36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Paal Nilssen-Love’s Large Unit

Norvegija-Švedija-Danija-Suomija-Brazilija

Paal Nilssen-Love (NO) – dr, perc, composition
Niklas Barnö (SE) – tp

Mats Äleklint (SE) - tb

Kristoffer Alberts (NO) – ts, as

Julie Kjær (DK) – as, fl

Klaus Holm (NO) – bcl, as, bs

Per Åke Holmlander (SE) – tba

Kalle Moberg (NO) – acc

Ketil Gutvik (NO) – elg

Tommi Keranen (FIN) – electronics

Jon Rune Strøm (NO) – db, elb

Christian Meaas Svendsen (NO) – db, elb

Andreas Wildhagen (NO) – dr, perc


Celio DeCarvalho (BR) – perc

Christian Brynildsen Obermayer (NO) – sound

Vienas veikliausių ir produktyviausių naujojo džiazo būgnininkų Paalas Nilssenas-Love savo „Large Unit“ subūrė iš šiaurės šalių – Norvegijos, Suomijos, Švedijos ir Danijos – muzikantų 2013-aisiais ir nuo pirmųjų kūrybos žingsnių stebino kolektyvo užmojais, kaitaliojo bigbendo sudėtį įvairiems projektams.

Po debiuto Paalo gimtojo Moldės miesto džiazo festivalyje ir įgroto EP „First Blow“ grupė išleido daugiau kaip dviejų valandų trukmės muzikos albumą „Erta Ale“. 2015-aisiais išplėstas kolektyvas su dviem brazilų perkusininkais gyvai studijoje įrašė braziliško kolorito kompaktinį diską „ANA“, o tų pačių metų Europos turui Nilssenas-Love jau turėjo naują kompozicijų rinkinį, kuris buvo įamžintas albume „Fluku“.

Įsimintinas įvykis bigbendo praktikoje buvo projektas su 20 Oslo muzikos studentų naujosios muzikos festivalyje „Only Connect“ Norvegijoje – specialiai jam buvo užsakyta kompozicija „More Fun, Please!“, taip pat papildžiusi grupės diskografiją.

Penktojo gimtadienio proga Moldės festivalyje prie bigbendo prisijungė Brazilijos muzikantai ir Etiopijos muzikos ir šokių grupės „Fendika“ nariai.

„Paal Nilssen-Love’s Large Unit“ vizitinė kortelė – galingas skambesys, bet jam nesvetimi ir subtilūs kameriški pasažai. Grupei muziką kuriantis Nilssenas-Love nevaržo scenos partnerių vaizduotės, leidžia pasireikšti jiems kaip solistams ir grupėse.

„Large Unit“ diskografijoje – septyni įvairaus formato albumai. Kolektyvas prisistatė daugelyje pasaulio kraštų, tarp jų – Japonijoje ir Šiaurės Amerikoje. Gastroliuodamas Adis Abeboje (Etiopija) ir Rio de Žaneire (Brazilija), jis bendradarbiavo su vietos muzikantais, šokėjais ir dainininkais.

Vadovaudamas šiam orkestrui Paalas Nilssen-Love įkvėpimo semiasi iš Peterio Brötzmanno Čikagos tenteto, Keno Vandermarko „Territory Band“, Frode’s Gjerstado „Circulasione Totale Orchestra“. Jų įtaka „Large Unit“ akivaizdi, nepaisant lyderio pastangų suteikti savo kolektyvui unikalų veidą.

Paalas Nilssenas-Love pats muzikuoja Čikagos tentete ir „Territory Band“, jis taip žinomas kaip trio „The Thing“, grupių „Ballister“, „Hairy Bones“, „Original Silence“ narys, Arto Lindsay, Otomo Yoshihide’s, Akiros Sakata, Jimo O’Rourke, Thurstono Moore’o ir daugelio kitų muzikos korifėjų scenos partneris. Būgnininkas groja ir Frode‘s Gjerstado, Steno Sandello, „Scorch“ trio, duetuose su Kenu Vandermarku, Johnu Butcheriu, Matsu Gustafssonu, vargonininku Nilsu Henriku Asheimu, garso menininku Lasse Marhaugu.

Paalas Nilssenas-Love džiazuoja nuo paauglystės, nes užaugo džiazo klube, kuriam Stavangeryje vadovavo jo tėvai. Tai nulėmė jaunuolio karjerą.

Jau studijuodamas džiazą Trondheimo universitete jis būrė grupes ir sulaukė pripažinimo. Devyniolikmetis Paalas įkūrė kvartetą „Element“, kuris vėliau tapo jo projektų su bosininku Ingebrigtu Håkeriu Flatenu ir pianistu Havardu Wiiku pagrindu, nutiesė būgnininkui kelią bendradarbiauti su Iainu Ballamy and Chrisu Potteriu.

1996-aisiais muzikantas persikėlė į Oslą, kur tapo grupių „Vindaloo“, „SAN“ , Håkono Kornstado trio ir kvinteto, Frode‘s Gjerstado trio nariu, o vėliau susitelkė į savo paties projektus ir bendradarbiavmą su švedų improvizuotojais Stenu Sandellu ir Matsu Gustafssonu.

1999-aisiais Paalas Nilssenas pagrojo savo pirmąjį solinį rečitalį ir nuo tada liko ištikimas šiam amplua, nes solo muzikavimas, jo įsitikinimu, „leidžia suprasti, kas iš tikrųjų esi“.

Vienu metu reikštis skirtingos sudėties grupėse tapo būgnininko darbo metodu. Anot jo, visi muzikanto kultivuojami stiliai ir amplua – tai vienos visumos detalės, o grojimas – procesas, kurio kiekvienas naujas kūrinys yra ankstesniojo tąsa.

Nesulaukęs nė 30-ties, Paalas Nilssenas įsitvirtino džiazo pasaulyje kaip vienas ryškiausių Europos būgnininkų. Jis nuolat koncertuoja Europos ir JAV festivaliuose bei klubuose, įsiamžino daugiau kaip 200 muzikos albumų. Be viso kito, jis rengia Osle savo improvizacinės muzikos festivalį „All Ears“.

„Vilnius Jazz” scenoje būgnininkas jau pasirodė su trio „The Thing“ (2016 m.) ir su JAV saksofonininku Davidu Murray’um bei tautiečiu I.H.Flatenu (2019 m.) 

Vilnius Jazz'2021

FreeFS

Lietuva

Paal Nilssen-Love’s Large Unit

Norvegija-Švedija-Danija-Suomija-Brazilija

Liudas Mockūnas - Agusti Fernandez - Christian Windfeld

Lietuva-Ispanija-Danija

Improdimensija orchestra

Lietuva

Vitalijus Gailius: Then and now or a glance at the young (non)jazz generation

Lietuva

Sainkho Namtchylak – Kazuhisa Uchihashi

Austrija-Japonija

Suo Suo

JAV-Lietuva

Lisbon Underground Music Ensemble (L.U.M.E)

Portugalija

Now We Are Here: A Tribute to Jonas Mekas

JAV-Italija-Lietuva

NoJo Airlines

JAV-Italija-Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021

21st Century Quintet

Lietuva

Luvhurts

Lietuva

Kontrazztas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021 Guests

Juzt

Lietuva