36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Greta Skaraitienė: Sounding Portraits of “Vilnius Jazz”

Lietuva

Greta Skaraitienė - fotografija

Skambantys „Vilnius Jazz“ portretai“

Šiemet festivalis pasitinka lankytojus fotomenininkės Gretos Skaraitienės paroda. Štai kaip ją ir save pristato pati kūrėja:

„Man Vilnius be džiazo neįsivaizduojamas. Džiazo emocijos, muzika – neatsiejama jo dalis, o kartu tai ir laisvės simbolis, skraidantis Vilniaus gatvelėmis, bažnyčių bokštais ir vilniečių širdimis.

Su draugais studentavimo laikais ateidavau į Mokytojų namuose rengiamus džiazo vakarus, kurių nuotaika ir laisvės pojūtis užburdavo.

Tas laisvės pojūtis įkvėpė fotografuoti džiazą. Labai norėjau, kad žiūrint į nuotrauką girdėtųsi muzika, jaustųsi ekspresija, ta laisvų žmonių būsena, meilė savo darbui ir kūrybai.

Šiuolaikiniame džiaze daug kūrybiškumo, muzikantai savęs neriboja, eksperimentuoja. Ėmiau eksperimentuoti, žaisti šviesomis, išlaikymais ir aš. Tiesiog paspausti mygtuką pasidarė nebeįdomu. Jungiau kadrus perpindama vaizdus. Dinamika džiazo nuotraukoje būtina. Kontrabosas, saksofonas, mušamieji, klavišiniai susijungia, suskamba erdvėje ir nuotraukoje.

Man tai tarytum žaidimas, kai nežinai, koks bus galutinis rezultatas. Koncerte fotografas yra įspraustas į rėmus – negali dažnai keisti vietos, be perstojo fotografuoti, trukdyti kitiems mėgautis reginiu. Todėl kiekvienas fotoaparato mygtuko paspaudimas turi būti apgalvotas.

Žvelgiant iš šalies, gali atrodyti, kad fotografuoti džiazą paprasta, bet tai reikalauja dar daugiau sugebėjimų ir jėgų nei kuriant fotoreportažus. Tenka visą laiką galvoti, kurti viziją, laukti muzikanto tinkamos padėties, derinti kitą vaizdą su jau esamu, pirmu nufotografuotu vaizdu, taikyti tinkamas ekspozicijas. Būnu labai laiminga, kai nuotrauka suskamba.

Festivalyje „Vilnius Jazz“ pradėjau fotografuoti 2015 metais. Atėjau ir likau visiems laikams. Čia dar labiau įsimylėjau džiazą, susipažinau su užsienio ir Lietuvos legendiniais muzikantais. Festivalyje „Vilnius Jazz“ išmokau fotografuoti muziką.

Esu portretistė, man žmogus kadre yra svarbiausias. Todėl ir mano džiazo nuotraukose vyrauja muzikantų portretai. Taip atsirado fotografijų paroda „Vilnius Jazz“ portretai“.

Tegul džiazas pasklinda po visą Lietuvą. O aš labai norėčiau, kad žvelgdami į mano nuotraukas, žmonės išgirstų muziką“.

Greta

***

Greta Skaraitienė 1990 metais baigė fotografiją tuometinėje Vilniaus aukštesniojoje technologijos mokykloje ir nuo 1993-ųjų aktyviai dirba kaip fotožurnalistė ir fotomenininkė. Jos nuotraukos nuolat publikuojamos svarbiausiuose Lietuvos žiniasklaidos kanaluose.

Nuo 2005 m. G.Skaraitienės darbai kasmet atrenkami į Lietuvos spaudos fotografijos finalininkų parodas. 2022 m. jos kūrinys tapo „Lietuvos spaudos fotografija 2022-ieji“ laimėtoju „Pramogos“ kategorijoje ir pelnė „Auksinio kadro“ apdovanojimą.

Menininkė surengė personalines parodas „Pilvai“, „100 tikrų žmonių portretų“, „Saldi akimirka“.

 

 

Vilnius Jazz'2022

Alexander Hawkins Trio

Jungtinė Karalystė

Liudas Mockūnas - Samuel Blaser - Marc Ducret

Lietuva-Šveicarija-Prancūzija

Jievaras Jasinskis’ JJA Chamber Project

Lietuva

Hamid Drake’s Turiya: Honoring Alice Coltrane

JAV-Prancūzija-Portugalija-Norvegija-Italija

Oak Birches and Klaipėda Jazz Orchestra

Lietuva

Vadim Neselovskyi: Odessa – a Musical Walk through a Legendary City

Ukraina

Petras Vyšniauskas - Arkady Gotesman

Lietuva

Improdimensija Orchestra feat. Marc Ducret

Lietuva-Prancūzija

Greta Skaraitienė: Sounding Portraits of “Vilnius Jazz”

Lietuva

Dainius Pulauskas Acoustic Group

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2022

8 notes missing

Lietuva

Snus

Lietuva-Danija

Quark Effect

Lietuva

Dominykas Norkus

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2022 Guests

Luvhurts

Lietuva