36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Ryoji Hojito Vilnius Jazz'2004

Ryoji Hojito (Japonija):

Ryoji Hojito - piano

Vilniaus džiazo festivalyje po 5 metų vėl išgirsime unikalų pianistą iš Japonijos
Ryoji Hojito
(1959 m.).

Nuo 1986 m. R.Hojito pradėjo solinę karjerą, ėmė vadovauti grupėms, grodamas unikalią, klasifikacijoms nepaklūstančią muziką.

Svarbiausiu kūrybiniu impulsu pianistui tapo 1990 m. koncertas su Otomo Yoshihide, kurio raiškos būdą jis pamėgino pritaikyti savo instrumentui.

Nuo to laiko R.Hojito grojo su žymiausiais Japonijos atlikėjais: saksofonininkais K.Umezu, J.Hirose, vokalistu M.Koichi ir garsiais pasaulio avangardistais: J.Zorn, T.Cora, J.Rose, D.Mossu, N.Rothenbergu, J.Léandre, N.Collinsu, ir kt.

R.Hojito sukūrė savitą fortepijoninį stilių, kurio laisvą formą netikėtai inkrustuoja nuostabi frazuotė, o šalia tradicinių skambinimo būdų pasitelkiami "mažieji instrumentai": varpeliai, barškučiai, įvairūs žaisliukai ir net buities rakandai, kuriuos R.Hojito naudoja kaip savarankišką garso šaltinį, arba preparuoja jais instrumentą, taip išgaudamas netikėtus sonoristinius efektus ir priversdamas jį suskambėti čia kaip galingą varinių mušamųjų bateriją, čia kaip egzotišką sitarą. Pasitelkęs skambančius objektus unikalusis R.Hojito kviečia klausytojus į intriguojančią muzikinę kelionę, iš naujo atrandant instrumentų karalių fortepijoną.

"Skambinimas fortepijonu, fizinis atlikimas, objektai, natūra, atsitiktinumas bei lyrika - visa tai sudaro paties muzikanto vidinę harmoniją , tai nulemia ir prieštaravimus.[...] R.Hojito metodo esmė - fortepijonas naudojamas kaip instrumentas ir kartu kaip fizinis objektas; jungiant ir priešinant šias dvi prigimtis, sukuriama šiuolaikinė alegorija", - teigia Teruto Soejima, apibūdindamas R.Hojito "besiskaidančiu Ericu Satie".

R.Hojito - grynasis improvizatorius, tad natūralu, kad dauguma jo albumų įrašyti gyvai, o vienas jų - albumas "Ačiū" gimė "Vilnius Jazz'99" festivalyje.


© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Subtonic
Norvegija
 
Han Bennink +
Jaak Sooäär +
Liudas Mockūnas

Olandija / Estija / Lietuva
 
Monsieur Dubois
Olandija
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
How To Be Enlightened
in 48 hrs

Olandija / Indija
 
Exias-J
Japonija
 
Ninsk
Olandija
 
Kazutoki Umezu
KIKI band

Japonija
 
Matthew Bourne +
Steve Davis +
Dave Kane

D.Britanija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
 
Baltic Asteroids
JAV / Lietuva
 
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija