36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Joelle Leandre & Vladimir Tarasov Project

Joelle Leandre & Vladimir Tarasov Project (Prancūzija / Lietuva):

Joelle Leandre - db;
Vladimir Tarasov - perc.

Kontrabosininkė ir kompozitorė Joelle Leandre (g.1951) yra viena ryškiausių Europos šiuolaikinės muzikos atstovių. Ji - meistriška improvizuotoja bei akademinės muzikos atlikėja, daugelio XX a. muzikos korifėjų bendražygė.

J.Leandre'ai kūrinių parašė Johnas Cage'as, Giacinto Scelsi, Philippe'as Fenelonas, Betsy Jolas. Ji bendradarbiavo su legendiniu choreografu Merce'u Cunninghamu, grojo šiuolaikinės muzikos ansambliuose "Itineraire", "2e2m", Pierre'o Boulezo "l'Ensemble Intercontemporain".

J.Leandre nuo 9 metų mokėsi groti fortepijonu ir kontrabosu gimtajame Provanso Ekse, po to - Paryžiaus "Conservatoire National Superieur de Musique". 1976 metais gavusi Bufalo menų centro stipendiją muzikė išvyko į JAV. Ten ji susipažino su Mortonu Feldmanu, J.Cage'u, G.Scelsi, išbandė save Niujorko improvizacinės muzikos scenoje.

J.Cage'ą kontrabosininkė vadina savo dvasiniu tėvu, išmokiusiu ją įsiklausyti į supančio pasaulio garsus. Ne mažiau svarbi J.Leandre'ai buvo pažintis su Dereku Beley, Anthony Braxtonu, George'u Lewisu, Irene Schweizer, kurie padėjo kontraboso virtuozei įsitvirtinti improvizacinės muzikos pasaulyje.

J.Leandre taip pat muzikavo su Evanu Parkeriu, Steve'u Lacy, Fredu Frithu, Johnu Zornu, Maggie Nicols, Lindsay Cooper, Ericu Watsonu, Peteriu Kowaldu, Williamu Parkeriu, Barre'u Philipsu, įkūrė "Canvas Trio" su ilgamečiais bendražygiais Rudigeriu Carlu ir Carlosu Zingaro.

Kontrabosininkė intensyviai bendradarbiauja su šokėjais, kuria muziką teatrui, rengia tarpdisciplininius performansus, solo rečitalius. Ji koncertuoja prestižiškiausiose Europos, Amerikos ir Azijos salėse, dėsto ir veda meistriškumo kursus Europos bei JAV aukštosiose mokyklose.

J.Leandre įgrojo daugiau kaip 100 kompaktinių diskų. "Vilnius Jazz" scenoje ši muzikė jau pasirodė 1993 metais.

Perkusininkas, kompozitorius, vizualiojo meno kūrėjas Vladimiras Tarasovas (g. 1947) atvyko į Lietuvą 1968-aisiais iš Archangelsko.

1971 metais jis tapo Viačeslavo Ganelino trio nariu. Šis legendinis trio, dar vadinamas GTČ (trečiasis jo narys - saksofonininkas Vladimiras Čekasinas), davė impulsą atsirasti Lietuvos džiazo mokyklai.

Su GTČ V.Tarasovas pristatė 21 koncertinę programą, gastroliavo daugelyje Europos šalių ir JAV, parašė apie šį ansamblį autobiografinę knygą "Trio" (1998). 2002-aisiais, po 16 metų pertraukos, V.Ganelino trio buvo atnaujinęs savo veiklą.

V.Tarasovas daug metų dirbo ir su simfoniniais, kameriniais bei džiazo orkestrais Lietuvoje, Europoje, JAV. Daugiau kaip dešimt metų muzikas vadovauja savo įkurtam "The Lithuanian Art Orchestra".

Nuo 1991 metų V.Tarasovas - Lietuvos kompozitorių sąjungos narys. Jis kuria muziką orkestrams, kino filmams, teatrui. Muzikas bendradarbiavo su Štutgarto valstybiniu teatru (1995), Niujorko Bruklino muzikos akademijos "Majestic Theatre" (1995), Orleano "Josef Nadj Centre Choregraphique National" (1998) bei kitomis scenos menų institucijomis. 1999 - 2002 metais jis vadovavo Lietuvos rusų dramos teatrui.

V.Tarasovas komponuoja perkusijai, dažnai atlieka solines programas. Jo diskografijoje - daugiau kaip dešimt solinių ir apie 100 su Lietuvos bei užsienio džiazo ir akademinės muzikos atlikėjais įgrotų albumų.

Nuo 1991 metų V.Tarasovas dalyvauja personalinėse ir grupinėse vizualiojo meno parodose. Jis rodė savo darbus Diuseldorfo "Kunsthalle", Čikagos šiuolaikinio meno muziejuje, Paryžiaus "Centre Georges Pompidou" bei "Galeries nationales du Grand Palais", Venecijos bienalėje, Stokholmo "Kulturhuset", Maskvos šiuolaikinio meno centre "Dom" ir kituose meno centruose.

V.Tarasovas dėstė Bremeno aukštojoje muzikos mokykloje, Podevilio meno centre Berlyne, Vizualinio meno institute Orleane, Diuseldorfo ir Vilniaus meno akademijose.

Menininkas nuolat pasirodo teatro, džiazo bei vizualiojo meno projektuose Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Rusijoje, JAV, kitose šalyse.

V.Tarasovas yra muzikavęs su Andrew Cyrille'u, "Rova" saksofonų kvartetu, Anthony Braxtonu, Laurenu Newtonu, Butchu Morrisu, Thomaszu Stanko, Gyorgy Szabadosu, Masahiko Satoh bei kitais iškiliais džiazo ir improvizacinės muzikos kūrėjais.

Pastaruoju metu šį menininką domina džiazo ir poezijos jungtis - jis surengė ne vieną projektą su lietuvių bei užsienio literatais.

"Vilnius Jazz" projekte taip pat dalyvaus poezijos kūrėjas - Lietuvoje gyvenantis amerikiečių poetas Kerry's Shownas Keysas. Kitas kviestinis projekto svečias - kontrabosininkas Vytis Nivinskas.

Vilnius Jazz'2008

LMTA Big Band

Lietuva

Joelle Leandre & Vladimir Tarasov Project

Prancūzija / Lietuva

Baby Trio feat. Juozas Kuraitis

Graikija / Lietuva

Baltic Jazz Trio

Lietuva / Latvija / Estija

SXQ

Japonija

Charles Gayle Trio

JAV

David Murray Black Saint Quartet

JAV

J.Haffner / J.Milašius / D.Naujokaitis

JAV / Lietuva

Saga

Lietuva

 
Vilnius Jazz Extra Line

Kruzenshtern & Parohod

Izraelis

 
Vilnius Jazz Young Power 2008

Valentina Jaronskaja Quartet

Lietuva

Rūta Švipaitė Quartet

Lietuva

Beatričė Baltrušaitytė Project

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2008 Guests

Vertical

Lietuva

Leonard Standards Trio

Lietuva

Jazz2O

Lietuva