36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2010.10.16

”Vilnius Jazz 2010” paskelbė septintą tradicinio apdovanojimo „Už indėlį į Lietuvos džiazo kultūrą“ laureatą

Tarptautinis džiazo festivalis ”Vilnius Jazz 2010” paskelbė septintą tradicinio apdovanojimo „Už indėlį į Lietuvos džiazo kultūrą“ laureatą. Trečiajame festivalio koncerte spalio 15 d. UAB “A Cappella” ir festivalio “Vilnius Jazz” prizu apdovanotas vienas iškiliausių šiandienos Lietuvos džiazo meistrų - pianistas, klavišininkas, išskirtinis lyderis, savitas kompozitorius ir aranžuotojas Dainius Pulauskas, savo programa „Vilnius Jazz“ festivalio scenoje pratęsęs 50-čiui skirtą koncertų ciklą.

Dar studijų metais atsiskleidęs kaip sumanus improvizatorius, džiazo scenoje pasirodęs 1990, nuo to laiko Dainius Pulauskas grojo su daugeliu Lietuvos džiazo muzikantų. Išmėginęs jėgas kaip atlikėjas ir kompozitorius, 1994-aisiais jis ryžosi suburti savą kolektyvą – „Dainiaus Pulausko Grupę“ (DPG). Debiutavusi kaip kvintetas, 1996 įsitvirtinusi kaip sekstetas, sykiais išsiplečiantis iki didesnių sudėčių, Dainiaus Pulausko grupė per rekordiškai trumpą laiką tapo vienu ryškiausių ir aktyviausių Lietuvos džiazo kolektyvų.

Dainiui Pulauskui pavyko išlaikyti ir išpuoselėti stabilaus branduolio geriausių šalies muzikantų rinktinę, leidžiančią įgyvendinti sudėtingiausias kūrybines idėjas. DPG groja išimtinai lyderio muziką, imponuojančią autoriaus gebėjimu meistriškai derinti akustinius ir elektroninius tembrus, konstruktyvumą ir improvizacinį polėkį, o sumaniai ir tiksliai aranžuotoje D.Pulausko kompozicinėje erdvėje grupės muzikantų improvizacinis talentas ir fantazija turi galimybes skleistis visu grožiu. Savitą ir spalvingą DPG muziką “Galingu moderniojo džiazo pulsu” pavadino Suomijos džiazo kritikas Risto Haapsamo.

Šis “galingas pulsas” plaka štai jau 16 metų, reprezentuodamas Lietuvos džiazą daugybėje garsių džiazo forumų. Pastarąjį dešimtmetį jis skambėjo daugiau kaip 30 gastrolių įvairiuose pasaulio kampeliuose. D.Pulausko kolektyvo dėka Lietuvos džiazas tapo žinomas net Tolimuosiuose Rytuose - DPG pasirodymai svarbiausiuose Azijos džiazo festivaliuose: Pekino, Šanchajaus (Kinijoje), „Jazz Yatra“ (Indijoje), „Penang“ festivalyje Malaizijoje, „Jakarta Jazz“ festivalyje Indonezijoje – paskelbė apie Lietuvos džiazą didžiausiose pasaulio rinkose.
D.Pulausko kūryba dokumentuota beveik dešimtyje autorinių muziko albumų, dviejuose autoriniuose DVD, devyniuose džiazo rinkiniuose.

Džiazo scenose D.Pulauskas reiškiasi ir kaip solistas. Jis surengė solinių pasirodymų tarptautiniuose Liepojos ir Prahos džiazo pianistų festivaliuose, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, jis taip pat muzikuoja duete su trimitininku V.Ramoška, trio su pripažintais Estijos ir Latvijos džiazo meistrais - Toivo Untu bei Mariu Briezkalniu, bendradarbiauja su liaudies dainų atlikėja Veronika Povilioniene, tautiška kapelija "Sutaras", Čiurlionio kvartetu, yra L.Šinkarenkos kvarteto "Jazz 4" narys. Muzikas dalyvavo bendruose tarptautiniuose projektuose su muzikantais iš JAV, Prancūzijos, Izraelio, Japonijos, Korėjos, Filipinų, Italijos, Suomijos, Vokietijos, Rusijos ir kitų šalių.

Dainius Pulauskas tapo septintuoju tradicinio Vilniaus džiazo festivalio apdovanojimo laureatu. Už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai jau yra pagerbti saksofonininkas Liudas Mockūnas, trombonininkas Skirmantas Sasnauskas, gitaristas Juozas Milašius, muzikologė Jūratė Kučinskaitė, bei šviesaus atminimo džiazo asmenybės: Kauno bigbendo vadovas, pianistas Romualdas Grabštas ir muzikologas Liudas Šaltenis.
 

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos