36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Oak Birches and Klaipėda Jazz Orchestra

Lietuva

Tomas Razmus – reeds
Simonas Kaupinis – tba
Arnas Mikalkėnas – perc

Kęstutis Sova – bs, leader
Mindaugas Apulskis – ts,
Dovydas Stalmokas – as,
Mindaugas Vadoklis – tp
Dmitrij Levencov – tp
Jonas Katauskas – tp
Domas Grumbinas – tp
Valdas Surdokas – tb
Artūras Staigys – tb
Sigitas Saukalas – tb

Ryškiausius Laikinosios sostinės ir uostamiesčio džiazo bei improvizacinės muzikos atstovus subūręs projektas žada intriguojantį koncertą. Jis paliudys, kad geografinės ribos šalies džiazui tampa nebesvarbios – ne tik sostinėje muzikantai imasi pažangių idėjų, įdomūs procesai vyksta ir už jos ribų.

Šio projekto dalyvius sieja ne vienas įdomus darbas. Bet šį kartą Vidurio ir Vakarų Lietuvos džiazo pažibos pristatys 2020-aisiais išleistą vinilo plokštelės ir kompaktinio disko formatais „Ąžuolinių berželių“ ir Klaipėdos džiazo orkestro albumą „Bon Bon Paris“.

Ąžuoliniai berželiai“ (angl. „Oak Birches“) – Laikinojoje sostinėje susikūręs analogų šalyje neturintis dinamiškas multiinstrumentinis trio, kuriame groja Arnas Mikalkėnas, Tomas Razmus ir Simonas Kaupinis. Jam svetimos tradicinės muzikos kūrybos formulės. Trijulės pasirodymuose galima išvysti ir retai scenose matomus instrumentus.

Šiuos muzikantus sieja ilgametė partnerystė, jie puikiai žino vienas kito individualų braižą. Grupė aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir svetur. „Ąžuolinių berželių“ muzika yra įamžinta penkiuose albumuose.

Saksofonais ir bosiniu klarnetu grojantį Tomą Razmų dažniausiai matome įvairių bigbendų pasirodymuose, kurie jį scenoje suvedė su Bobu Mintzeriu, Lasse Lindgrenu, Vladimiru Čekasinu, Kenny Wollesenu, Francesco Angiuli ir daugeliu kitų iškilių džiazo kūrėjų. Vertinamas kolegų kaip vienas lanksčiausių savo kartos improvizuotojų, T.Razmus nuolat dalyvauja įvairiuose avangardo ir improvizacinės muzikos projektuose, groja dviese su A.Mikalkėnu.

Simonas Kaupinis baigė tūbos bakalauro bei šiuolaikinės muzikos ir improvizacijos magistro studijas LMTA, tobulinosi pagal mainų programą Gioachino Rossini konservatorijoje Italijoje.

Atlikėjas dalyvauja projektuose su kompozitoriais, groja įvairiuose improvizacinės muzikos kolektyvuose, tarp jų – „Improdimensijos“ orkestre, grupėse „Laivo Troupe“, „Kanalizacija“, šiuolaikinės muzikos ansamblyje „Synaesthesis“, yra „Rakija Klezmer Orkestar“ narys.

Tūbininkas dalyvauja džiazo ir akademinės muzikos festivaliuose Lietuvoje ir svetur.

Įvairiais instrumentais grojantis Arnas Mikalkėnas – vienas aktyviausių laisvosios improvizacijos ir džiazo muzikos atlikėjų Lietuvoje, grupių vadovas, kompozitorius ir pedagogas. Jis kūrybingai reiškiasi taip pat performanso žanre.

Itin dažnas jo kūrybos partneris yra Liudas Mockūnas, su kuriuo Arnas įkūrė „Improdimensijos“ orkestrą ir inicijavo „Improdimensijos“ koncertų ciklą, kuriame ir pats pasirodo įvairių sudėčių ansambliuose. Nuo 2013 metų Liudo ir Arno tandemas muzikuoja trio su Danijoje gyvenančiu norvegų būgnininku Haåkonu Berre. Trijulė apkeliavo su koncertais Lietuvą, Estiją, Norvegiją ir Čekiją, išleido originalios kūrybos albumą.

Menininkas taip pat groja duetuose su Tomu Razmumi ir Dominyku Vyšniausku, produktyvi partnerystė improvizuotoją siejo su šiuolaikinio alternatyvaus teatro bei hepeningų kūrėju Justinu Kalinausku.

A.Mikalkėnas bendradarbiavo su daugeliu žinomų improvizacinės muzikos meistrų, tarp jų – Yumiko Yoshimoto, Michaelu Moore’u, Santiago Quintansu, Krestenu Osgoodu, Anto Pettu, Kenny Wollesenu, Anne Liis Poll, Lasse Lindgrenu, Jerome Fourrier, Kenu McCannu, Francesco Angiuli, Nuria Andorrà, Mikolajumi Trzaska, Davidu Stackenu, Kirke Karja.

2018 metais jis kartu su Daiva Masaityte atidarė Kaune neformalaus muzikinio ugdymo erdvę, skirtą improvizacinei muzikai „Jazz Academy“, taip pat dėsto LMTA.

A.Mikalkėnas koncertavo Italijoje, Vokietijoje, Airijoje, Lenkijoje, Estijoje, Norvegijoje, Latvijoje, Čekijoje, Austrijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje, Serbijoje, Rumunijoje, Prancūzijoje ir kitose šalyse.

Atlikėjo diskografiją sudaro per 20 albumų.

„Ąžuoliniai berželiai“ ir Klaipėdos džiazo orkestras jau yra susitikę „Improdimensijos“ koncerte Vilniaus plokštelių studijoje. Orkestro vadovas saksofonininkas Kęstutis Sova mėgsta koncertus netradicinėse erdvėse.

Jis 2013 metais ir subūrė geriausius Vakarų regiono džiazo muzikantus – profesionalus ir studentus, dabartinius ir buvusius klaipėdiečius – į Klaipėdos džiazo orkestrą, kokio uostamiestis iki tol neturėjo, padėjo jam tapti Vakarų Lietuvos džiazo ambasadoriumi.

Orkestras atstovauja uostamiesčiui įvairiuose tarptautiniuose džiazo festivaliuose ir projektuose, nuolat rengia edukacines programas Klaipėdos jauniesiems atlikėjams. Jis koncertavo su daugeliu žinomų užsienio muzikų, tarp jų – Jojo Mayeriu, Vernu Spevaku, Davidu Katzu, ispanu Francesko Angelu Latino, ukrainiete Anastasia Bukina, „Grammy“ nominante iš JAV Nicole Zuraitis, italų gitaristu Allesandro Florio.

Klaipėdietis Kęstutis Sova tapo savotiška jungtimi tarp Vidurio ir Vakarų Lietuvos džiazo aistruolių. Šalia pajūrio kolektyvų („Klaipėda SKA Foundation“, Klaipėdos džiazo orkestro kombo, kitų bigbendų) jis groja su kauniečiais grupėje „FreeFS“, kartu su A.Mikalkėnu inicijavo ir globoja Lietuvos jaunimo džiazo orkestrą, subūrusį jaunuosius talentus iš visos šalies – net atokiausių jos kampelių. 2020-aisiais šis kolektyvas tapo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso finalininku.

Be viso kito, nuo permai K.Sova dėsto saksofonono specializaciją ir džiazo ansamblio disciplinas LMTA Klaipėdos fakultete.

2017 metais už nuopelnus uostamiesčio džiazui menininkas įvertintas Klaipėdos pilies džiazo festivalio įsteigtu „Džiazo žvaigždės“ apdovanojimu.

Vilnius Jazz'2022

Alexander Hawkins Trio

Jungtinė Karalystė

Liudas Mockūnas - Samuel Blaser - Marc Ducret

Lietuva-Šveicarija-Prancūzija

Jievaras Jasinskis’ JJA Chamber Project

Lietuva

Hamid Drake’s Turiya: Honoring Alice Coltrane

JAV-Prancūzija-Portugalija-Norvegija-Italija

Oak Birches and Klaipėda Jazz Orchestra

Lietuva

Vadim Neselovskyi: Odessa – a Musical Walk through a Legendary City

Ukraina

Petras Vyšniauskas - Arkady Gotesman

Lietuva

Improdimensija Orchestra feat. Marc Ducret

Lietuva-Prancūzija

Greta Skaraitienė: Sounding Portraits of “Vilnius Jazz”

Lietuva

Dainius Pulauskas Acoustic Group

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2022

8 notes missing

Lietuva

Snus

Lietuva-Danija

Quark Effect

Lietuva

Dominykas Norkus

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2022 Guests

Luvhurts

Lietuva