36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2006.10.16

"Vilnius Jazz 2006" organizatoriai apdovanojo labiausiai Lietuvos džiazo kultūrai nusipelniusį žmogų

XIX tarptautinio šiuolaikinio džiazo festivalio "Vilnius Jazz 2006" organizatoriai apdovanojo (jau trečią kartą) labiausiai Lietuvos džiazo kultūrai nusipelniusį žmogų

Iki paskutinės akimirkos buvo griežtai įslaptinta labiausiai nusipelniusiojo pavardė. Prieš pat pasirodymą paskelbta žinia saksofonininką, klarnetininką ir kompozitorių Liudą Mockūną užklupo netikėtai. "Nežinau, ką pasakyti. Ačiū", - suskubo dėkoti nuo scenos muzikantas. Jo iškalba - muzikos garsai - vakar pakerėjo žiūrovus.

Mockūnas - vienas iškiliausių Lietuvos džiazo kūrėjų, moderniojo džiazo ir laisvosios avangardinės muzikos atstovas. Liudas įgijo ir džiazo, ir akademinį išsilavinimą M.K.Čiurlionio menų mokykloje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Kopenhagos ritmo muzikos konservatorijoje. Džiazo scenoje debiutavo vos aštuonerių su Vladimiro Čekasino vadovaujamu moksleivių džiazo ansambliu. Nuo 15 metų jis nuolat dalyvauja džiazo festivaliuose, o nuo 1996-ųjų pasirodo ir kaip kolektyvų lyderis.

Menininkas pelnytai vadinamas Lietuvos džiazo ambasadoriumi. Jis - įvairių tarptautinių projektų iniciatorius, daugybės konkursų laimėtojas. Tarptautinė saksofonininko karjera ypač suaktyvėjo 1999-aisiais pradėjus studijas Kopenhagoje. Čia jau po metų su Stefanu Pasborgu subūrė grupę "Toxikum". Šįkart festivalyje Liudas pasirodė su ryškių individualybių kvartetu "Mockunas & Pasborg Toxikum Special".

Prizo steigėjas – „Marantz", „Jamo", bei kitų žymių garso aparatūros gamintojų atstovas Lietuvoje UAB „A Cappella".

Iki šiol už nuopelnus Lietuvos džiazui buvo apdovanoti Jūratė Kučinskaitė ir šviesaus atminimo Liudas Šaltenis.

Foto: V.Suslavicius

Lietuvos žinios
2006.10.16

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos