36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2016.10.16

„Vilnius Jazz“ apdovanojimas – avangardo poetui Daliui Naujokaičiui

29-asis Tarptautinis džiazo festivalis „Vilnius Jazz“ spalio 16 dieną paskelbė tradicinio apdovanojimo „Už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai“ laureatą. Juo tapo jau du dešimtmečius Niujorke gyvenantis ir kuriantis perkusininkas Dalius Naujokaitis, paskutinę festivalio dieną pasirodęs dviejuose projektuose – su maištinguoju, Čikagos laisvojo džiazo dvasia alsuojančiu ansambliu „Horny Horns“ ir su saksofonininku Liudu Mockūnu projekte „Solo. Solo. Duo“.

„Dalius Naujokaitis – genialus perkusijos meistras“, – taip būgnininką yra apibūdinęs Jonas Mekas. „Jis yra visiškai užvaldytas savo meno. Pametęs protą dėl muzikos mūzų, jis eina į priekį nenuspėjamai ir pavojingai, kaip ir visi poetai“. Būtent su J. Meko vardu susiję pastarieji D. Naujokaičio kūrybos dešimtmečiai – jo kvietimu 1995-aisiais būgnininkas išvyko į JAV, įkūrė studiją Meko „Kino antologijos archyve“ ir įsitraukė į Niujorko klubinį gyvenimą; D. Naujokaičio muzika skamba daugelyje J. Meko filmų.

Dar prieš išvykstant į Niujorką, D. Naujokaitis pagarsėjo Lietuvoje kaip ekspresyvus ir išradingas muzikantas. 9-me dešimtmetyje jo būgnai skambėjo progresyviojo roko grupėje „Saulės laikrodis“, Skirmanto Sasnausko džiazo ansamblyje bei Juozo Milašiaus grupėje „Gitarmanija“, jis grojo su daugeliu šalies džiazo muzikų, tarp kurių Vladimiras Čekasinas, Petras Vyšniauskas, Tomas Kutavičius, Eugenijus Kanevičius; su įvairiomis roko, džiazo, panko, populiarios muzikos grupėmis.

Avangardinės eksperimentinės muzikos bei laisvojo džiazo piligrimas ir Niujorke išlieka nenustygstantis kūrėjas, jis nuolat dalyvauja daugybėje kūrybinių iniciatyvų. Butch Morris, Art Baron, Aaron Keane, Mike Irwin, Alex Weiss, Rocco John Iacavone, Doug Wieselman, Briggan Krauss, Tim Kieper, Sean Francis Conway, Nick Gianni – tai tik keletas jo kūrybinių bendražygių; „Nublu orchestra“, „Now We Are Here“, „Brooklyn Bears“, „Tiger Lithy“, „Valetudo“, „Himalayas“, „Jeff Platz Group“ – tai tik keletas grupių, su kuriomis muzikavo ar muzikuoja Dalius Naujokaitis. Jis taip pat yra „Dalius Naujo Band“ lyderis, grupės „The Uzupusians“ bendralyderis.

Ypatingą vietą jo kūryboje užima sutartinės. Jomis buvo grindžiama 2008-aisiais drauge su Niujorko menininke Sandra Koponen suburtos grupės „Untytė“ kūryba. Sutartinės tapo pagrindu ir 2012 m. su Kenny Wollesenu ir Jonathonu Haffneriu suburtam tęstiniam projektui „Rasa Rasa“, suvienijusiam naujosios improvizacinės muzikos kūrėjus bei sutartinių atlikėjas iš Lietuvos. Šio projekto kompaktinę plokštelę „Wollesen, Haffner, & Naujo: Rasa, Rasa“ 2014 išleido legendinė Johno Zorno leidykla „Tzadik“.

JAV nuolat bendradarbiaujantis su būgnininku Kenny Wollesenu, saksofonininku Jonathonu Haffneriu, Jonu Meku, D.Naujokaitis periodiškai sugrįžta į Lietuvą. Čia jis muzikuoja ir su vyresnės kartos, ir su jaunaisiais Lietuvos džiazo kūrėjais, tarp kurių Juozas Milašius, Liudas Mockūnas, Eugenijus Kanevičius, Tomas Dobrovolskis, Dovydas Stalmokas, Dominykas Vyšniauskas, Mindaugas Vadoklis ir kt.; grojo su „Trafic Trio“, su Lietuvos džiazo jaunimu buvo subūręs „Naujo Atomic Orchestra“, su kuriuo gastroliavo Austrijoje ir Kroatijoje; drauge su bendraminčiais iš Niujorko Kenny Wollesenu, Jonathonu Haffneriu, Seanu Francis Conway ir talentingais jaunaisiais lietuvių menininkais rengė savaitinius koncertų ciklus Fluxus Ministerijoje Vilniuje ir Kaune. Aistringai įvairiuose performansuose dalyvaujantis bei pats juos inicijuojantis kūrėjas taip pat reiškiasi ir teatre bei kine.

UAB „A Cappella“ ir festivalio „Vilnius Jazz” prizu įvertintas Dalius Naujokaitis tapo 13-tuoju „Vilnius Jazz“ apdovanojimo laureatu. Už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai festivalis jau yra įvertinęs Viačeslavą Ganeliną, Vladimirą Čekasiną, Vladimirą Tarasovą, Petrą Vyšniauską, Dainių Pulauską, Juozą Milašių, Skirmantą Sasnauską, Liudą Mockūną, Arkadijų Gotesmaną, Jūratę Kučinskaitę, Liudą Šaltenį (1941-1994) ir Romualdą Grabštą (1943-2009). 

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos