36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Brian Marsella Trio

JAV

Brian Marsella - p
Trevor Dunn - b
Kenny Wollesen - dr

Tai vienas iš garsaus Niujorko muzikos klubo „The Stone“, įkurto 2005-aisiais legendinio avangardisto Johno Zorno, pirmojo europinio turo projektų. Turas rengiamas pažymint didžiojo muzikos novatoriaus, saksofonininko, kompozitoriaus bei leidėjo Johno Zorno 65-ąjį gimtadienį.

Nepailstantis eksperimentininkas yra sukūręs įvairiausios muzikos - džiazo ir simfoniniams orkestrams, roko muzikos grupėms, bet labiausiai pasižymėjo trindamas savo kūryba žanrų ribas ir įprasmindamas savo unikalų balsą.

Sunku būtų išvardinti net dalį tų, su kuriais jis bendradarbiavo ir įrašinėjo muziką. Mat 1995-aisiais menininkas įsteigė avangardinės ir eksperimentinės muzikos įrašų studiją „Tzadik“, kuri suteikė galimybę daugybei novatorių paskelbti savo darbus. Šios studijos, kaip ir Zorno klubo „The Stone“, vienintelis tikslas - pristatyti muziką, siekiant naudos tik jos kūrėjams, atlikėjams ir, aišku, klausytojams.

Su savo paties grupe Zornas išmaišė visą pasaulį – nuo Amerikos iki Japonijos.

Ar gali būti geresnis sukakties paminėjimas nei prikeliant įspūdingiausius menininko kūrinius?

„The Book of Angels“ („Angelų knyga“) yra antroji Zorno ciklo „Masada Book“ dalis, pradėta kurti 2004-aisiais, praėjus dešimtmečiui nuo pirmosios pasirodymo. „Angelų knygai“ autorius per tris mėnesius parašė per 300 klezmerių muzikos įkvėptų kompozicijų, kurias iki šiol groja įvairiausios atlikėjų sudėtys.

„Masada“ - tai hebrajų kultūrinės tapatybės tyrimas. Zorno „Masada“ maratonai tapo daugybės koncertų ir festivalių ašimi. „Vis dar atrandame šioje muzikoje kažką nauja“, - džiaugėsi autorius.

Pirmajam „The Stone“ Europos turui jis subūrė šį repertuarą atliekančius rinktinius muzikantus. Nuo rudens iki metų pabaigos Slovėnijoje, Bosnijoje ir Hercogovinoje, Austrijoje, Belgijoje, Olandijoje, Norvegijoje, Lietuvoje pirmąją ir antrąją „Masada knygas“ interpretuos Mary Halvorson kvartetas, Briano Marsellos trio, grupės „Secret Chiefs 3” ir paryžiečių „Autoryno”.

Briano Marsellos trio atliekama programa - viena įspūdingiausių, kokias šiuo metu galima išgirsti džiazo scenose. Ją sudaro 16 Zorno pjesių iš „Angelų knygos“, kurias trijulė atlieka skirtingomis manieromis primindama visą plejadą kompozitorių ir pianistų – nuo Billo Evanso ir McCoy‘aus Tynerio iki Claude‘o Debussy ir Erico Satie. Pernai šis rinkinys buvo įamžintas ir Zorno įrašų kompanijos „Tzadik“ albume.

Pasak žurnalo „Downbeat“, tik Zornas gali taip išplėtoti žydų muzikos temas, o Marsella – atlikti. Be to, lankstus ir talentingas pianistas palieka apsčiai erdvės pasireikšti ir partneriams.

Visi trys šio trio nariai yra nuolatiniai Zorno bendražygiai.

Brianas Marsella yra kylanti improvizacinės muzikos žvaigždė. Jis labai anksti pradėjo muzikinę karjerą. Pamokytas muzikos mėgėjo tėvo, berniukas jau būdamas penkerių surengė savo pirmą viešą pasirodymą, o vienuolikos dalyvavo profesionalioje sesijoje.

Paauglystėje Brianas intensyviai muzikavo Filadelfijoje su įvairiais ansambliais. Susipažinęs su bosininku Lance‘u Walkeriu, jis atrado ritmenbliuzą, bliuzą, fanką ir „fusion“ muziką, ėmė groti grupėse „The Dukes of Destiny“, „The Elgins“ ir daugybėje kitų.

Naktimis vaikinas muzikavo klubuose, savaitgaliais grojo vestuvėse ir kartu siekė klasikinio išsilavinimo – pasimokęs privačiai, tęsė fortepijono studijas „Juilliard School“ ir „Peabody Conservatory“, kompozicijos mokėsi „Westminster Choir College“, o po pertraukos užbaigė džiazo ir šiuolaikinės muzikos studijas Niujorke menų bakalauro laipsniu.

Nuo 2000-ųjų Brianas intensyviai gastroliuoja ir įrašinėja muziką su pripažintais atlikėjais visame pasaulyje. Jis yra brazilų perkusininko Cyro Baptistos grupės „Beat the Donkey“ narys, drauge su jos lyderiu įkūrė grupę „Vira Loucos“, kuri ruošiasi išleisti debiutinį albumą. Pianistas surengė daugiau kaip 300 pasirodymų JAV bei Kanadoje ir išleido du albumus su grupe „Caveman“ , gastroliuoja ir įrašinėja albumą „Tzadik“ kompanijoje su Eyalo Maozo grupe „Edom“.

Klavišininkas bendradarbiavo su Billy Martinu, G.Calvinu Westonu, Marshallu Allenu, Odeanu Pope‘u, Dave‘u Fuczinski, Anatu Cohenu, Byardu Lancasteriu, Jamaladeenu Tacuma, Mary Halvorson, Brigganu Krausu, Stephenu Bernsteinu, Jonu Madofu ir daugeliu kitų scenos talentų, taip pat su grupėmis „Mad Cow“, „Big Tree“, „Leana Song“, „Pharoah‘s Daughter“, „UB313“, „Chris Tunkle Band“, „Circuit Breaker“, „Mother of All Bombs“, „Brentwood Estates“, „Exoskeleton“, „Group Therapy“.

Trevoro Dunno pirmasis instrumentas buvo klarnetas, bet po kelių metų jis pradėjo mokytis groti bosine gitara, vėliau – kontrabosu. 1990-aisiais atlikėjas baigė JAV Humboldto valstybinį universitetą, kuriame įgijo klasikinius muzikos pagrindus.

Nuo 2000-ųjų bosininkas gyvena Niujorke ir dalyvauja įvairiuose Zorno projektuose, tarp jų - „Nova Quartet“, „Dreamers“, „Electric Masada“, „Aleph Trio“. Jis taip pat bendradarbiauja su „Nels Cline Singers“ , Curtiso Hasselbringo „New Mellow Edwards“, taip pat grupėmis „Melvins Lite“, „Endangered Blood“, „Tomahawk“, „Darius Jones Quartet“ ir Eriko Friedlanderio „Bonebridge Quartet“, kuria muziką nepriklausomiems filmams.

Perkusininką Kenny Wolleseną lietuviai avangardo mėgėjai jau neblogai žino. Muzikantas ne kartą lankėsi mūsų šalyje – koncertavo čia su gitaristo Billo Frisello grupe, vėliau dalyvavo projektų serijoje „Fluxus ministerijoje“ Vilniuje ir Kaune kartu su JAV gyvenančiu būgnininku Daliumi Naujokaičiu ir vietos muzikantais.

Iš pastarųjų susitikimų gimė albumas „Rasa Rasa“, kurį 2014 metais išleido Zorno „Tzadik“ kompanija. Prieš tai šis projektas skambėjo „The Stone“ klube ir buvo įrašytas Zorno studijoje. Specialiai dėl jo į Niujorką buvo nuvykusios septynios sutartinių dainininkės iš Lietuvos, įsiamžinusios albume. Wollesenas jame groja savadarbiais instrumentais.

Šis muzikantas garsėja lankstumu, išmone ir meistryste. Jis koncertavo ir įrašinėjo muziką su įvairiausių žanrų atlikėjais – nuo Tomo Waitso iki Seano Lennono ir Rono Sexsmitho. Jis yra išleidęs albumų su Johnu Scofieldu, Leni Stern, Rufusu Wainwrightu, Steve‘u Beresfordu, Davidu Byrne‘u, Sylvie Courvoisier ir daugybe kitų muzikos korifėjų.

Tačiau milžiniškoje menininko diskografijoje daugiausia – apie 40 – su Zornu įgrotų albumų. Dažnai bendradarbiauta ir su Frisellu, baskų vokalistu Ruperiu Ordorika, kanadiete klavišininke ir kompozitore Ellen Reid, amerikiečiais vokalistais Jenny Scheinman ir Jesse Harrisu.

Wollesenas intensyviai darbuojasi ir su savo suburtu „New Klezmer Trio“, yra grupių „Sex Mob“ ir „Himalayas“ narys. Su pastarąja grupe muzikuoja ir Dalius Naujokaitis, jos projektuose daug kartų dalyvavo filmininkas Jonas Mekas.

Vilnius Jazz'2018

Nate Wooley’s Knknighgh Quartet

JAV

Alexander Hawkins - Sofia Jernberg

JK-Švedija

Vincent Courtois

Prancūzija

Brian Marsella Trio

JAV

Ping Machine

Prancūzija

Reinless

Lietuva

Paweł Brodowski: "Krzysztof Komeda – a visionary pioneer of European Jazz"

Lenkija

Shai Maestro Trio

Izraelis

Komeda’s Incarnations

Lenkija-Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2018

Parxess 600

Lietuva

D.Jurevičius Group

Lietuva

Dushna

Lietuva

Dvi iš Jos

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2018 Guests

Džiazlaif

Lietuva