36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2016.09.16

Skandinavų laisvojo džiazo trio „The Thing“ drebins Vilnių !

Jų muzika supurto kaip žemės drebėjimas. Jos sprogstama energija stulbina, nardina į transą. Stebint kaip trijulė taškosi prakaitu, kokius apokaliptinius garsus išgauna savo instrumentais norisi staugti kartu su jais.

Taip nuteikia viena ryškiausių, daugiausiai dirbančių ir gastroliuojančių „free“ džiazo grupių „The Thing“, kurioje groja švedų saksofonininkas ir kompozitorius Matsas Gustafssonas bei dvi Norvegijos žvaigždės – kontrabosininkas Ingebrigtas Håkeris Flatenas ir būgnininkas Paalas Nilssenas-Love. Trio koncertuos 29-ajame festivalyje “Vilnius Jazz”, kuris vyks spalio 12-16 dienomis sostinės Rusų dramos teatre.

„The Thing“ muzika pulsuoja džiazo laisve ir kontroliuojama roko jėga: tai, kas atpažįstama, ištirpsta gaivališkoje, tamsioje trio improvizacijų magmoje. Tai aitrus, baugokas džiazas.

Nenuostabu: „The Thing“ semiasi įkvėpimo iš tokių „free“ džiazo pamišėlių kaip Albertas Ayleris, Don Cherry, Peteris Brötzmanas ir jiems prilygstančių avangardo gigantų. Tačiau improvizuodami muzikantai kartais įskrieja ir į Duke Ellingtono, Johno Coltrane‘o, kitų ramesnių klasikų orbitas, ir netgi anapus džiazo – į „The White Stripes“, „Yeah Yeah Yeahs“, „Lightning Bolt“ rokerių, panko grupių platumas, plakdami aitrų avangardinio roko, noizo, panko ir „free“ džiazo kokteilį.

Skandinavijos improvizacinės muzikos pažibas subūrė trimitininko Don Charry kūrybai skirto albumo įrašai 1999-aisiais. Vėliau „The Thing“ akiratyje atsirado ir dažnais partneriais tapo JAV eksperimentininkai Joe McPhee, Kenas Vandermarkas, Thurstonas Moore‘as, Peteris Evansas, Jimas O‘Rourke, japonų multiinstrumentininkas Otomo Yoshihide, švedų vokalistė Neneh Cherry ir kitos muzikos garsenybės.

2013-aisiais „The Thing“ įsteigė savo įrašų kompaniją „The Thing Records“, kuri glaudžiai bendradarbiauja su Austrijos „Trost Records“. Trio yra išleidęs jau keliolika albumų.

Grupės siela M.Gustafssonas - vienas iškiliausių Europos šiuolaikinės muzikos scenos vardų. Jo saksofonas skamba šimtuose albumų, įgrotų su dešimtimis skirtingų grupių, tarp jų – ir įrašytame su lietuvių muzikantais Vilniuje. Menininkas sukūrė savitą grojimo saksofonu manierą, pagarsėjo plačiais kūrybiniais interesais.

Jis kuria muziką saksofonui solo, gyvajai elektronikai, ansambliams ir orkestrams, garso instaliacijoms, bendradarbiauja su šiuolaikinio šokio ir vaizduojamojo meno kūrėjais, teatro trupėmis ir literatais, kuruoja Švedijos koncertų instituto projektus ir konsultuoja festivalius, prisidėjo prie Švedijos improvizacinės muzikos asociacijos atkūrimo.

Muziko vardas neatsiejamas nuo daugiau kaip 20 kolektyvų istorijos. Vienas naujausių jo kūrinių – didžiulis modernaus džiazo orkestras “FIRE!“. Su įvairiais bendražygiais jis išmaišė visus žemynus.

Saksofonininko kūrinius atlieka „Copenhagen Art Ensemble“, Peterio Brötzmanno tentetas, Thurstono Moore‘o „Sonic Youth“, „Trondheim Improvisers Ensemble“ ir „Trondheim Voices“, daugybė kitų kolektyvų.

Pernai M.Gustafssonas trankiai atšventė 50-metį: Vienos džiazo klube „Porgy & Bess“ tris vakarus sukaktuvininkas grojo solo, duetuose, trio, kvartetuose ir su orkestru. Geriausi šių koncertų epizodai jau išleisti („Trost Records“) keturių kompaktinių diskų rinkiniu.

M.Gustafssono kūryba yra įvertinta Švedijos karališkosios akademijos Didžiuoju džiazo muzikos prizu (2004), „Expressen’s Spelmannen” prizu (2004), prestižiniu Šiaurės tarybos muzikos prizu (2011). Du kartus (2000 ir 2008) jis buvo išrinktas Švedijos metų džiazo muzikantu.

Spalvingos ir kitų trio narių biografijos. Kontrabosininkas ir kompozitorius I.H.Flatenas prieš keliolika metų persikėlė į JAV ir ten įkūrė savo „Čikagos sekstetą“ bei grupę „The Young Mothers“. Jis koncertavo ir įrašinėjo muziką su daugybe kitų džiazo meistrų, tarp jų - Dave‘u Rempisu, Bobby Bradfordu, the „AALY Trio“, Tony Malaby, Danielu Levinu, Dennisu Gonzalezu.

Kritikai lygina kontrabosininką su tokiomis garsenybėmis kaip Paulas Chambersas, Wilburas Ware‘as, Charlie Hadenas, Malachi Favorsas. Įtakingo džiazo žurnalo „Downbeat“ kritikų apklausose jis tris kartus buvo pripažintas kylančia akustinio boso žvaigžde ir kartą – elektrinio boso talentu.

Būgnininkas, kompozitorius, prodiuseris P.Nilssenas-Love, nesulaukęs nė 30-ties, įsitvirtino džiazo pasaulyje kaip vienas ryškiausių Europos būgnininkų. Mat jis džiazuoja nuo paauglystės, nes užaugo džiazo klube, kuriam Stavangeryje vadovavo jo tėvai, ir jau studijų metais sulaukė tarptautinio pripažinimo.

Paalas reiškiasi įvairiais ampua, taip pat ir solo, - anot jo, visi muzikanto kultivuojami stiliai ir amplua – tai vienos visumos detalės, o grojimas – procesas, kurio kiekvienas naujas kūrinys yra ankstesniojo tąsa.

Jis, kaip ir M.Gustafssonas, yra Peterio Brötzmanno tenteto narys, groja daugybėje kitų grupių. Būgnininkas nuolat koncertuoja Europos ir JAV festivaliuose bei klubuose, įsiamžino daugiau kaip 50-yje kompaktinių diskų. Paalas rengia Osle savo improvizacinės muzikos festivalį „All Ears“.

Per kelias „Vilnius Jazz“ dienas išgirsime būrį ryškiausių Skandinavijos, Prancūzijos, Kanados ir kitų šalių avangardo figūrų. Tai vienintelis šalyje šiuolaikinio džiazo forumas, atveriantis publikai įdomiausius ekspermentinės scenos vardus.

Nepalikite apsirūpinimo bilietais paskutinei dienai, kol dar galima juos įsigyti pigiau „Bilietų pasaulyje“.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos