36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Exias-J Vilnius Jazz'2004
Exias-J (Japonija):

Hideaki Kondo - guitar
Takuo Tanikawa - guitar
Jun Kawasaki - double bass
Yoshisaburo Toyozumi - drums
Kuniaki Konno - dance
Kei Nakano - video
Motohiko Takeuchi - video

Festivalyje Vilnius Jazz tradiciškai turime progą susipažinti su išradingumu ir drąsa garsėjančiais naujojo džiazo kūrėjais iš Tekančios saulės šalies. Šį sykį tai grupė EXIAS-J.

EXIAS-J - Japonų eksperimentinių improvizatorių asociacijos (EXperimental Improviser's ASsociation of Japan) abreviatūra. Į šią sąjungą susibūrė muzikantai ir estetai, įvairių meno rūšių atstovai: džiazo, akademinės muzikos kūrėjai, kinematografininkai, garso dizaineriai, šokėjai, filosofai. EXIAS-J kūrybos koncepcija - eksperimentinių garsų ir erdvių kūryba, jos metodas - menų susijungimo raiška, jos kūrybos rezultatas -naujas tarpžanrinis 21 amžiaus sceninis kūrinys. Grupės multimedijos projektuose persipina video, judesys ir naujoji muzika.

Pati EXIAS-J yra viena iš muzikos koncepcijų. Ši grupė neturi konkrečios sudėties ar muzikinių formų ir kaskart atgimsta vis naujai.

Kiekvienu projektu ambicingi EXIAS-J nariai stengiasi dekonstruoti ir rekonstruoti japonų muziką, surasti naują Japonijos muzikos raidos kelią.

Klasikini europinį free skambesį jie priešpastato free džiazo klasikai, elektroninei, minimalistinei ir roko muzikai.

EXIAS-J susibūrė 1999 m. Sekančiais metais pasirodė jų pirmas CD. Per kelerius metus šis kolektyvas užėmė savo nišą Japonijos kultūroje. Šiandien EXIAS-J kūrybą dokumentuoja pluoštas CD, dalis akustinių, dalis elektrinių. Penktasis grupės albumas avant-garde, išleistas 2003 m. žurnalo WIRE buvo pripažintas kaip Improvised Music best 16 Records of the year.

EXIAS-J įkūrėjas bei lyderis - gitaristas, kompozitorius ir teoretikas Hideaki Kondo. Būtent aplink jį koncentruojasi visa EXIAS-J veikla. Kaip gitaristas Kondo grojo įvairių stilių muziką - džiazą, tango, avangardą. 1991 m. jis subūrė grupę Lady Godiva's Operation kombinavusią avangardinę muziką ir eksperimentinius filmus. Kondo - muzikos intelektualas, savo kūryboje siekiantis įprasminti "akustiką kaip fiziką" ir " akustiką kaip psichologiją". Remdamasis mintimi, kad muzika yra mokslo ir filosofijos produktas, jis sukūrė individualų stilių ir subūrė bendraminčių būrį. Jie ir tapo EXIAS-J pagrindu. Šalia veiklos su EXIAS-J, Kondo kuria muziką kinui, groja ir įrašinėja su daugybe žymių muzikantų.

Nuo pat EXIAS-J susibūrimo, šiame sambūryje dalyvauja gitaristas Takuo Tanikawa. Preciziškos technikos gitaristas yra baigęs klasikinės gitaros studijas Kiolno universitete Vokietijoje. Jo melodikoje per japoniško jautrumo filtrą prasiskverbia klasikinės muzikos raiška. Be darbo su grupe EXIAS-J, gitaristas reiškiasi ir kaip lyderis, kuria muziką kinui.

Neįtikėtina technika išsiskiria ir grupės kontrabosininkas Jun Kawasaki, neretai vadinamas jaunuoju genijumi. Jo atliekama muzika svyruoja plačia emocijų švytuokle - nuo jausmingos raudos iki siautulingos ekspresijos. J.Kawasaki reiškiasi ir kaip lyderis, yra japonų tradicinio šokėjo Nishikawa Senrei muzikos vadovas ir kompozitorius.

Grupės būgnininkas Yoshisaburo Toyizumi - Japonijos džiazo scenos senbuvis. Nuo 10 metų grojantis būgnais Y.Toyizumi, paauglystėje subūrė ansamblį, kuriame grojo daugeliu instrumentų. O 1965 m. pradėjo profesionalią muzikanto karjerą. Nuo 1967 m. su Samurais grupe pusantrų metų gastroliavo po Europą. 1969 m. pradėjo groti laisvo stiliaus muziką. 1971 m. Y.Toyizumi įsijungė į garsųjį Čikagos sambūrį A.A.C.M. Nuo 1972 m. porą metų gyveno Paryžiuje ir grojo su daugeliu Europos muzikantų, gastroliavo Indonezijoje ir Brazilijoje. 1975 m. Y.Toyizumi subūrė savo grupę Sabu Unit, aštunto dešimtmečio pabaigoje grojo duetu su Kaoru Abe. Nuo 1985 m. jis ėmė kviesti į Japoniją bendriems projektams tokius muzikantus kaip Misha Mengelberg, Leo Smith, Derek Bailey, Joseph Jarman ir Marco Eneidi. Su EXIAS-J Y.Toyizumi muzikuoja nuo 2003 m.

Jūratė Kučinskaitė

© Jūratė Kučinskaitė


Atgal

 
Ryoji Hojito
Japonija
 
Cuong Vu trio
JAV
 
Mike del Ferro trio
Olandija
 
Subtonic
Norvegija
 
Han Bennink +
Jaak Sooäär +
Liudas Mockūnas

Olandija / Estija / Lietuva
 
Monsieur Dubois
Olandija
 
Dainius Pulauskas Group
Lietuva
 
How To Be Enlightened
in 48 hrs

Olandija / Indija
 
Ninsk
Olandija
 
Kazutoki Umezu
KIKI band

Japonija
 
Matthew Bourne +
Steve Davis +
Dave Kane

D.Britanija
 
Weekend Guitar Trio
Estija
 
Baltic Asteroids
JAV / Lietuva
 
Harri Sjöström +
Bernhard Arndt

Suomija / Vokietija