36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Harriet Tubman Vilnius Jazz'2002
Harriet Tubman (JAV):

Brandon Ross - g
Melvin Gibbs
- b
J.T. Lewis
- dr

Daugiau nei dešimtmetį JAV džiazo ir roko scenose aktyviai muzikavę B.Ross'as, M.Gibbs'as ir J.T.Lewis'as 1996 m. subūrė trio, kurį pavadino istorinės asmenybės vardu. Rasistiniuose Amerikos pietuose 19 a. gyvenusi Harriet Tubman rizikavo gyvybe, kad išsigelbėtų iš vergovės pati ir, šimtus kartų grįždama, padėjo išsilaisvinti dar 300 vergų. Primindami jaudinančią laisvės idėją, Harriet Tubman trio nariai siekia įskverbti į sielos gelmes, kad išlaisvintų muzikinę ekspresiją ir pažadintų muzikinį jautrumą bei sąmoningumą, gyvuojantį nepaisant jį ignoruojančios muzikos industrijos.

Trio Harriet Tubman kūrybiškai tęsia muzikinių novacijų procesus, pradėtus Ornette Coleman'o, Jimi Hendrix'o, Derrick'o May, grupių Art Ensemble of Chicago bei Parliment-Funkadelic. 1998-aisiais firmoje Knitting Factory trio išleido savo pirmąjį albumą I Am a Man, išsyk sulaukusį plataus atgarsio dėl muzikinės kalbos savitumo ir kolektyvinių kompozicijų originalumo. Antrąjį jų albumą Treasure Hunt for the Prototype (2000 m.) jau prodiusavo John'as Zorn'as.

Spontaniška Harriet Tubman muzika unikali - tai savotiškas puikiai vienas kitą jaučiančių kūrėjų pokalbis, plėtojantis call-response idėją, su nauja laisve naudojant įprastas fusion priemones, melodiką ir ritmą, o į džiazroko skambesį integruojant semplerius bei kitas skaitmenines priemones, padedančias sukurti naują kompozicinę ir kultūrinę atmosferą. Ji tuo pačiu metu meditatyvi ir ekspresyvi, vangi ir ugninga, pasižyminti išskirtine energija. Liudininkai teigia, kad Harriet Tubman pasirodymų neįmanoma perteikti verbalinėmis priemonėmis: galingas grojimas, asmenybių magnetizmas ir muzikinio bei dvasinio bendravimo gilumas nepalieka nė vieno abejingu.

Visi Harriet Tubman trio nariai - savitos muzikinės individualybės, puikūs improvizatoriai jau antrą dešimtmetį grojantys su įvairiais ansambliais. Beje, koncertų metu trio kartais papildo kiti muzikantai bei didžėjai.

Trio gitaristas Brandon Ross - vienas subtiliausių ir jautriausių akompaniatorių, pagarsėjęs darbu su Henry Threadgill'u (nuo 1990 m.), Cassandra WiIlson (1993 - 1996 m.), grojęs ir įrašinėjęs su Arto Lindsay, Muhal'u Richard'u Abrams'u, Archie Shepp'u, Leroy Jenkins'u, Jewel, bei grupėmis Arrested Development, The Lounge Lizards, Oliver'io Lake Jump Up ir kt. Dažniausiai apibūdinamas kaip fusion atstovas, Harriet Tubman muzikoje B.Ross'as tarsi tyrinėja gitaros galimybes nuo besiliejančių meditatyvių junginių iki noise.

Virtuoziškas trio bosistas Melvin Gibbs 9-me dešimtmetyje buvo garsių džiazo ir roko ansamblių narys. Baigęs Berklee muzikos koledžą, jis kurį laiką grojo Power Tools trio su Bill'u Frisell'u ir Ronald'u Shannon'u Jackson'u. Jis buvo Joseph'o Bowie ansamblio Defunk (pažįstamo VilniusJazz'2000 klausytojams) originalus narys, grojo su Henry Rollins'u, David'u Murray, Arto Lindsay, Vernon'u Reid'u, Will'iu Calhoun'u, David'u Byrne bei legendinio džiazroko gitaristo Sonny Sharrock'o ansambliu.

9-me dešimtmetyje džiazo ir roko scenose pasirodė ir Harriet Tubman būgnininkas J.T.Lewis, dėl stulbinančio meistriškumo vadinamas mušamųjų kamikadze. Grodamas Henry Threadgill'o ansamblyje, jis susipažino su Brandon'u Ross'u. J.T.Lewis'as buvo originalus Living Color narys, grojo su Stanley Jordan'u, Omar'u Hakim'u, Bashiri Johnson, Lou Reed'u, Herbie Hancock'u, Don Pullen'u, David'u Murray, o taip pat akompanavo Tinai Turner, Vanessai Williams, Sting'ui,Whitney Houston, Marianne Faithfull ir kt.

"Mes jaučiame, kad mūsų pasirinkimas kurti creativ muziką yra vertingas ir aktualus, vienijantis prabudusius naujos reikšmės paieškoms. Tai mes matome ir jaučiame, kur ir kada bekoncertuotume" - teigia Harriet Tubman trio nariai, savąja aktualia kūryba žadinantys klausytojų protus ir dvasią.

Savo koncertą Vilniaus džiazo festivalyje vadindami savotiška kultūrine interakcija, žinodami, kad atvyksta į dvasingą šalį, turtingą savo muzika ir menu, Harriet Tubman nariai nekantriai laukia Lietuvos klausytojų reakcijos į savo kūrybą. Vien faktas, kad Vilniaus centre stovi paminklas Frank'ui Zappa juos skatina manyti , kad Lietuvoje sutiks progresyvią ir supratingą publiką.

© Jūratė Kučinskaitė

Atgal
 
Django Bates &
Human Chain

Jų kūryba - tobula virtuoziškumo, subtilaus humoro ir stebinančio intelekto sintezė, intriguojanti ir provokuojanti, kupina išradingo temų bei motyvų.
 
Hans Reichel -
Rüdiger Carl

Išskirtinių naujojo džiazo meistrų Hans'o Reichel'io ir Rüdiger'io Carl'o kūrybinė draugystė prasidėjo 1978 m. Bergo-Brandenburgo kvartete.
 
Lindha Svantesson
Kylanti Švedijos džiazo žvaigždė ir jos grupė festivalyje pristatys antrą autorinį Lindha'os albumą "Far from alone".
 
Actis Dato Quartet
Viena reikšmingiausių Europos naujojo džiazo scenos grupių, išsiskirianti originalumu ir šmaikštumu.
 
Makigami Santachi
Visi trio nariai priklauso garsiam eksperimentiniam japonų ansambliui "Hikashu", grojančiam įvairiausią muziką - nuo džiazo, folko, roko, popo ir japoniško tvisto iki techno bei noise.
 
Kampec Dolores
Nūnai jų kuriama muzika - patraukli ir originali įmantrios melodikos, keistos lyrikos, klasikinės aranžuotės bei subtiliai laužytos ritmikos sintezė.