36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Matthew Bourne / Steve Davis / Dave Kane Vilnius Jazz'2004
Matthew Bourne + Steve Davis + Dave Kane (D.Britanija):

Matthew Bourne - piano, sampler, voice
Steve Davis - drums, percussion, electronics, voice
Dave Kane - double bass, voice

Vilnius Jazz festivalyje vėl išgirsime jaunas ir nepaprastai kūrybiškas britų džiazo pajėgas - Matthew Bourne, Dave Kane ir Steve Davis trio. Šis trio - britų atsakas nūnai dominuojančiam Europoje skandinavų nu-jazz. Gaivų eksperimentinį stulbinančiai išradingo trio džiazą kritikai apibūdina kaip energijos, inteligentiškumo ir jautrumo mišinį.

Sparčiai kylanti britų naujosios muzikos žvaigždė Matthew Bourne ( g. 1977) - puikus pianistas, bemaž tobulai valdantis šį instrumentų karalių, jis - Fender rhodes viruozas ir įstabus kūrėjas analoginiu sintezatoriumi. Kritikai negaili gerų žodžių šiam muzikui, vadindami jį klavišinių demonu ir pabrėždami jo anarchijos ir humoro jausmą.

Neįprastas ir šio savito pianisto kelias į muziką. M.Bourne pradėjo mokytis muzikos būdamas devynerių, pirmiausia trombonu, sulaukęs 13 - violončele, ir tik 1993 m., susižavėjęs F.Sinatros grojimu, pradėjo savarankiškai mokytis fortepijonu, grodamas Debussy, Ravelio ir Gershwino muziką. Džiazu M.Bourne susidomėjo 1995 m. ir jau sekančiais metais buvo priimtas į Lidso muzikos koledžą. Tačiau netrukus patyręs, kad oficialusis mokymas priešinasi visoms naujovėms (kaip kadaise priešinosi ir džiazui), M.Bourne pradėjo lavintis savarankiškai, gilindamasis į ikoninių 8 dešimtmečio britų muzikos asmenybių, tokių kaip John Surman, Mike Osborne, Mike Taylor ir Mike Westbrook darbus. Nutolęs nuo meinstreamo, jis ėmė tyrinėti šiuolaikinę muziką. Dar koledže M.Bourne pradėjo groti šiuolaikinės muzikos ansamblyje Cage'o, Feldmano ir Andrissen'o muziką. Paskutiniais studijų metais per J.Stockdale konsultaciją jis patyręs, kad improvizacinei raiškai tinkamos bet kokios priemonės, net tokios kaip rėkimas ar grojimas fortepijonu kojomis, M.Bourne susitelkė į improvizacinės kalbos plėtojimą ir savos improvizacinės raiškos kūrimą solinėse programose.

Ypatingo dėmesio pianistas sulaukė, kai 2001 m. pelnė Perrier Metų muzikanto apdovanojimą, o sekančiais metais kaip džiazo novatorius buvo apdovanotas BBC radijo prizu. Nuo to laiko jis kviečiamas į prestižinius festivalius, jo kūryba skamba BBC Radio 3 laidose. Pastaruoju metu M.Burne groja solo bei yra kelių ansamblių lyderis. Tarp jų - fusion grupė Distortion Trio, gyvas drum'n'bass projektas The Electric Dr M., akustinis trio. Be darbo su savo grupėmis M.Bourne groja su Richard Ormrod Bopotet bei ansambliu Metropolis. Jis taip pat dėstytojauja Lidso koledže.

Puikią partnerystę novatoriškajam M.Bourne sudaro bosistas Dave Kane. Jis nepaprastai lankstus bosistas ir kompozitorius, muzikuojantis daugybėje skirtingų kontekstų, nuo įnirtingos improvizacinės muzikos iki šiuolaikinio džiazo ir kamerinės muzikos, ir gebantis akimirksniu peršokti iš nuožmiausio free į tąsų Ch.Hadeno tipo lyrizmą.

Gimęs Šiaurinėje Airijoje, 2000 m baigęs studijas Bretanės koledže, nuo to laiko D.Kane muzikavo visoje Anglijoje - grojo ir įrašinėjo su daugeliu ryškiausių britų improvizacinės muzikos kūrėjų: Keith Tippett, Paul Dunmall, Alex Maguire, Mark Sanders, Elton Dean, Simon Picard, Paul Hession, Jim Dvorjak, Gail Brand, Mick Beck ir Matthew Bourne. Pastaruoju metu šalia darbo su M.Bourne trio, bosistas groja su Richard Ormrod Boptet, grupe Orfeo 5 ir vadovauja savo oktetui Klubbeduppe. Kaip kompozitorius ir grupių lyderis D.Kane rašo šokių ir teatro muziką.

Grupės būgnininkas Steve "Dakiz" Davis (g.1974) - profesionalus perkusininkas ir kompozitorius aktyviai besidarbuojantis šioje srityje bemaž 10 metų.

Mušamaisiais susidomėjo būdamas 12. Baigė šiuolaikinės muzikos studijas Lidso universitete ir džiazo studijas Londono Trinity koledže. Pastaruosius trejus metus S.Davis gyvena Londone ir groja su Londono džiazo bendruomenės grietinėle, tokiais muzikantais, kaip Django Bates, Julien Seigal, Dylan Bates, Annie Whitehead, Ben Castle, Tom Arthurs, Martin Speak, Mark Lockheart, Paul Dunmall, Jaqui Dankworth, Mike Walker. Jis taip pat muzikuoja su kitų šalių kūrėjais - Dick Oats, Curtis Fuller, Alan Vache, Bruno Tomasso, Brian Irvine. Praeitais metais jis grojo European Jazz Orchestra, su kuriuo gastroliavo daugelyje Europos šalių.

Be darbo įvairiuose projektuose būgnininkas vadovauja ir komponuoja ansambliui Hypnotoad, dėstytojauja bei studijuoja Niujorke Skidmore džiazo institute.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 
Ryoji Hojito
Japonija
 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Subtonic
Norvegija
 
Han Bennink +
Jaak Sooäär +
Liudas Mockūnas

Olandija / Estija / Lietuva
 
Monsieur Dubois
Olandija
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
How To Be Enlightened
in 48 hrs

Olandija / Indija
 
Exias-J
Japonija
 
Ninsk
Olandija
 
Kazutoki Umezu
KIKI band

Japonija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
 
Baltic Asteroids
JAV / Lietuva
 
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija