36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2008.05.29

"Vilnius Jazz Young Power" konkurse išrinkti favoritai

Kelialapiai į festivalį

Trečiadienį sostinės klube "Tamsta" įvyko trečiojo "Vilnius Jazz Young Power" konkurso atranka į finalinį turą.

Šį renginį prieš dvejus metus sumanė festivalis "Vilnius Jazz", kad paskatintų džiazo jaunimo kūrybingumą. Šio konkurso dalyviai pristato ne tik kompozicijas privalomomis temomis iš rengėjų pasiūlyto sąrašo, bet ir savo pačių kūrinius.

Gegužės 7 d. dėl teisės siekti Didžiojo konkurso prizo jau festivalio "Vilnius Jazz" scenoje varžėsi vienuolika sostinės kolektyvų.

"Vilnius Jazz Young Power" tradicija - rengti finalinį konkurso turą festivalio scenoje, o nugalėtoją rinkti, pasitelkus ir festivalio publiką.

Šįkart "Tamstos" klube "kovėsi" net devynios ką tik susikūrusios grupės. Net penkis kolektyvus konkurso proga subūrė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) studentai. Du jų - "In Search" (gitaristas Juozas Martinkėnas, saksofonininkas Nojus Jurkus, bosininkas Paulius Adomėnas ir būgnininkas Mantas Augustaitis) bei Valentinos Jaronskajos kvartetas -- tapo renginio favoritais.

Multiinstrumentininkas Leonardas Bėkša,
pelnęs prizą už tradicijos aktualizavimą.

D.Jurevičiaus nuotrauka

"Vilnius Jazz Young Power" pratęsė jau Birštono džiazo festivalyje išryškėjusią moterų suaktyvėjimo džiaze tendenciją. Publika dar kartą įsitikino, kad merginos sugeba suburti savo projektams itin stiprius muzikantus.

V.Jaronskaja pasitelkė visą "Leonardas's Standart Trio" - trimitininką Leonardą Bėkštą, kontrabosininką Maksimą Perepelicą ir būgnininkę Dovilę Vaštakaitę. Šis trio į finalą nepateko.

Trečią kelialapį į baigiamąjį konkurso turą laimėjo vokalistės Rūtos Švipaitės kvartetas, kuriame muzikuoja rinktinė kompanija - klavišininkas Vytis Smolskas, bosininkas Julius Valančiauskas ir būgnininkas Mantas Augustaitis. V.Smolskas buvo pripažintas geriausiu konkurso instrumentininku.

V.Švipaitė ir V.Jaronskaja prieš metus nustebino konkurso publiką dabar jau plačiai žinomu bendru projektu "QU5".

Ieško savito kelio

Dar du merginų projektai šiemet pelnė specialias nominacijas. Pianistės bei vokalistės Beatričės Baltrušaitytės galingo užmojo kompoziciją žiuri įvardijo kaip "konkurso blykstelėjimą". O gitaristės Kristina Sokolnikovaitė ir Aušra Murauskaitė vertintojus sužavėjo "nepriklausoma kūrybine mąstysena".

Kelialapius į "Vilnius Jazz" sceną originalumu pelnė Vilniaus kolegijos duetas "Jazz2o" - gitaristas Valdas Narkevičius ir būgnininkas Joshua McClung bei LMTA studentės Boženos Buinickos grupė "Vertical". Šie kolektyvai pasirodys "Vilnius Jazz Young Power" skirtame koncerte svečių teisėmis.

"Jaunimas ieško savitų kūrybos kelių - tai atspindi "Vilnius Jazz" festivalio dvasią", - džiaugėsi "Vilnius Jazz" prodiuseris, konkurso "Vilnius Jazz Young Power" žiuri pirmininkas A.Gustys.

Tačiau į "Vilnius Jazz Young Power" koncertą festivalyje "Vilnius Jazz" svečio teisėmis bus pakviestas ir tradicinio džiazo virtuozas Leonardas Bėkša su savo trio.

"Leonardas's Standart Trio" atliekamas džiazo standartas tapo viena konkurso viršūnių. Anot A.Gusčio, šiems atlikėjams koją į finalą pakišo originali kompozicija.

Periferija snaudžia

"Konkurso lygis nuolat auga, - tvirtino A.Gustys. - Šių metų finalininkams žiuri neturėjo jokių priekaištų. Juos išrinkti nebuvo sunku".

Tačiau simptomiška, kad jau trečius metus iš eilės sužlugo regioninis konkurso etapas - neatsirado norinčių dalyvauti "Vilnius Jazz Young Power" konkurso perklausose Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

Savo kūrybos idėjas noriai rodo tik LMTA, Vilniaus konservatorijos bei Vilniaus kolegijos studentai.

Juos šiemet, be A.Gusčio, vertino LMTA džiazo skyriaus vedėjas Artūras Anusauskas, Vilniaus kolegijos menų fakulteto ritminės muzikos katedros vedėjas Sigitas Giedraitis, muzikologai Jūratė Kučinskaitė ir Linas Paulauskis, džiazo muzikantas Vytautas Labutis.

"Vilnius Jazz" inf.
www.vilniusjazz.lt

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos