36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2016.10.03

„Vilnius Jazz“ festivalį drebins Paryžiaus orkestro fejerverkai

Ryškiausius šiuolaikinio džiazo kūrėjus pristatantis festivalis „Vilnius Jazz“ šį rudenį sulauks Prancūzijos pažibų fejerverko. 30-metį minintis Prancūzijos nacionalinis džiazo orkestras („Orchestre National de Jazz“, ONJ) atveža į Vilnių savo naujausią projektą – džiazo siuitą „Berlynas“.

Tai 14 kontrastingų, trykštančių gaivia energija kompozicijų. Kunkuliuojančią didmiesčio atmosferą atlikėjai perteikia elektrizuojančiu avangardinio džiazo, minimalistinės ir elektroninės muzikos, progresyviojo roko lydiniu.

Nuo 1986 metų net vienuolika kartų pasikeitė ONJ sudėtis, jam vadovavo visa virtinė asmenybių. Tačiau orkestro kūrybinis polėkis niekada nebuvo išblėsęs, jis įsitvirtino šalies džiazo istorijoje kaip nuolat atsinaujinanti, visiems muzikos žanrams atvira eksperimentų laboratorija.

2014-aisiais naujuoju ONJ meno vadovu tapus gitaristui ir kompozitoriui Olivier Benoit, baimintasi, kad kolektyvas gali nutolti nuo džiazo. Mat naujasis vadovas nardė po kur kas platesnius vandenis – domėjosi eksperimentine elektronika, šokiu, video-, reiškėsi teatre ir cirke. Į džiazo orkestrą jis taip pat susikvietė plačios stilistinės amplitudės ir labai spalvingos patirties menininkus. Kai kurie jų sėkmingai vadovauja savo grupėms.

Tačiau kūrėjai išsklaidė nerimą, sudrebinę muzikos pasaulį ambicingu projektu „Europa“. Juo orkestras užsimojo apžvelgti Senojo Žemyno muzikos kraštovaizdį. 2014 metais nuskambėjo įspūdingas Paryžiaus portretas, o dabar ONJ keliauja po Europos scenas apdainuodamas Berlyną.

„Tai vitališka ir nepamirštama!“ - žavėjosi nauja programa „Jazz Magazine“. „Koks įspūdingas talentų sambūris!“ - stebėjosi „London Jazz News“.

„Berlyno“ projekte nėra antraeilių veikėjų – talentingas kompozitorius, aranžuotojas ir gitaristas Olivier Benoit atskleidžia ne tik savo, bet ir dešimties scenos partnerių išskirtines galimybes.
Jis lyg smalsus prašalaitis keliauja per keistą kosmopolitišką miestą, dar tebeslegiamą tragiškos praeities, bet drąsiai žvelgiantį į priekį, kerintį gaivia energija, atvirumu pasauliui ir gebėjimu perkurti istoriją.

Daugiaveidis projekto herojus Berlynas leidžia autoriui į valias eksperimentuoti muzikos formomis ir kalba.

Olivier Benoit daugiau kaip 15 metų yra vienas ryškiausių Prancūzijos alternatyviosios muzikos scenos kūrėjų. Pradėjęs savo karjerą Lilyje, jis aktyviai ten reiškėsi kaip kompozitorius ir dirigentas su novatoriškais „Circum Grand Orchestra“ ir „La Pieuvre“ ansambliu, bendradarbiavo su Regioninio improvizacinės ir eksperimentinės muzikos centro (CRIME) menininkais.

Kūrėjas įsiamžino ir tarpdisciplininiais projektais – su Philippe‘o Nahono „Ars Nova” ansambliu pristatė šiuolaikinę operą, su choreografais Davidu Flahaut ir Karole Armitage – muzikinį spektaklį “La Vie dans les plis”. Jo scenos partneriai buvo tokie prancūzų korifėjai kaip Daunikas Lazro, Bruno Chevillonas, Joëlle Léandre, Christophe‘as Marguet‘as.

Globalėjančiame pasaulyje vis rečiau pasitaiko progų išgirsti geriausias nacionalines tradicijas tęsiančius menininkus. Kol klesti rafinuotas prancūzų džiazas, tokia galimybė išliks.

„Orchestre National de Jazz“ programa „Berlynas“ skambės 29-ajame „Vilnius Jazz“ festivalyje Lietuvos rusų dramos teatre spalio 16 d. 19 val.

Bilietus platina Bilietų pasaulis.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos