36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2015.10.17

„Vilnius Jazz“ superžvaigždė B.Frisellas atskleis styginių magiją

Sekmadienį 28-ąjį šiuolaikinio džiazo festivalį „Vilnius Jazz“ užbaigs vienas savičiausių pasaulio gitaristų 64 metų amerikietis Billas Frisellas. Jis atvyksta su ištikimiausiais scenos partneriais – „858 Quartet“ stygininkais, drauge įrašiusiais geriausius grupės lyderio albumus - „Grammy“ pelniusį (2005) „Unspeakable“ bei šiam apdovanojimui nominuotą (2009) „History, Mystery“.

Smuikininkė J.Scheinman įgrojo su Billu Frisellu, be kitų, ir „Grammy“ nominuotą (2003) albumą „The Intercontinentals“ bei 2011-ųjų albumą „All We Are Saying“, skirtą Johno Lennono kūrybai.

Pasak „Jazzwise“, tai viena tobuliausių B.Frisello grupių: „Jos muzika be galo įvairi, išradinga, kupina B.Frisello melancholiško optimizmo. Jos kuklumas ir dosnumas iškalbingesnis už puikavimąsi ir savigyrą.“

B.Frisellas (tikrasis menininko vardas yra Williamas Richardas) garbinamas ne tik kaip gitaros genijus, bet ir kaip puikus kompozitorius, gebantis susieti kūryboje, atrodytų, nesuderinamus žanrus ir stilius – ieškantis įkvėpimo folklore, akademinėje klasikoje, roke, džiaze, bliuze, noize bei kitų krypčių muzikoje, įterpiantis improvizacijas į netikėčiausius kontekstus.

Jo muzika sunkiai apibūdinama. „Kartais jis svinguoja, kartais pratrūksta ugningomis improvizacijomis. Tačiau dešimtmečius drąsiai ėjęs nepramintu keliu jis turbūt jau pelnė teisę į savo paties žanrą – kaip jums patiktų žanras „friz“?“ – juokavo „Financial Times“.

Dažnai sakoma, kad B.Frisellas groja gitara taip, kaip Milesas Davisas grojo trimitu: jų rankose instrumentai tampa unikumais, kerinčiais savo skambesiu, efektais, turtinga tembrų palete.

„Man svarbu visą laiką sekti melodijos giją, nepriklausomai nuo to, ar groju, ar ne. Daugelis žmonių metasi į savo solo, tarsi nušokdami nuo bėgių, – mano: „dabar tai jau pagrosiu“. O man patinka tęsti melodinę liniją“, – samprotavo apie savo braižą žurnale „Guitar Player“ B.Frisellas.

Tarp savo įkvėpėjų gitaristas mini Paulą Motianą ir Theloniousą Monką, Aaroną Coplandą ir Charlesą Ivesą, Madonną ir Bobą Dylaną, Johną Philipą Sousa bei Milesą Davisą. Ko gero, niekas kitas taip virtuoziškai iš džiazo kūrėjų nenardo po amerikietiškos muzikos lobyną kaip B.Frisellas.

Be to, kad ir kokią muziką grotų, jis daro tai su akivaizdžiu džiaugsmu. „Man patinka mėgautis muzika, patinka komedijos, bet esu drovus žmogus – nešoku ir nesipešu. Tie dalykai glūdi giliai manyje – jie prasiveržia, kai groju. Muzikoje galiu daryti tai, ko nedarau gyvenime“, – aiškino muzikas „The Village Voice“.

Didysis B.Frisello karjeros lūžis įvyko, kai Patas Metheny pasiūlė jį vietoje savęs Paulo Motiano albumo „Psalm“ įrašams ECM kompanijoje. B.Frisellas netrukus tapo ECM artistu ir dalyvavo kelių kompanijos albumų įrašuose, tarp jų – Jano Garbareko „Path“.

9-ajame dešimtmetyje gitaristas apsigyveno Niujorke ir ėmė aktyviai reikštis tenykštėje scenoje – bendradarbiavo su Johnu Zornu, koncertavo ir įrašinėjo su daugeliu kitų improvizacinės muzikos pažibų, išgarsėjo darbais su Paulo Motiano trio.

Tačiau netrukus menininkas persikėlė į Sietlą ir greta įprastinės koncertinės veiklos bei įrašų ėmė kurti su savo trio garso takelius nebyliems Busterio Keatono filmams.

Šių projektų sėkmė paskatino jį tęsti kūrybinius bandymus kine. Gitaristas taip pat įrašė kartu su Bono ir Brianu Eno garso takelį Wimo Wenderso filmui „Milijono dolerių viešbutis“, grojo biografiniame filme apie Johnny Cashą „Ties jausmų riba“, sukūrė ir įrašė garso takelius dar keliems įvairių žanrų filmams, radijo serialams.

Per savo karjerą jis įgrojo dešimtis albumų su įvairiausių sudėčių grupėmis, bendradarbiavo su daugybe skirtingo žanro menininkų, tarp jų – Elvinu Jonesu, Ronu Carteriu, Elvisu Costello, Kenny Wheeleriu, Gingeriu Bakeriu, Suzanne Vega, Vicu Chesnuttu, Kenny Wollesenu, Lee Jonesu, Marianne Faithful, Johnu Scofieldu, Vernonu Reidu, Juliusu Hemphillu, Paulu Bley, Wayne’u Horvitzu, Davidu Sanbornu, Los Andželo filharmonijos simfoniniu orkestru, Frankfurto baleto trupe.

Vilniuje B.Frisellą jau girdėjome 2008 metais su bosininku Tony Scherru ir būgnininku Kenny Wollesenu. Trijulė garsino nebylius filmus.

Dabar „Vilnius Jazz“ scenoje jis kartu su smuikininkė J.Scheinman, altininku Eyvindu Kangu ir violončelininku Hanku Robertsu apžvelgs kartu nueitą kelią – nuo „Unspeakable“, „Richter 858“, „History, Mystery“ iki „Big Sur“ (2013) bei kitų projektų, pateiks ir specialiai šia proga sumanytų staigmenų.

B.Brisello „Music for Strings“ projektas skambės 28-ajame „Vilnius Jazz“ festivalyje Lietuvos rusų dramos teatre spalio 18 d. 19 val. 

Bilietus platina Bilietų pasaulis.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos