36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Nikolay Rubanov - Aleksey Ivanov

Rusija

Nikolay Rubanov - saxes
Aleksey Ivanov - percussion, drums

Rusijos muzikantai – reti svečiai Lietuvos džiazo scenose. Nedaug žinome apie dabartinį šios šalies džiazą ir gal netgi klaidingai jį įsivaizduojame. Šis duetas – puikus įrodymas, kad Rusijoje tebėra gyva laisvojo džiazo dvasia, cirkuliuoja drąsios idėjos ir eksperimentų mėgėjai niekur nedingo.

Saksofonininkas Nikolajus Rubanovas yra tikras avangardo grynuolis. Jis groja soprano, alto, tenoro, baritono, boso saksofonais ir bosiniu klarnetu, etninėmis fleitomis, klavišiniais, bet visus instrumentus įvaldė savarankiškai – tik skambinti fortepijonu mokėsi jaunystėje privačiai.

Menininkas studijavo fiziką Sankt Peterburgo valstybiniame universitete, bet labiau mėgo muzikos improvizacijas ir netgi įkūrė studijų metais grupę “Pčioly i gelikopter” (“Bitės ir helikopteris”). Galiausiai jis atsisveikino su fizikos mokslais ir nėrė į muziką.

Seniausiai – nuo 1986 metų – Nikolajus groja roko grupėje „Aukcyon“ („Aukcionas“), o tuo pat metu dalyvauja daugybėje kitų projektų. Jau du dešimtmečius jis yra groteskiškos džiazroko grupės „Sojuz Kosmičeskovo Avangarda“ („Kosminio avangardo sąjunga“) lyderis, muzikuoja ezoteriškame duete „Ru-2“ su vokaliste ir perkusininke Polina Runovskaja, nuo 2002 metų – ir saksofonų kvartete „Saks-Mafia“ („Saksofono mafija“) su Sergejumi Letovu, Eduardu Sivkovu ir Jurijumi Jaremščiuku.

Muzikas improvizuoja ir su kitais atlikėjais. Jis yra Sankt Peterburgo improvizacijų orkestro vadovas, Improvizacinės muzikos mokyklos dėstytojas.

Kūryba suvedė saksofonininką su daugeliu tarptautinio kalibro žvaigždžių, tarp jų – Marcu Ribotu, Johnu Medeski, Nedu Rotenbergu, Peteriu Brötzmannu, Charlesu Gayle‘u.

Su įvairiomis grupėmis Nikolajus pasirodė festivaliuose Prancūzijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, JAV, Suomijoje, Izraelyje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje (Londono džiazo festivalis), įrašė kelias dešimtis albumų.

Būgnininkas Aleksejus Ivanovas taip pat plačių interesų muzikantas. Jis bendradarbiauja su Berlyno aktoriaus Grigorijaus Kofmano teatru „Goff Company“, kuriame neapsiriboja fono kūrėjo funkcijomis, bet pasakoja garsais istorijas. Be to, jis yra legendinio postindustrinio trio „FIGS“ , „Sojuz Kosmičeskovo Avangarda“, Tatjanos Kalmykovos „SVA“, trombonininko Ramilio Šamsutdinovo grupės „Nado dumat“ ( „Reikia galvoti“), „The Frozen Orchestra“ narys.

Būgnininkui artimiausios artroko ir laisvojo džiazo idėjos. Jo braižui būdingi stambūs džiazrokiniai potėpiai, virtuoziškas tikslumas, lakoniški solo ir ironiškos spalvos, išgaunamos įvairiais vaikiškais žaisliukais.

Vilnius Jazz'2016

Vincent Peirani - Emile Parisien "Belle Époque"

Prancūzija

Marianne Trudel & Trifolia

Kanada

The Thing

Švedija-Norvegija

Atomic

Švedija-Norvegija

Orchestre National de Jazz (ONJ)

Prancūzija

Vyacheslav Ganelin - Petras Vyšniauskas - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Andrew Lamb - Warren Smith - Arkady Gotesman

JAV-Lietuva

De Beren Gieren

Belgija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

Nikolay Rubanov - Aleksey Ivanov

Rusija

Liudas Mockūnas - Dalius Naujokaitis "Solo.Solo.Duo"

Lietuva

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble

Kroatija

 
Vilnius Jazz Young Power 2016

TDT

Lietuva

Sin

Lietuva

Katarsis4

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2016 Guests

Horny Horns

Lietuva