36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Django Bates & Human Chain Vilnius Jazz'2002
Django Bates & Human Chain (D.Britanija):

Django Bates - ky,
Iain Ballamy - sax,
Martin France - dr, e.perc,
Michael Mondesir- bg,
Josefine Lindstrand - voc

"Keturių smegenų, susijungusių grupėje Human Chain encefalograma parodė, kad šou metų jų idėjų impulsai yra tokie sinchroniški, jog ekspertai linkę tikėti kvartetą patyrus atominį išlydį, kurio išdavoje išsivystė oktokamerinis metafizinis fenomenas vedantis prie antžmogiškų panchromultiritmodelikos dalykėlių, sukeliančių nevalingą pirštų spragsėjimą ir galvos kinkavimą visoms auditorijoms, kaip toli jos bebūtų: Pietų Amerikoje, Japonijoje, Niujorke, Kinijoje ar Europoje" - ši citata taikliausiai apibūdina unikalų Django Bates'o Human Chain kūrybos stilių.

Jų kūryba - tobula virtuoziškumo, subtilaus humoro ir stebinančio intelekto sintezė, intriguojanti ir provokuojanti, kupina išradingo temų, motyvų, darinių plėtojimo, pasitelkiant naujas technologijas ir netradiciškai naudojant tradicines priemones. Čia ir įprasčiausios džiazo kompozicijos įgauna kitas dimensijas - netikėtas ir provokuojančias, tačiau logiškas ir natūralias.

Nuo 1979 m, kai drauge su būgnininku Steve Argüelles'u devyniolikmetis Django Bates'as subūrė Humain Chain, prasidėjo aktyvi jų pirmiausia trio, vėliau kvarteto veikla, tebesitęsianti ir šiandien. Per tuos metus grupė nuolat pelnė puikius atsiliepimus, gastroliuodama bemaž visame pasaulyje ir grodama daugybėje džiazo ir šiuolaikinės muzikos festivalių.

Humain Chain ilgaamžiškumą ir originalumą pirmiausia lėmė jos lyderis neeilinio proto aštrumo klavišininkas ir kompozitorius Django Bates (g. 1960). Tai vienas savičiausių kūrėjų, pripažintas kaip garsių grupių lyderis, talentingas kompozitorius bei puikus klavišininkas.

Dar vaikystėje melomano tėvo netradicinės ir etninės muzikos kolekcijos dėka susipažinęs su įvairiausios stilistikos muzika, pasimokęs groti fortepijonu, smuiku ir trimitu, Django Bates'as nusprendė studijuoti kompoziciją Londono karališkajame muzikos koledže (Royal College of Music). Tačiau po poros mokslo savaičių nutarė likti savamoksliu kompozitoriumi. Šių trumpų studijų jam pakako, kad taptų vienu reikšmingiausių naujosios muzikos kūrėjų (1987 ir 1990 m. žurnalas Wire jį pripažino geriausiu Jungtinės Karalystės džiazo kompozitoriumi). D.Bates'o kūrinių sąraše, be gausybės kompozicijų jo ansambliams, yra ir stambios formos kūrinių: koncertas fortepijonui ir orkestrui, koncertas sintezatoriui, džiazo kvartetui ir orkestrui, etc; jis komponuoja perkusininkei Evelyn Glennie, Shobana Jeyasingh Dance Company, kinui, teatrui ir kt.

Nuo 9-to dešimtmečio D.Bates'as aktyviai dalyvauja įvairių kolektyvų veikloje kaip kompozitorius, aranžuotojas ir klavišininkas. Jis grojo su Dudu Pukwana ir Harry Beckett'u, nuo 1984 m. su Kenu Stubbsu ir Loose Tubes, 1986 - 1994 m. su Bill'o Bruford'o Earthworks. Tarp kūrybinių partnerių daugybė džiazo, klasikinės indų ir popmuzikos atlikėjų - George'o Russell' ansamblis, Tim'o Berne projektai Caos Totale ir Bloodcount, Christy Doran-Phil Minton-Fredy Studer Jimi Hendrix Project, London Sinfonietta ir daugelis kitų.

Django Bates'as - nenuilstantis lyderis, naujų idėjų įgyvendinimui nuolat suburiantis naujas grupes. Jis vadovavo Powder Room Collapse Orchestra, tarptautiniam 19 muzikantų bigbendui su styginiais Delightful Precipice, buvo The Dedication Orchestra meno vadovas aranžuotojas ir muzikantas. Be to, jis sukūrė unikalų cirko ir muzikos projektą Circus Umbilicus.




Humain Chain groja nuolatinis D.Bates'o bendražygis ir daugelio jo projektų dalyvis saksofonininkas Iain Ballamy (g. 1964), valdantis altinį, tenorinį ir sopraninį saksofonus, klavišinius, gitarą, fleitą, netgi didjeridu. Jis iškilus muzikantas ir kūrėjas, vienas ryškiausių britų džiazo, roko ir fusion muzikantų, išsiskiriantis stiliaus laisvumu ir ryškumu. I.Ballamy apibūdinamas kaip aukščiausio lygio improvizatorius.
Jo profesinė karjera prasidėjo 9-me dešimtmetyje. Nuo 1983 m. I.Ballamy vadovavo kvintetui, grojo Graham'o Collier'io ansamblyje, peraugusiame į grupę Loose Tubes. 1985 m. jis buvo The Voice of God bei Earthworks narys, su Gil'u Evans'u įrašė muziką kinofilmui Absolute Beginners. Ilgus metus jis bendradarbiauja su D.Bates'u: drauge muzikavo grupėse Loose Tubes, Earthworks, I.Ballamy ansamblyje Balloon Man bei gausiuose D.Bates'o projektuose.

I.Ballamy yra išleidęs solinių albumų, be to jis groja ir įrašinėja su tokiais muzikais kaip Hermeto Pascoal'is, Dewey Redman'as, Gil Evans'as, Carla Bley, Bryan'as Ferry ir kt, Nuo 1986 m. reiškiasi ir kaip kompozitorius, be kitų komponuodamas klavesinininkei Jane Chapman bei Apollo Saxophone Quartet. Pastaraisiais metais I.Ballamy groja su Karnataka College of Percussion.

Humain Chain bosistas Michael Mondesir (g. 1966) su D.Bates'u groja nuo 1991 m. Savamokslis boso gitaristas profesinę karjerą pradėjo 1983 m. grupėje The Mondesir Brothers kartu su broliu Marku. Platus muzikinių stilių pažinimas leido M.Mondesir'ui bendradarbiauti su tokiais muzikantais kaip Billy Cobham'as, Trilok'as Gurtu, Neneh Cherry, Eddie Harris'as, Hermeto Pascoal'is, Tim'as Berne, Pee Wee Ellis ir kt. Vilniaus džiazo klausytojams M.Mondesir'as pažįstamas iš 1989 m. festivalio, kuriame jis grojo Courtney Pine grupės sudėtyje.

Įvairiais mušamaisiais ir perkusiniais instrumentais ritminį Humain Chain pagringą kuria talentingas būgnininkas Martin France (g. 1964), muzikuojantis nuo 12 metų. 9-to dešimtmečio viduryje jis sužėrėjo Londono džiazo scenose. Jo talentą liudija gausi diskografija, prasidėjusi 1983 m. - būgnininkas grojo su tokiais muzikantais kaip Kenny Wheeler'is, Steve Swallow, Ralph'as Towner'is, Lee Konitz'as, Dave Holland'as, Courtney Pine, Arild'as Anderson'as, David'as Darling'as, Nils'as-Petter'is Molvaer'is ir kt. Nuo 1988 m. - Loose Tubes bigbendo narys, nuo 1990 - D.Bates'o projektų dalyvis.

Vilniuje Human Chain pasirodo su nauja, ekspresyvia dainininke Josefine Lindstrand (g. 1981). Ši švedų vokalistė dainuoja nuo mažens, nuo 12 metų Örebro meno mokykloje ji mokėsi dainavimo, o taip pat groti saksofonu, smuiku. Būdama 16 pradėjo mokytis profesionaliai, studijavo džiazą Fridhemo muzikos koledže, be to grojo saksofonu Jive at Five bigbende, dainavo su Blues Art Big Band.

© Jūratė Kučinskaitė


Daugiau informacijos
: http://www.djangobates.co.uk/



Atgal

 
Hans Reichel -
Rüdiger Carl

Išskirtinių naujojo džiazo meistrų Hans'o Reichel'io ir Rüdiger'io Carl'o kūrybinė draugystė prasidėjo 1978 m. Bergo-Brandenburgo kvartete.
 
Lindha Svantesson
Kylanti Švedijos džiazo žvaigždė ir jos grupė festivalyje pristatys antrą autorinį Lindha'os albumą "Far from alone".
 
Actis Dato Quartet
Viena reikšmingiausių Europos naujojo džiazo scenos grupių, išsiskirianti originalumu ir šmaikštumu.
 
Makigami Santachi
Visi trio nariai priklauso garsiam eksperimentiniam japonų ansambliui "Hikashu", grojančiam įvairiausią muziką - nuo džiazo, folko, roko, popo ir japoniško tvisto iki techno bei noise.
 
Kampec Dolores
Nūnai jų kuriama muzika - patraukli ir originali įmantrios melodikos, keistos lyrikos, klasikinės aranžuotės bei subtiliai laužytos ritmikos sintezė.
 
Harriet Tubman
Tai savotiškas puikiai vienas kitą jaučiančių kūrėjų pokalbis, plėtojantis "call-response" idėją, su nauja laisve naudojant įprastas "fusion" priemones, melodiką ir ritmą.