36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2017.08.01

Jubiliejinis „Vilnius Jazz” pranoks pats save – jo pažiboms meldžiasi kelios kartos!

Vienintelis Lietuvoje šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalis „Vilnius Jazz“ šiemet mini 30-metį. Šia proga spalio 12-15 dienomis sostinės Rusų dramos teatre publikos laukia nepaprasta programa, liudijanti, jog Vilnius išlieka vienas svarbiausių ne tik Rytų Europoje džiazo centrų. Čia suvažiuos improvizacinės muzikos pažibos iš JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Švedijos, Olandijos, Islandijos ir Lietuvos.

Tikra „Vilnius Jazz“ sensacija taps Evano Parkerio trio iš JK. Ansamblio lyderis E.Parkeris tituluojamas vienu novatoriškiausių ir įdomiausių šių dienų saksofonininkų, naujų saksofono technikų išradėju, centrine europietiško „free“ džiazo figūra, kuriai meldžiasi jau kelios saksofonininkų kartos.

Trio nariai – laisvojo džiazo banginiai E.Parkeris (saksofonai), Barry Guy (kontrabosas) ir Paulas Lyttonas (perkusija) – kartu muzikuoja jau 45-erius metus, nesiliaudami eksperimentuoti ir tobulinti savo muzikinės kalbos. Juokaujama, kad jų aukštasis pilotažas muzikoje prilygsta brazilų miklumui futbolo aikštėje.

Ši grupė tapo vienu žymiausių bei daugiausiai gastroliuojančių pasaulyje laisvojo džiazo kolektyvu. Kartais prie jo prisijungia kiti džiazo asai – grupės projektuose yra dalyvavę Kenny Wheeleris, Paulas Rutherfordas, George‘as Lewisas, Philippas Wachsmannas, kiti džiazo autoritetai. Visų trijulės virtuozų biografijos yra išmargintos garsiausiais džiazo vardais ir legendinių grupių pavadinimais.

Išgirsti Olandijos „Instant Composers Pool Orchestra“ (ICPO) bus įvykis džiazo publikai jau vien dėl to, kad šiame kolektyve tarp kitų korifėjų groja vienas jo įkvėpėjų – legendinis būgnininkas Hanas Benninkas, šiemet minintis 75-metį. O ICPO šį sezoną švenčia kūrybinės veiklos 50-metį!

Šlovingąjį olandų kolektyvą kartu su H.Benninku įkūrė šiemet miręs garsus džiazo pianistas ir kompozitorius Misha Mengelbergas, apsėstas “Fluxus“ idėjų. Prie tandemo buvo prisijungęs ir didis džiazo anarchistas Willemas Breukeris, vėliau įkūręs olandų džiazo flagmanu tapusį „Willem Breuker Kollektief“, kuris drebino ir „Vilnius Jazz“.

Šiandien ICPO groja kelių kartų talentingiausi Olandijos improvizuotojai. Tai yra pusiau džiazo grupė, pusiau kamerinis orkestras su įsiterpusiais į jį styginių trio bei pučiamųjų kvintetu. Žodžiu, fantastiškas darinys, kurio muzika, anot kritikų, – su niekuo nepalyginama! Jos užrašytus epizodus keičia spontaniškos improvizacijos, stulbinančios netikėtais minties posūkiais ir energijos proveržiais. Kompozicijų temas kuria visi orkestro muzikantai.

Festivalis pirmą kartą Lietuvoje pristatys prancūzų džiazo korifėjų ketvertą – „Henri Texier Hope Quartet“, kuriame groja kontrabosininkas Henris Texier, saksofonininkai Sebastienas Texier, Francois Corneloup‘as ir neseniai prie jų prisijungęs jaunas būgnininkas Gautier Garrigue.

Džiaze nedaug tokių ryškių kontrabosininkų kaip H.Texier, jau pusę amžiaus verdantis kaitriausių džiazo įvykių katile. Be jo neapsiėjo šimtai grupių ir tokie scenos gigantai kaip Joe Lovano, Johnas Abercrombie, Steve‘as Swallow, Billas Frisellas, Paulas Motianas, Kenny Wheeleris, Bobo Stensonas, Richardas Bona, Louisas Sclavisas bei daugybė kitų. Jis išmaišė visą Europą ir Afriką, grojo Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Japonijoje, Indijoje, Artimuosiuose Rytuose, sėmėsi įkvėpimo kine ir teatre, poezijoje ir fotografijoje, netgi cirko ir pirotechnikos mene.

Visų grupės narių biografijos ir diskografijos primena džiazo enciklopediją. Tačiau scenoje jie kas kartą tarsi gimsta iš naujo, stebindami išradingumu ir žaisme, virtuoziškumu ir jausmų išlydžiais. Patys muzikantai teigia jau per pirmąjį spontanišką savo susitikimą pajutę kūrybos pilnatvę ir tiesiog telepatišką artumą. Pagaliau tai galėsime patirti ir mes.

Tai tik dalis įspūdingų artėjančio festivalio vardų. Tačiau jų pakanka įsiminti renginio datas ir nepalikti apsirūpinimo bilietais paskutinei dienai, juolab kad dar galima juos įsigyti pigiai. Festivalio abonementai sparčiai tirpsta – juk pigiausias kainuoja tik 51 eurą, o festivalyje laukia arti 20-ties rinktinių projektų! Bilietus platina „Bilietai.lt.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos