36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2012.03.08

Frankofonijos dienoms - hipnotizuojančio džiazo trio iš Paryžiaus MeTal-O-PHoNe

MeTal-O-PHoNe feat. Julien Desprez (Prancūzija)

Benjamin Flament - vibraphone
Joachim Florent - double bass
Elie Duris - drums
Julien Desprez – guitar

Festivalis „Vilnius Jazz“, nuosekliai plečiantis Lietuvos džiazo auditorijos akiratį, šiemet švenčia savo 25-metį. Jubiliejaus proga be turiningos programos ir jau septintus metus jaunąsias džiazo pajėgas mobilizuojančio konkurso „Vilnius Jazz Young Power“, naujojo džiazo išsiilgusiems klausytojams festivalis dovanoja priešfestivalinių koncertų ciklą. Pirmasis šio ciklo koncertas primena, kad kovas – frankofonijos mėnuo ir pristato jaunosios Prancūzijos džiazo kartos atstovus – eksperimentinį džiazo trio iš Paryžiaus MeTal-O-PHoNe su kviestiniu svečiu gitaristu Julien Desprez.

MeTal-O-PHoNe – tai savotiška kamerinės elektroninės muzikos laboratorija, praktikuojanti metalinių skambesių alchemiją. Jos centrinė ašis – vibrafonas, papildytas gausybe metalinių priedų ir praturtintas naujų spalvų suteikiančia elektronika.

Balansuodamas ant džiazo ir alternatyvaus roko ribos, šis trio kuria savitą garsovaizdį su industrinės muzikos, minimalizmo, laisvojo džiazo, progresyviojo metalo bei džiazroko štrichais, pulsuojantį ir roko energija, ir hipnotizuojančiu meditatyvumu. Grupės muzikos įtakas atskleidžia plataus atgarsio sulaukusio debiutinio trio albumo „MeTal-O-PHoNe“ (2009) kompozicijų pavadinimai, tokie kaip „Steve Reich in Babilone“, “Robosticks“ „Improvisation zen“.

Trio MeTal-O-PHoNe subūrė vibrafoninkas Benjamin Flament, neretai vadinamas pagrindine jėga šiandieninėje Paryžiaus džiazo scenoje. Jo garsinė alchemija aprėpia ne tik vibrafono skambesių galimybių tyrinėjimus; jis pasitelkia ir išties gausius metalo resursus – nuo egzotiškų tradicinių instrumentų iki sendaikčių turgelio atradimų ar variklio detalių, kurie elektroninių efektų pagalba suskamba netikėtomis spalvomis, primindami Javos gamelaną, Tibeto dainuojančius dubenėlius ar afrikietišką kalimbą.

Puikų atsaką B.Flamento garsiniams tyrinėjimams kuria kiti du nariai – Belgijoje gimęs kontrabosininkas Joachim Florent, jau pažįstamas ištikimiems Vilnius Jazz gerbėjams iš fantastiškos grupės Jean Louis bei elitiniu vadinamas būgnininkas Elie Duris, išsiskiriantis solidžiu ir preciziškai tiksliu muzikavimu bei plačia tembrų palete.


Steve Reich in Babylone by metalophone

Kaip kviestinis svečias su trio pasirodys gitaristas Julien Desprez. Pradėjęs groti gitara palyginti vėlai, būdamas 16, jau po dviejų metų savarankiškų studijų, jis tobulinosi Montreuil džiazo konservatorijoje, kurią baigė su pagyrimu 2005. Aktyviai įsiliejęs į jaunosios Paryžiaus džiazo kartos gretas, 2008 jis subūrė vieną iškiliausių grupių Coax Collective, kuriame groja ir vibrafonininkas Benjaminas Flamentas. J.Desprez yra kelių iškilių kolektyvų, tokių kaip Radiation 10, Q, Irene bendralyderis, atsikleidžiantis šiose grupėse kaip jautrus, įvairiapusis ir muzikantas. Gitaristo universalumas suteikė jam galimybę muzikuoti su tokiomis džiazo scenos asmenybėmis, kaip Han Bennink, Charlie Haden, Francois Jeanneau, Stephane Payen, Guillaume Orti, Benoit Delbecq bei Nacionaliniu džiazo orkestru.

Savą metalinę intrigą trio MeTal-O-PHoNe ir Julienas Desprez pristatys kovo 19 dieną naujoje kūrybinėje erdvėje - "Studio9", Gedimino pr. 9, Vilnius.

 

Bilietus platina Bilietų Pasaulis , kaina – 33 Lt.
Su Vilnius Jazz 2012 abonementu bilieto kaina 23 Lt (Abonemento ID (8 skaičiai) vesti į nuolaidos laukelį)

Moksleiviams ir studentams, pateikusiems galiojantį pažymėjimą - 30% nuolaida (tik perkant internetu ir "Bilietų pasaulis" kasose).

Bilietų kiekis ribotas. Bilietų kaina prieš koncertą - 40 Lt.

Koncertą remia Prancūzų institutas Lietuvoje

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos