36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Actis Dato Quartet Vilnius Jazz'2002

Actis Dato Quartet (Italija):

Carlo Actis Dato - saxes, bc,
Piero Ponzo - saxes, cl,
Enrico Fazio - db,
Fiorenzo Sordini - dr

Lietuvos džiazo publika iki šiol mena šmaikštų, teatralizuotą italų saksofonininko Carlo Actis Dato ir gitaristo Enzo Rocco pasirodymą festivalyje Kaunas Jazz'2000. Šį sykį Lietuvos auditorijai saksofonininkas pristato savo garsųjį kvartetą, gyvuojantį nuo 1984 m. Kvarteto pasirodymai bemaž visuose garsiausiuose Europos ir užjūrio festivaliuose pelnė jam tarptautinį pripažinimą, kurį atspindi gausybė radijo įrašų ne tik gimtojoje Italijoje, bet ir Švedijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje bei Austrijoje. Kasmetinėse Italijos džiazo žurnalo Musica Jazz kritikų anketose nuo 1988-ųjų metų kvartetas nuolat minimas aukščiausiose eilutėse, ne sykį buvo pripažintas geriausiu Italijos džiazo kolektyvu. Jo albumus pristato prestižiškiausi pasaulio džiazo leidiniai, tokie kaip The Penguin Guide to Jazz žurnalai Swing Journal, Jazztimes, Down Beat, Jazzthetik, Jazz Podium ir kt.

Carlo Actis Dato Quartet - viena reikšmingiausių Europos naujojo džiazo scenos grupių, išsiskirianti originalumu ir šmaikštumu. 2 saksofonai ansamblio priešakyje suteikia jam universalumo: nuo lankstaus ansambliuko jis gali virsti marshing band užuomina, grakščiu tango orkestriuku ar patosiniu fanfarų choru. Tokį kvarteto privalumą dar ryškiau pabrėžia jo repertuaro pagrindą sudarančios originalios kompozicijos, kurių didžioji dalis priklauso kvarteto lyderio C.A.Dato plunksnai. Čia be pačios įvairiausios stilistikos džiazo elementų: nuo svingo iki free džiazo, gyvuoja ir neišsemiami Viduržemio jūros bei Artimųjų rytų kultūrų etninės muzikos resursai. Sykiais įvilkti į afro ar funky ritmus, sykiais papuošti karibų ar rytietiškais motyvais, sykiais suskambantys it senovinė italų daina, o sykiais ironiškai iškraipyti ar supriešinti su ugningais latin ritmais. Ir visa tai pateikiama su šio kvarteto muzikai būdinga išskirtine humoro doze, sėkmingai derinant muzikines ir nemuzikines raiškos priemones. Tačiau net ir teatrališka klounada negali užgožti stulbinančio kvarteto narių meistriškumo. Visi jie - akademinį muzikinį išsilavinimą įgiję virtuoziški muzikantai, be džiazo grojantys ir akademinės muzikos ansambliuose.



Penkiasdešimtmetis kvarteto lyderis Carlo Actis Dato, aktyviai kuriantis nuo 8-to dešimtmečio pradžios - vienas originaliausių ir kūrybiškiausių Italijos džiazo muzikų. Jis - virtuoziškas atlikėjas, tradicinės ir naujosios technikos meistras, puikiai valdantis cirkuliarinį kvėpavimą, išsiskiriantis ypatingai energingu bosinio klarneto ir baritoninio saksofono skambesiu. C.A.Dato yra vienas iš naujojo Italijos džiazo pradininkų: 1974-aisiais drauge su kolegomis jis įkūręs vieną pirmųjų Italijos džiazo ansamblių Art Studio group. Be to, jis yra medinių instrumentų trio Atipico bendralyderis, bei Pinu Minafras Sud Ensemble, Italian Instabile Orchestra, Democratic Orchestra, Mitteleuropa Orchestra, Mama Quartet ir daugybės kitų grupių narys. Saksofonininkas groja ir solo rečitalius bei duetus, pasirodydamas pačiose įvairiausiose auditorijose: ir prestižinėse koncertų salėse, ir mokyklose, vaikų darželiuose ar tiesiog gatvėse.

C.A.Dato groja su visai žymiausiais Italijos džiazo muzikais, o taip pat su pasaulinėmis džiazo žvaigždėmis, tokiomis kaip Albert'as Mangelsdorff'as, Barre Philipps'as, Mark'as Dresser'is, Tony Oxley, Enrico Rava, Alan'as Tomlinson'as, Leroy Jenkins'as, Satoko Fujii, Oliver'is Lake, Cecil'as Taylor'as ir kt. Pūtikui teko muzikuoti penkiuose kontinentuose, dalyvauti bemaž visuose svarbiausiuose tarptautiniuose festivaliuose, jis dalyvavo įrašant daugiau kaip 50 albumų. 1984 m. jis įkūrė ir nuolat vadovauja bei komponuoja į "Vilnius Jazz'2002" festivalį atvyksiančiam savo kvartetui.

Antrasis kvarteto saksofonininkas Piero Ponzo, studijavęs klarnetą, elektroninę muziką, kompoziciją ir aranžuotę, Italijos scenose pasirodė 1980 m. Jo profesinė karjera aprėpia daugybę muzikos rūšių: jis bendradarbiauja su roko, funky, džiazo, klasikinės bei folk muzikos grupėmis; komponuoja elektroakustinę, kamerinę muziką, o taip pat muziką pučiamiesiems bei teatrui, šokiui ir kinui. P.Ponzo be muzikavimo CAD kvartete vadovauja savo sekstetui, groja su Atipico Trio, Actis Furioso.



Kvarteto bosistas ir kompozitorius Enrico Fazio be darbo su įvairiomis džiazo grupėmis, jau 15 metų vadovauja savo sekstetui; o taip pat bendradarbiauja su šokėjais ir aktoriais, dėstytojauja. Grojo su Steve'u Lacy, Tim'u Honsinger'iu, Keith'u Tippett'u, Alan'u Tomlinson'u, Anatolijumi Vapirovu, Sergejumi Letovu ir daugeliu kitų naujojo džiazo kūrėjų.

Savo grupes - anglų-italų kvartetą (kuriame groja ir E.Fazio), bei Christi-Sordini Quintet - turi ir kvarteto būgnininkas Fiorenzo Sordini. Tarp jo kūrybinių bendražygių Keith'as Tippett'as, Steve'as Lacy, Roberto Bellatalla, Barre Phillips'as, Sergejus Letovas, Tim'as Honsinger'is ir kt. Būgnininkas aktyviai muzikuoja gausiuose džiazo projektuose, groja ne viename simfoniniame orkestre, daugelyje akademinės muzikos ansamblių, bendradarbiauja su šokėjais ir aktoriais.

Carlo Actis Dato kvarteto nepakanka išgirsti. Teatrališkais elementais prisodrintus šmaikščius ir uždegančius kolektyvo pasirodymus būtina ir išvysti, - čia publika neretai įtraukiama į programos sūkurį, ir pati tampa kuriamo šou dalyve.

© Jūratė Kučinskaitė


Atgal

 
Django Bates &
Human Chain

Jų kūryba - tobula virtuoziškumo, subtilaus humoro ir stebinančio intelekto sintezė, intriguojanti ir provokuojanti, kupina išradingo temų bei motyvų.
 
Hans Reichel -
Rüdiger Carl

Išskirtinių naujojo džiazo meistrų Hans'o Reichel'io ir Rüdiger'io Carl'o kūrybinė draugystė prasidėjo 1978 m. Bergo-Brandenburgo kvartete.
 
Lindha Svantesson
Kylanti Švedijos džiazo žvaigždė ir jos grupė festivalyje pristatys antrą autorinį Lindha'os albumą "Far from alone".
 
Makigami Santachi
Visi trio nariai priklauso garsiam eksperimentiniam japonų ansambliui "Hikashu", grojančiam įvairiausią muziką - nuo džiazo, folko, roko, popo ir japoniško tvisto iki techno bei noise.
 
Kampec Dolores
Nūnai jų kuriama muzika - patraukli ir originali įmantrios melodikos, keistos lyrikos, klasikinės aranžuotės bei subtiliai laužytos ritmikos sintezė.
 
Harriet Tubman
Tai savotiškas puikiai vienas kitą jaučiančių kūrėjų pokalbis, plėtojantis "call-response" idėją, su nauja laisve naudojant įprastas "fusion" priemones, melodiką ir ritmą.