36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Alexander Hawkins - Sofia Jernberg

JK-Švedija

Alexander Hawkins - p
Sofia Jernberg - voc

Duetas debiutavo 2016-aisiais Amsterdame „Musho“ vardu – amharų kalba (valstybinė Etiopijoje) tai reiškia „Liūdna daina“. Mat projektą įkvėpė tradicinės etiopų dainos, o duetą suvedė aistra Etiopijos muzikai.

Pianistas jau prieš tai šią aistrą puoselėjo projektuose su etiopų perkusininku Mulatu Astatke, o dainininkė – su etiopų akordeonininku Hailu Mergia.

Britų džiazo pianistas, vargonininkas, kompozitorius ir grupių lyderis Alexanderis Hawkinsas viešėjo „Vilnius Jazz“ festivalyje 2015-aisiais. Tada jis pristatė JAV saksofonininko Steve‘o Lacy mirties 10-mečiui skirtą projektą kartu su italų saksofonininku Roberto Ottaviano.

Hawkinsas reiškiasi nepaprastai įvairiais amplua, derindamas savitą komponavimo manierą ir laisvą improvizaciją, stebindamas džiazo pasaulį unikalia grojimo technika ir kūrybinga vaizduote.

Įdomu, kad muzikas studijavo Kembridže teisę ir kriminologiją. Jis sąmoningai atsisakė akademinių džiazo studijų norėdamas groti, kas jam patinka ir kaip patinka. Nenuostabu, kad jis vadinamas vienu savičiausių moderniojo džiazo balsų. Savo įkvėpėjais kūrėjas vadina daugelį „free“ džiazo pionierių, o pagrindiniu – JAV pianistą Artą Tatumą.

Alexanderis muziko kelią pradėjo nuo klasikos ir vargonų. Tai vėliau jam padėjo tapti bene įdomiausiu improvizuotoju „Hammond“ vargonėliais. Jis yra subūręs vargonų trio „Decoy“ drauge su bosininku Johnu Edwardsu ir būgnininku Steve‘u Noble‘u. Ne viename šio ansamblio projekte bei įrašuose dalyvavo iškilus „free“ džiazo saksofonininkas Joe McPhee.

2006 metais pianistas kartu su Dominicu Lashu ir Harrisu Eisenstadtu įkūrė „Convergence Quartet“, kuris išleido gerai kritikų įvertintų albumų.

Muzikas koncertavo ir dirbo įrašų studijose su visa plejada įvairių kartų šiuolaikinės improvizacinės muzikos lyderių, tarp jų - Evanu Parkeriu, Johnu Surmanu, Wadada Leo Smithu, Anthony Braxtonu, Marshallu Allenu, Hanu Benninku, Hamidu Drake‘u, Robu Mazureku, Tayloru Ho Bynumu, Harrisu Eisenstadtu, Shabaka Hutchingsu, jau minėtais Joe McPhee ir Mulatu Astatke. Jis taip pat yra žinomas savo pasirodymais legendinio Pietų Afrikos būgnininko Louiso Moholo-Moholo grupėse.

Klavišininkas taip pat groja ir įrašinėja solo, kuria ir aranžuoja muziką žinomiems kolektyvams. 2012-aisiais jis pateko tarp jaunųjų kompozitorių, išrinktų dalyvauti Londono simfoninio orkestro eksperimentinėje programoje ir gavo užsakymą sukurti beveik valandos trukmės kompoziciją BBC radijui, parengė aranžuočių rinkinį Londono „Dedication Orchestra".

Hawkinsas kaip kompozitorius ir aranžuotojas ne kartą talkino „London Jazz“ ir „Cheltenham Jazz“ festivaliams. 2016-aisiais „Parlamentiniuose džiazo apdovanojimuose“ („Parliamentary Jazz Awards“ ) jis buvo išrinktas Metų instrumentininku.

Virtuozas koncertais išmaišė didžiausius pasaulio festivalius ir muzikos klubus.

Dainininkė ir kompozitorė Sofia Jernberg gimė Etiopijoje, užaugo gimtinėje, Švedijoje ir Vietname, o šiuo metu migruoja tarp Oslo Norvegijoje ir Stokholmo Švedijoje.

Dar studijuodama Sofia pelnė Karališkosios Švedijos muzikos akademijos džiazo apdovanojimą kaip novatoriška, bebaimė, nepripažįstanti kompromisų artistė, kuriai rūpi tyrinėti naujas teritorijas.

Pasak pačios menininkės, dainavimas ir muzikos kūryba – dvi neatsiejamos jos saviraiškos pusės, o svarbiausias jos įkvėpimo šaltinis – naujų patirčių alkis.

Jernberg veiklos spektras – nuo šiuolaikinės akademinės muzikos iki radikalaus „free“ džiazo. Jai teko dainuoti Arnoldo Schönbergo „Mėnulio Pjero" ir Salvatore‘s Sciarrino kamerinėje operoje, dalyvauti Matso Gustafssono „Fire! Orchestra“ projektuose.

Solistę domina instrumentinės vokalo spalvos – būtent šia kryptimi ji eksperimentuoja net keliuose kolektyvuose. Kartu su pianiste Cecilia Persson ji įkūrė modernaus džiazo oktetą „Paavo“, kuriam Švedijos radijas kartą suteikė Metų džiazo grupės titulą. Dainininkė taip pat yra viena kvarteto „The New Songs“ lyderių, muzikuoja duete su violončelininke Lene Grenager. Radikalūs užmojai jai netrukdo sklandžiai įsilieti į pačius įvairiausius projektus.

Jernberg yra parašiusi muzikos ansambliams „Duo ego“ ir „Norrbotten NEO“. Jos balsas skamba ne viename „Paavo“ ir „Fire! Orchestra“ albume. Su pastaruoju kolektyvu artistė pasirodė praėjusiame „Vilnius Jazz“ festivalyje.

Vilnius Jazz'2018

Nate Wooley’s Knknighgh Quartet

JAV

Alexander Hawkins - Sofia Jernberg

JK-Švedija

Vincent Courtois

Prancūzija

Brian Marsella Trio

JAV

Ping Machine

Prancūzija

Reinless

Lietuva

Paweł Brodowski: "Krzysztof Komeda – a visionary pioneer of European Jazz"

Lenkija

Shai Maestro Trio

Izraelis

Komeda’s Incarnations

Lenkija-Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2018

Parxess 600

Lietuva

D.Jurevičius Group

Lietuva

Dushna

Lietuva

Dvi iš Jos

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2018 Guests

Džiazlaif

Lietuva