36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2012.10.14

“Vilnius Jazz” gurmanams koncertuos Niujorko favoritai

Spalio 14-ąją jubiliejinio „Vilnius Jazz“ programą sostinės Rusų dramos teatre užbaigs šiuolaikinio džiazo gigantų ansamblis, kurio trys nariai Lietuvoje gros pirmą kartą.

Tai – kontrabosininko ir kompozitoriaus Michaelo Formaneko kvartetas, suvienijęs neribotų galimybių, intelektualius muzikus – M.Formaneką, saksofonininką Timą Berne, pianistą Craigą Taborną ir būgnininką Geraldą Cleaverį.

Šis kolektyvas gyvuoja tik nuo 2008-ųjų. Tačiau grupės lyderis jau du dešimtmečius bendradarbiauja su T. Berne, dalyvauja įvairiuose projektuose su C. Tabornu bei G.Cleaveriu, o šie taip pat muzikuoja ir su T. Berne.

Tad kvartetas žaibiškai susigrojo ir pirmasis 2010-aisiais išleistas jo albumas „The Rub and Spare Change“ (ECM) sulaukė didžiulės sėkmės: „Down Beat Magazine“ jį įvertino penkiomis žvaigždutėmis, kiti leidiniai įtraukė į metų geriausiųjų sąrašus. Šiuo albumu M. Formanekas po daugiau kaip dešimtmečio pertraukos įsiamžino kaip grupės lyderis ir kompozitorius.

Vargu ar įmanoma suburti geresnį ansamblį M. Formaneko muzikai atlikti. Ji užrašyta natomis, bet kartu alsuoja improvizaciniu polėkiu, tonali ir kartu kupina disonansų, o grupės nariai yra ir virtuoziški solistai, ir sykiu - vientiso organizmo dalis.

Šį rugsėjį kvartetas išleido antrąjį kompaktinį diską „Small Places“ (ECM), o spalį leidosi į savo antrąsias Europos gastroles, kurių metu surengs aštuonis koncertus šešiose šalyse.

M. Formanekas yra išleidęs penkis autorinius albumus, tarp jų -- solinį „Am I Bothering You?“, kuris tapo reikšmingu įnašu į žanro raidą.

Kontrabosininkas bendradarbiavo su daugeliu ryškiausių Šiaurės Amerikos ir Europos džiazo asmenybių, tarp jų - Evanu Parkeriu, Dave'u Burrellu, Elvisu Costello, Uri Caine'u, Joe Lovano, Bobu Mintzeriu, Peteriu Erskine'u, Marku Ishamu, Cedaru Waltonu, George'u Colemanu, „Mingus Big Band“, Gerry Mulliganu, Chetu Bakeriu.

Itin intriguoja pažintis su T.Berne -- viena iškiliausių šiuolaikinio džiazo figūrų. Jis, kaip ir „Vilnius Jazz“ ką tik girdėtas Peteris Brötzmanas, išvengė formalių muzikos studijų. Saksofonininkas sėmėsi grojimo, komponavimo bei kitų profesinių įgūdžių iš legendinio Juliaus Hemphillo, kurį pats pasirinko savo mokytoju. Šis T.Berne įdiegė, jog muzikavimas yra neatsiejamas nuo muzikos kūrybos ir vadovavimo grupėms.

Tad mokinys ėmė leisti albumus savo paties įsteigtose įrašų kompanijose, subūrė daug kolektyvų. T.Berne yra grupių „Bloodcount“, „Science Friction“, „Adobe Probe“, „Los Totopos“, „Paraphrase“, „Big Satan“ bei kitų lyderis. Su „Bloodcount“ jis surengė daugiau kaip 250 koncertų visame pasaulyje.

Timas Berne bendradarbiavo su Billu Frisellu, Marilyn Crispell, Tomu Rainey, Marku Heliasu, Johnu Zornu, Nelsu Cline'u ir daugybe kitų šiuolaikinio džiazo korifėjų, sukūrė muzikos „Kronos“ kvartetui, „Rova Saxophone Quartet“, „Caos Totale“ su Django Batesu.

C. Tabornas ir G. Cleaveris – jaunesnės kartos atstovai, drauge studijavę Mičigano universitete. Craigas dar prieš baigdamas koledžą įgrojo tris albumus kaip Jameso Carterio kvarteto narys, o iškart po studijų, 1995-aisiais išleido savo pirmąjį albumą kaip trio lyderis.

Persikėlęs į Niujorką, jis greitai tapo vienu labiausiai graibstomų džiazo pianistų, išgarsėjo kaip vienas įdomiausių ir novatoriškiausių fortepijono virtuozų. Jis išbandė save įvairiausiuose projektuose – nuo džiazo iki alternatyvios muzikos, grodamas su bendraamžiais, veteranais ir netgi techno- artistais.

Pianistas įsiamžino daugybėje albumų, tarp jų - Roscoe Mitchello, Davido Binney, Eivindo Opsviko, Geraldo Cleaverio, Davido Torno, Evano Parkerio, Michaelo Formaneko. Neseniai kontraktą C.Tabornui pasiūlė ECM įrašų kompanija, pernai išleidusi jo pirmąjį solinį albumą „Avening Angel“.

G. Cleaveris yra grojęs „Vilnius Jazz“ festivalyje 2010-aisiais su Samuelio Blaserio kvartetu. Scena ir įrašai šį būgnininką suvedė su iškiliais improvizuotojais Francku Amsallemu, Timu Riesu, Henry Threadgillu, Lotte Anker, Marilyn Crispell, Mattew Shippu, Williamu Parkeriu, Kevinu Mahogany, Charlesu Gayle'u, Mario Pavone, Dave'u Douglasu, Jeremy Peltu, Ellery Eskelinu, Davidu Tornu, Miroslavu Vitousu.

2001-aisiais išleistą G. Cleaverio kompaktinį diską „Adjust“ JAV džiazo žurnalistų asociacija pripažino vienu geriausių debiutinių albumų.

Niujorko pažibų kvartetą „apšildys“ nuotaikinga prancūzų kompanija „La Campagnie des Musiques à Ouïr“.

Paskutinis „Vilnius Jazz“ koncertas įvyks spalio 15 dieną sostinės „Piano.lt“ salėje. Jame improvizuos izraelietis pianistas Omeras Kleinas.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos