36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Kazutoki Umezu KIKI Band Vilnius Jazz'2004
Kazutoki Umezu "Kiki" Band (Japonija):

Kazutoki Umezu - as., ss., cl., bcl
Kido Natsuki - guitar
Hayakawa Takeharu - bass
Niida Kozo - drums

Vilnius Jazz festivalyje šiemet vėl girdėsime pučiamųjų virtuozą iš Japonijos Kazutoki Umezu, šį sykį atvykstantį su legendiniu savo kolektyvu Kazutoki Umezu"Kiki" Band.

Kazutoki Umezu vadinamas vienu reikšmingiausių pūtikų pasaulyje. Jis garsėja ne tik kaip džiazo meistras, bet ir kaip muzikas, bendradarbiaujantis su daugeliu skirtingų muzikos rūšių kūrėjais ir savo improvizacijas nuolat papildantis naujais šaltiniais. Sunku net apibrėžti K.Umezu muzikinių užmojų ribas. Jis drąsiai suka į japonų džiaze dar neišbandytas sritis: bendradarbiauja su taiko būgnininkais, bliuzo ir roko muzikantais, kaimo dainininkais, japonų tradicinės bei Korėjos šamanų muzikos, avangardinio džiazo atlikėjais, šokėjais ir poetais; groja klezmerių muziką. Savo kūryboje jis sėkmingai derina Vidurio rytų, Europos, roko ir džiazo muzikos elementus. Jis geba sujungti skirtingus muzikos stilius ir jų atlikėjus, išsaugant jų stilių ir išlaikant japonišką dvasią. Novatoriškose, nuolat atsinaujinančiose K.Umezu improvizacijose ir kompozicijose nekinta jo saksofono skambesys - stiprus, skaidrus, gražus ir energingas.

Kazutoki Umezu gimė 1949 m. Dar studijų metais jis subūrė nepaprasto populiarumo sulaukusį ansamblį Seikatsu Kojou Iinkai Orchestra. Nuo 1970 m. K.Umezu gastroliuoja visame pasaulyje. 1974-1975 m. jis aktyviai muzikavo Niujorko naujojo džiazo studijose - grojo su Ted Daniel's Third World Energy Ensemble, Sunny Murray Trio, The Aboriginal Music Society ir tokiais muzikantais, kaip Lester Bowie, Olu Dard, Joe Bowie, Oliver Lake, David Murray, William Parker, Rashid Ali.

1980 m. savo kūrybinę patirtį K.Umezu praplėtė bendradarbiaudamas su roko grupe RC Succession. Netrukus jis pagarsėjo Europos naujojo džiazo scenose kaip Dr.Umezu - nuo 1981 jis bemaž 7-erius metus intensyviai koncertavo Europoje ir Japonijoje su 8 albumais dokumentuotu Doctor Umezu Band. Tai - viena iš daugelio K.Umezu suformuotų eksperimentinių grupių. Be jos reikėtų paminėti 3 moterų grupę DIVA, 19 dalyvių ansamblį Betsuni Nanmo Klezmer, mažą klezmerių čigonų ansamblį Komtcha Klezmer, septetą Shakushain. K.Umezu diskografijoje virš trisdešimt autorinių albumų.

K.Umezu bendradarbiauja ir su kitais japonų ir užsienio muzikantais. Per savo profesinę karjerą jis aplankė 35 šalis ir kiekvienoje grojo su vietos muzikantais. Saksofonininkas - aktyvus tarptautinių projektų dalyvis, nuo 9 dešimtmečio vidurio nuolat grojantis Niujorko Knitting Factory klube su improvizacinės muzikos lyderiais John Zorn, George Rewis, Tom Cora, Samm Bennett, Marc Ribot, Ned Rothenberg, Wayne Horwitz, Anthony Coleman, George Lewis, Fred Frith, Don Byron ir kitais naujojo džiazo kūrėjais bei ansambliais Eclecticism bei First Deserter.; grojo su britų roko grupe Ian Dury &Blockheads, muzikavo su Rusijos kūrėjais: Leonid Soybelman, Valentina Ponomariova, Sergey Kuryochin, ir su mūsų džiazo patriarchais Vladimiru Chekasinu, Vladimiru Tarasovu. K.Umezu yra tarptautinio saksofonų seksteto The Six Winds narys, muzikuoja su Europos naujosios improvizacinės muzikos meistrais Peter Brötzman, Carlo Actis Dato. K.Umezu dalyvavo 6 ankstyvose Ohshigoto sesijose - nenutrūkstamuose live šou, kurių metu 20 dienų iš eilės kasdien jam teko groti su 70 skirtingų muzikantų ir kiekvieną projektą vainikuodavo milžiniškas pasisekimas.

K.Umezu ne tik muzikantas - jis taip pat renginių ir festivalių prodiuseris, vienas pagrindinių Asian Fantasy - Cocoon teatro projektų, tyrinėjančių naujas visos Azijos muzikos kryptis, meno vadovų. Be to, jis komponuoja, kuria muziką kinui ir aranžuoja; yra išleidęs knygą Itsudatte Iikagen (1999), rašė kritinius straipsnius ir esė.

1999 m. Afrikos turui jis suformavo Kazutoki Umezu "Kiki" Band. K.Umezu norėjo surinkti galingą bigbendą, kuriame nebūtų gausu muzikantų, tačiau būtų atliekamų stilių gausa ir įvairovė. Šiam tikslui pasiekti jam pakako dar 3 puikių muzikantų.

Savo muzikoje Kazutoki Umezu "Kiki" Band plaka azijietiškos bei vidurio Rytų muzikos, džiazo ir rokenrolo elementų kokteilį. Šio kolektyvo muziką bandoma vadinti naujausia džiazroko rūšimi ar progresyviuoju džiazu: progresyvaus roko skambesys ir ritmika, praturtinta neįprastu beatu, etninio kolorito melodika ir džiazo kūrybiniai principai. Tačiau bene ryškiausiai "Kiki" Band charakterizuoja jos muzikos faktūra - tarsi galingas energijos užtaisas, suspaustas į kompaktišką 4 muzikantų skambesį; ir kone tobulas ansambliškumas, bei išraiškingi, emocionalūs ir intriguojantys kiekvieno iš grupės narių solo.

Gitaristas Kido Natsuki (g.1964) - vienas reikšmingiausių Japonijos progresyviojo roko gitaristų. Jis taip pat groja avangardinę improvizacinę muziką, o kartais netgi tango bei etninę muziką.

Stulbinančia technika išsiskiriantis gitaristas vadovauja žymiai progresyviojo roko grupe Bondage Fruit, o taip pat groja su Pere-Furu"Coil" ir akustine grupe Ware House. Jis yra įkūręs įrašų firmą Maboroshi no Sekai. K.Natsuki taip pat rašo muziką "Kiki" bendui.

"Kiki" bosistas Hayakawa Takeharu (g.1954) - ilgametis Kazutoki Umezu bendražygis, su juo grojantis nuo 1978 m. Pradėjęs drauge muzikuoti dar Seikatsu Kojou Iinkai Orchestra, šiandien jis - Dr. Umezu Band, "Kiki" Band ir Shibusa Shirazu narys.

Dar studijų metais pradėjęs profesinę karjerą jis išsyk buvo pavadintas genialiu bosistu. H.Takeharu išmėgino savo jėgas, grodamas ritmenbliuzą, funky, popmuziką ir roką. Bosistas vadovauja grupei Hayakawa, o taip pat groja su tokiais muzikantais kaip Satoko Fuji, Coil ir kt.

Su H.Takeharu bosu puikų ritminį tandemą sudaro Niida Kozo (g.1953) mušamieji. Išbandęs save daugybėje stilių, studijavęs Lotynų Amerikos ir Afrikos mušamuosius, labiausiai būgnininkas domisi azijiečių muzika. Jis muzikavo Umezu kolektyvuose Komtcha Klezmer bei Shakushain. N.Kozo yra grojęs su bene pačia garsiausia japonų roko grupe RC Succession, o taip pat su Jun Togawa "Yapooz". Šiuo metu būgnininkas groja Makigami Koichi grupėje Hikasu, o taip pat yra įkūręs savo ansamblį Drummers.

© Jūratė Kučinskaitė



Atgal

 
Ryoji Hojito
Japonija
 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Subtonic
Norvegija
 
Han Bennink +
Jaak Sooäär +
Liudas Mockūnas

Olandija / Estija / Lietuva
 
Monsieur Dubois
Olandija
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
How To Be Enlightened
in 48 hrs

Olandija / Indija
 
Exias-J
Japonija
 
Ninsk
Olandija
 
Matthew Bourne +
Steve Davis +
Dave Kane

D.Britanija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
 
Baltic Asteroids
JAV / Lietuva
 
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija