36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2021.09.29

34-ąjį „Vilnius Jazz“ festivalį pradės „pirmoji stepių moteris“ ir pašėlęs japonas

Spalio 14-17 dienomis į sostinės sceną su trenksmu grįžta šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalis „Vilnius Jazz“. Lyg atsigriebdamas po pernykščių ribojimų ir transliacijų internete šiemetis renginys greičiausiai bus rekordinis atlikėjų gausa.

„Kasdien pasirodys vis kitas didžiulis orkestras – to festivalyje dar nebuvo“, – teigė „Vilnius Jazz“ prodiuseris Antanas Gustys.

Muzikantai į Vilnių suskris iš JAV, Portugalijos, Ispanijos, Skandinavijos kraštų, Austrijos, Jungtinės Karalystės.

Tačiau pradės festivalį pati kameriškiausia jo sudėtis – tuvių vokalistės Sainkho Namtchylak ir japonų gitaristo Kazuhisa Uchihashi duetas. Šie muzikantai jau daugiau kaip tris dešimtmečius verda improvizacinės muzikos katile, priklauso pasauliniam jos elitui. Potraukis eksperimentams, netradicinių raiškos priemonių paieškos juos suvedė scenoje su daugybe avangardo milžinų.

Abu menininkai jau pažįstami „Vilnius Jazz“ publikai: S.Namtchylak čia muzikavo daug kartų su įvairiais partneriais, o K.Uchihashi 2009-aisiais pasirodė su japonų vokaliste Tenko.

Dėl septynias oktavas apimančio balso ir juo išgaunamų vokalinių efektų kritikai S.Namtchylak vadina „scenos chameleone“ ir „tūkstančio balsų dainininke“. Jos skleidžiamų garsų arsenalas – nuo operinio soprano spalvų iki paukštiško klyksmo.

Artistė išpopuliarino toli už gimtosios Tuvos ribų Vidurio Azijos muziką ir obertoninį gerklinį dainavimą. Ją vadina nacionaline Tuvos heroje ir „žymiausia stepių moterimi“. Jos menas prilyginamas vokaliniam šamanizmui.

S.Namtchylak savo profesinę karjerą pradėjo kaip folkloro dainininkė. Gimusi nuošaliame Tuvos kaime prie Mongolijos sienos, vietos folkloro tradicijas ji perėmė iš savo močiutės, dainuodavusios jai vaikystėje lopšines. Net ir studijuodama Maskvos Gnesinų institute S.Namtchylak toliau gilinosi į Sibiro šamanų dainavimo paslaptis ir vokalines technikas.

Susidomėjusi improvizacija ir prisijungusi prie Maskvos eksperimentinio trio „Tri-O“, vokalistė atrado savo nišą džiazo platybėse – ėmė jungti kūryboje senąsias vokalines technikas ir modernius garso išgavimo būdus, tradiciją ir avangardą, savitu stiliumi pelnydama pripažinimą pasaulyje. Žlugus Sovietų Sąjungai, ji labai sėkmingai tęsė karjerą Vakaruose.

S.Namtchylak dalyvavo visuose pagrindiniuose pasaulio džiazo festivaliuose, savo patirtimi ji dalijasi gerklinio dainavimo, šiuolaikinių ir tradicinių vokalo technikų meistriškumo kursuose, prodiusuoja festivalius ir koncertus. Be to, improvizuotoja reiškiasi ir kaip dailininkė – iliustruoja savo albumus, rengia parodas ir hepeningus dailės galerijose, yra išleidusi dvi poezijos knygas.

Įvairiais talentais yra apdovanotas ir Kazuhisa Uchihashi. Jis išbandė daugybę įvairiausių garso prietaisų ir naujovių, plėsdamas elektrinės gitaros galimybes, taip pat groja egzotišku instrumentu daksofonu, kurį išrado ekscentriškas vokiečių gitaristas ir kompozitorius Hansas Reichelis. Garsai daksofonu išgaunami daužant, gremžiant ir kitaip liečiant stryku siauras medžio juosteles.

K.Uchihashi rašo muziką kino filmams, teatro ir šokio spektakliams, daugiau kaip 30 metų bendradarbiauja su japonų teatro trupe „Ishinha“, įkūrė savo įrašų kompaniją ir naujosios muzikos festivalį „Beyond Innocence“.

Menininkas dalyvavo šimtuose festivalių įvairiuose žemynuose, muzikavo su nesuskaičiuojama daugybe scenos grandų, tarp jų – su Lietuvoje koncertavusiais Hansu Reicheliu, Fredu Frithu, Peteriu Brötzmanu, Hanu Benninku, Kazutoki Umezu, Joelle Leandre ir kitais. Nuo 2012-ųjų jis gyvena Berlyne.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

S.Namtchylak ir K.Uchihashi koncertas Rusų dramos teatre vyks spalio 14 d. 19 val. Bilietus į „Vilnius Jazz“ renginius spalio 14-17 d. platina Bilietai.lt

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos