltrane, jos pasaulis dar sykį apsivertė. Ji pradėjo dainuoti Indijos džiazo klubuose, 1987 m. subūrė grupę DIVYA, su kuria koncertavo daugelyje šalių, dalyvavo daugybėje festivalių.

Festivalyje Jazz Jamboree (Lenkijoje) ją išgirdusi A.Coltrane liko sužavėta Sandhya dainavimu, jos laisvu ir savitu indų klasikinės muzikos ir džiazo junginiu. Ji pakvietė vokalistę dalyvauti Johno Coltrane festivalyje (2003 m.); bei įrašyti kelių kompozicijų jos dvasinės muzikos albumui. Po metų A.Coltrane pakvietė Sandhya Sanjaną drauge su ja dalyvauti BBC laidoje Rhythms of the world.

Šiuo metu Amsterdame ir Londone gyvenanti vokalistė dalyvauja įvairiuose projektuose, tarp jų - Madras Special, Sutra Funk, - projektai jungiantys indų muzikos tradicijas su džiazu, funky, klasikine muzika. Sandhya Sanjana atvira įvairiems kūrybiniams potyriams.

Sandhya vokalui puikią partnerystę H2BE projekte sudaro atlikėja tradiciniu instrumentu bansuri Ofra Avni. Ji studijavo world muziką Roterdamo konservatorijos Indijos skyriuje ir yra vertinama Europoje kaip naujasis bansuri talentas.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 
Ryoji Hojito
Japonija
 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Subtonic
Norvegija
 
Han Bennink +
Jaak Sooäär +
Liudas Mockūnas

Olandija / Estija / Lietuva
 
Monsieur Dubois
Olandija
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
Exias-J
Japonija
 
Ninsk
Olandija
 
Kazutoki Umezu
KIKI band

Japonija
 
Matthew Bourne +
Steve Davis +
Dave Kane

D.Britanija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
 
Baltic Asteroids
JAV / Lietuva
 
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija