36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2009.01.08

Britų improvizacinio džiazo legenda Barry Guy gros Vilniuje

2009 metų sausio 11 dieną Šv. Kotrynos bažnyčios scenoje susitinka didysis britų improvizacinio džiazo maestro ir London Jazz Composers Orchestra ilgametis lyderis Barry Guy su Punk muzikos ir laisvojo džiazo scenos korifėjumi iš Švedijos – Mats Gustafsson.

Barry Guy yra didis kontraboso meistras ir jo indėlis į šio instrumento valdymo techniką negali būti pervertintas. Džiazo improvizacija, solo rečitaliai, kamerinė muzika bei dideli orkestriniai darbai – tai tik dalis jo kūrybinio įvairiapusiškumo. Gilus harmonijų jautimas bei idealus, net telepatinis muzikinis komunikavimas su kitais muzikantais grojimo metu – tai neatskiriami ir neįtikėtini jo muzikinio genijaus atributai. Barry Guy yra vadovavęs daugeliui kūrybingų Europos muzikinių kolektyvų ir orkestrų. The Orchestra of St.John’s Smith Square, City of London Sinfonia, Monteverdi Orchestra, The Academy of Ancient Music, Kent Opera ir The London Classical Players – tai tik keletas iš jų. 1972 metais jis įsteigė garsųjį London Jazz Composers Orchestra, kuriame daug metų grojo visa Europos džiazo elita - Derek Bailey, Paul Rutherford, Howard Riley, Trevor Watts, Evan Parker, Tony Oxley ir daugybė kitų. Už savo kompozicinius kūrinius jis buvo įvertintas ir gavo Didžiosios Britanijos Karališkosios Filharmonijos Bendrijos apdovanojimą bei Choc de l’Année pagrindinį prizą Prancūzijoje. Išleidęs daugybę vinilinių bei kompaktinių plokštelių, muzikos kritikų labai gerai vertinamas Barry Guy pastaruoju metu daug koncertuoja solo, duetuose ir šiaip kameriniuose sąstatuose. Jo muzikavimo spektras apima ne tik džiazo improvizaciją, bet ir barokinę muziką. Jis yra dažnas svečias įvairiuose Europos muzikiniuose festivaliuose. Lietuvoje Barry Guy dar nėra grojęs ir nekantrauja išbandyti Vilniaus muzikinę sceną.

Šv. Kotrynos bažnyčioje Barry Guy gros su garsiu švedų multi-instrumentalistu, laisvojo džiazo meistru ir Punk muzikos scenos veteranu Mats Gustafsson. Matsas Gustafssonas yra labai produktyvus muzikantas. Jis dalyvavo įrašant daugiau nei 80 plokštelių, o daugiau nei 30 iš jų – savo vardu, kaip lyderis. Grojo su grupėmis SONIC YOUTH, ZU ir kitomis. Jo talentas, energija ir aktyvumas padėjo jam tapti viena kūrybingiausių ir įtakingiausių šiuolaikinio džiazo ir laisvosios improvizacijos figūrų. Matsas Gustafssonas yra saksofono genijus, žinomas savo soliniais projektais bei duetais. Pastaruoju metu nuolat koncertuoja su savo grupe THE THING, taip pat su tokiais muzikantais kaip Peteris Brotzmanas bei Kenas Vandermarkas, su kuriais jie yra sukūrę grupę SONORE. Su Barry Guy jį sieja artimas muzikinis bendrumas bei sena draugystė. Jie kartu yra daug koncertavę bei įrašę keletą kompaktinių plokštelių. Matsas jau yra grojes Vilniuje 2008 metų pradžioje. Tuo metu jis atliko savo solinę programą bei grojo su geriausiais šiuolaikiniais Lietuvos džiazo muzikantais – Liudu Mockūnu, Eugenijumi Kanevičiumi, Arkadiju Gotesmanu bei Marijumi Aleksa. Lietuvos muzikinė leidybinė firma „NoBusiness Records“ šiam įvykiui prisiminti išleido vinilinę bei kompaktinę plokšteles.

Koncertą sudarys dvi dalys. Pirmojoje dalyje Barry Guy gros savo solo programą bei duete su Matsu Gustafssonu. Antroje dalyje įvairiuose mažuose sąstatuose šie muzikantai gros su lietuvos džiazo muzikantais – Liudu Mockūnu, Skirmantu Sasnausku, Eugenijumi Kanevičiumi bei Arkadiju Gotesmanu. Tai bus išskirtinis ir vienintelis koncertas Vilniuje – nepamirštamas energijos, improvizacijos ir virtuoziškumo vakaras.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos