36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Paweł Brodowski: "Krzysztof Komeda – a visionary pioneer of European Jazz"

Lenkija

Paweł Brodowski - Jazz Forum, Editor in Chief

Pawełas Brodowskis jau beveik keturis dešimtmečius redaguoja seniausią ir prestižiškiausią Lenkijos džiazo žurnalą „Jazz Forum“. Įsteigtas 1964 metais, šis leidinys komunistinio režimo laikais populiarino lenkų kultūrą už „geležinės uždangos“. 8-ojo dešimtmečio pabaigoje jis buvo leidžiamas ne tik lenkų, bet ir anglų, vokiečių kalbomis, platinamas 103 pasaulio šalyse.

Pats P.Brodowskis kadaise buvo muzikantas, grojo boso gitara Czesławo Niemeno grupėje „Akwarele“. Šiandien jis – vienas garsiausių Lenkijos džiazo kritikų, lektorius, radijo laidų vedėjas, daugybės nacionalinių ir tarptautinių džiazo konkursų žiuri narys.

Paskaitoje „Krzysztofas Komeda – vizionieriškas Europos džiazo pionierius“ P.Brodowskis apžvelgs legendinio pianisto, kompozitoriaus, aranžuotojo ir grupių lyderio K.Komedos (1931 - 1969) nuopelnus Lenkijos ir Europos džiazui. Praėjus 50 metų nuo tragiškos ankstyvos šio menininko mirties, jo vardas skamba vis plačiau ne tik gimtinėje, bet ir svetur – vis naujos kartos atranda ir interpretuoja K.Komedos muziką.

Tai buvo džiazo pionierius, 6-ajame dešimtmetyje pradėjęs naują Lenkijos džiazo erą. Jo albumas „Astigmatic“ tapo Europos džiazo atskaitos tašku, žyminčiu europietiškos džiazo estetikos atsiradimą, kaip alternatyvą anuomet dominavusiam amerikietiškam džiazui.

Menininkas labiausiai išgarsėjo kaip talentingas kino kompozitorius. Tik per vieną dešimtmetį jis parašė muziką daugiau kaip 70 filmų, tarp jų – tokioms garsioms juostoms kaip Romano Polanskio „Peilis vandenyje“ („Knife in the Water“), „Bebaimiai vampyrų žudikai“ („The Fearless Vampire Killers“), „Rozmari kūdikis“ („ Rosemary’s Baby“). Pastarajame filme skambanti lopšinė „Miegok ramiai ir šiltai“ tapo dažniausiai atliekamu lenkų džiazo standartu.

Vilnius Jazz'2018

Nate Wooley’s Knknighgh Quartet

JAV

Alexander Hawkins - Sofia Jernberg

JK-Švedija

Vincent Courtois

Prancūzija

Brian Marsella Trio

JAV

Ping Machine

Prancūzija

Reinless

Lietuva

Paweł Brodowski: "Krzysztof Komeda – a visionary pioneer of European Jazz"

Lenkija

Shai Maestro Trio

Izraelis

Komeda’s Incarnations

Lenkija-Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2018

Parxess 600

Lietuva

D.Jurevičius Group

Lietuva

Dushna

Lietuva

Dvi iš Jos

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2018 Guests

Džiazlaif

Lietuva