36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2016.05.20

Vienuoliktasis Vilnius Jazz Young Power išrinko finalistus

 Gegužės 18 dieną muzikos klube „Tamsta“ varžėsi jaunieji džiazo kūrėjai – jau vienuoliktą sykį vyko Vilnius Jazz Young Power konkurso respublikinis turas. Šį konkursą festivalis Vilnius Jazz sumanė 2006-aisiais, siekdamas paskatinti džiazo jaunimo kūrybingumą ir suteikti jam galimybę pristatyti savo originalią kūrybą. Idėja pasiteisino – per gyvavimo dešimtmetį šis konkursas į džiazo scenas atvedė visą būrį kūrybingo jaunimo ir įkvėpė jaunuosius Lietuvos džiazo muzikantus kūrybai.

Šiųmetiniame Vilnius Jazz Young Power konkurse dalyvavo 5 grupės, kuriose grojo LMTA, Vilniaus kolegijos, J. Talla-Kelpšos konservatorijos bei B. Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos auklėtiniai. Tiksliau - 4 grupės ir vienas solistas. Mat vieną grupę, nepalankiai susiklosčius aplinkybėms, atstovavo vienintelis jos narys, saksofonininkas Martynas Vlaščenko, kuriam teko nemenkas išmėginimas ne tik pradėti renginį, tačiau ir, grojant solo, išlaikyti klausytojų dėmesį.

Konkursui jaunieji džiazo kūrėjai pristatė originalią kompoziciją bei savitai aranžuotą naujojo džiazo standartą iš rengėjų pateikto temų sąrašo. Jame nuo 2012-ųjų metų įtrauktos ir Lietuvos džiazo meistrų temos, kurios ir šiemet sulaukė dalyvių dėmesio – grupė „OnCue“ pasirinko pirmojo Vilnius Jazz Young Power konkurso Didžiojo prizo laimėtojo saksofonininko Juozo Kuraičio temą „Tango for Renata“.

Nors dalyviams tai buvo įtemptos muzikinės varžybos, koncerto klausytojai mėgavosi savitais, meistriškais pasirodymais, spalvinga jaunųjų kūryba ir netikėtomis džiazo standartų interpretacijomis. Visos konkurse dalyvavusios grupės džiugino meistriškumu, kūrybine mintimi ir originalumu. Jas vertino ir tris konkurso laureates išrinko Vilnius Jazz festivalio prodiuserio Antano Gusčio vadovaujami muzikologai Eglė Gudžinskaitė, Jūratė Kučinskaitė ir Linas Paulauskis.

Šiųmetinio Vilnius Jazz Young Power konkurso laureatais komisija paskelbė grupes „TDT“, „Sin“ ir „Katarsis4“. Šie kolektyvai dėl pagrindinio prizo susikaus 29-tojo Tarptautinio festivalio Vilnius Jazz scenoje, spalio 16 dieną, specialiame Vilnius Jazz Young Power koncerte. Jame, kaip apibrėžia konkurso nuostatai, skambės tik originalios laureatų kompozicijos, o geriausiąją lygiomis teisėmis su žiuri komisija rinks ir publika.

Žiuri taip pat išskyrė specialiąsias nominacijas: geriausios originalios kompozicijos kūrėjais pripažinta grupė „Sin“, už kūrybiškiausią standarto interpretaciją įvertintas saksofonų kvartetas „Katarsis4“, vienarūšiais instrumentais meistriškai sukūręs išradingą ir spalvingą Ch. Parkerio „Ornitology“ interpretaciją, geriausiu konkurso instrumentininku išrinktas Klaudijus Štuopinis. Atskira nominacija „Už drąsą“ pažymėtas ir konkursą atidaręs saksofonininkas Martynas Vlaščenko.

Bilietus į konkurso finalą platina „Bilietų pasaulis.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos