36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Tree Stones Quartet

Lietuva-Estija-Latvija

Kęstutis Vaiginis - sax
Dmitrij Golovanov - p
Peedu Kass - b
Kaspars Kurdeko – dr

„Kvartetas atsirado natūraliai, kaip susikuria dažna Lietuvos grupė: muzikantai daužosi kaip atomai vienas į kitą, kol sukimba į komandas. Skirtumas tik tas, kad mes peržengėme savo tvorą ir pamatėme gerų muzikantų už jos“, - juokavo vienas „Tree Stones“ įkvėpėjų vilnietis klavišininkas Dmitrijus Golovanovas.

Idėja suburti Baltijos šalių jaunų virtuozų kvartetą kilo jam ir saksofonininkui Kęstučiui Vaiginiui 2012 merais. Pirmasis pakvietė į naują grupę savo buvusį bendramokslį iš Amsterdamo konservatorijos laikų latvį būgnininką Kasparą Kurdenko, antrasis – estų bosininką Peedu Kassą, su kuriuo susipažino improvizuodamas „džeme“ Estijoje.

Grupė debiutavo Varšuvoje, parepetavusi vos valandą, bet koncertas buvo, anot muzikantų, nepamirštamas.

Kolektyvas iš karto atkreipė į save dėmesį muzikos energetiniu užtaisu ir išraiškinga grojimo maniera. Daugelis grupių jam galėjo pavydėti ir produktyvumo. Be koncertų Baltijos šalyse, kvartetas jau pasirodė legendiniame „Jazz Jamboree“ festivalyje Lenkijoje, Šlėzvigo Holšteino muzikos festivalyje Vokietijoje, Čekijoje. Pernai jis išleido debiutinį albumą „Baltic Scetches“, kuris pristatomas „Vilnius Jazz“ festivalyje.

Visi „Tree Stones“ virtuozai – svetur studijas baigę, festivalių mėgstami muzikantai, gabūs kompozitoriai. Jie patys kuria kvartetui muziką. Kęstutis su Dmitrijumi deda daug pastangų, kad grupė gyvuotų, nes tai nėra paprasta – visi jos nariai yra paklausūs, planuoja darbus toli į priekį.

Kęstutis Vaiginis yra daugybės tarptautinių projektų įkvėpėjas ir lyderis, be to, jis važinėja po pasaulį su Dainiaus Pulausko grupe. Su įvairiais kolektyvais kaip grupės lyderis ir kviestinis artistas jis pasirodė „Nord Sea Jazz“, Roterdamo, Londono, Otavos, Keiptauno, Stambulo, Honkongo ir kituose prestižiniuose džiazo festivaliuose, gastroliavo Malaizijoje.

Jau studijų metais (Kęstutis mokėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, „Prince Claus Conservatoire“ bei Amsterdamo aukštojoje menų mokykloje Olandijoje, tobulinosi Manhateno muzikos mokykloje Niujorke) atsiskleidė jo kaip kompozitoriaus talentas. Nuo tada saksofonus ir fleitą pučiantis muzikas su įvairiais kolektyvais atlieka savo muziką Lietuvoje ir užsienyje. Ji skambėjo Olandijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, JAV, Vokietijoje, Lenkijoje, Turkijoje, Brazilijoje, Azerbaidžane, Gruzijoje, Baltarusijoje.

Studijų metais Kęstutis ėmė rašyti muziką ir bigbendams. 2008-aisiais jis buvo subūręs Lietuvoje nepriklausomą jaunimo bigbendą „Independent Artists Ensemble“, o 2013 metais grojo savo kompozicijas su Vokietijos valstybiniu jaunimo džiazo orkestru.

Prieš dvejus metus Kęstučiui Vaiginiui buvo įteiktas Europos kultūros fondo „Europamusicale“ prizas, kartą per metus atitenkantis vienam Europos muzikantui. Anksčiau jis yra tapęs daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatu, Biržtono džiazo festivalio Didžiojo prizo laimėtoju (2010).

Tarp buvusių ir dabartinių šio muzikanto scenos partnerių - Davidas Berkmanas, Alexas Sipiaginas, Barbara Dennerlein, Hernanas Romero, Edas Howardas, Adamas Cruzas, Randalas Corsenas, Bilalas Karmaranas, Burakas Bedikyanas, Caneras Kaptanas, Herbie Kopfas, Joonas Haavisto, Denisas Paškevičius, Indonezijos, Korėjos, Italijos muzikai.

Atlikėjo diskografijoje – trys autoriniai albumai, jo kompozicijos įtrauktos ir į kelis lietuviškos muzikos rinkinius. „Jo vizija - subtili ir provokuojanti, kylanti iš pagarbos tradicijai, tačiau visada žvelgianti pirmyn“ – taip Kęstučio albumą "Unexpected Choices", įrašytą su pripažintais Niujorko muzikantais, apibūdino žymus amerikiečių saksofonininkas Steve‘as Wilsonas.

Dmitrijus Golovanovas 2007-aisiais laimėjo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso Didįjį prizą, po metų tapo tarptautinio „Džiazo improvizacijos“ konkurso Vilniuje nugalėtoju, 2013-aisiais – Europos džiazo konkurso Roterdame finalininku.

Klavišininkas meistriškai nardo po laisvojo džiazo stichiją, eksperimentuoja gyvąja elektronika ir kartu puikiai išmano džiazo tradicijas, vadovauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bigbendui. Universalumas ir kūrybingumas - skiriamieji šio atlikėjo bruožai.

Džiazo pagrindus Dmitrijus Golovanovas įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, stažavosi Leipcigo F.Mendelssohno-Bartholdy aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje.

Įvairialypiai Dmitrijaus įgūdžiai, jo raiški, melodinga frazuotė, subtilus skonis ir vaizduotė imponuoja Lietuvos ir užsienio džiazo meistrams, įtraukusiems klavišininką į daugybę projektų. Jis bendradarbiavo su broliais Briliais, Annie Kierulff bei Andersu Anderssonu, Jacobu Riisu, Byronu Wallenu, Eska Mtungwazi, „trio VD“, muzikuoja su Janu Maksimovičiumi ir kitais iškiliais Lietuvos improvizuotojais, yra Liudo Mockūno grupės „NuClear“, tarptautinių kolektyvų „Beat Freisen Spelunkenorkester“ (Vokietija-Lietuva-Taivainas) ir „Swilit“ (Šveicarija-Lietuva) narys.

Naujausia Dmitrijaus eksperimentų laboratorija – klavišinių instrumentų ir būgnų duetas su perkusininku Arkadijumi Gotesmanu, audžiantis spontaniškas improvizacijas iš akustinių mušamųjų dūžių ir klavišininko melodijų bei gyvos elektronikos triukų. Egzotišką dueto džiazą kartais papildo poeto Rolano Rastausko skaitomos eilės.

D.Golovanovo įsitikinimu, klavišinių arsenalui ir fortepijonui raiškos galimybėmis neprilygsta joks kitas instrumentas. „Aš galiu perteikti muzika visą savo gyvenimo patirtį ir vertybes“, - teigia atlikėjas. Tai liudija ir pernai jo išleistas pirmasis solinis albumas „Me“, kuriame organiškai susipina originalios D.Golovanovo kompozicijos ir laisvosios improvizacijos.

Peedu Kassas yra vienas ryškiausių Estijos bosininkų. Debiutis jo kaip projekto lyderio albumas „Home“ buvo įvertintas prestižiniu „Elion Young Jazz Talent“ prizu. 2006 metais atlikėjas tapo Rygoje rengiamo tarptautinio „Sony Jazz Stage“ konkurso nugalėtoju ir nuo tada plačiai reiškiasi Baltijos šalių džiazo bei šiuolaikinės muzikos scenose.

Peedu studijavo kontrabosą Talino Georgo Otso muzikos koledže, Helsinkio „Metropolia“ universitete, Estijos muzikos ir teatro akademijoje, o šiuo metu mokosi J.Sibeliaus akademijoje Helsinkyje. Tai jam netrukdo muzikuoti įvairiausių sudėčių kolektyvuose – nuo kamerinių grupių iki orkestrų. Kontrabosininkas dažnai atlieka šiuolaikinę akademinęs muziką su Talino kameriniu orkestru, reiškiasi kaip kompozitorius ir aranžuotojas.

Per savo dar neilgą karjerą Peedu Kassas spejo pamuzikuoti su „Grammy“ laimėtojais Marku Grossu ir Antonio Hartu, taip pat Django Batesu, Lonnie Listonu Smithu, Tony Allenu, Europos džiazo orkestru.

Kasparas Kurdeko įgijo klasikinį išsilavinimą Rygos muzikos akademijoje, tačiau geriausiai jaučiasi improvizuodamas ir eksperimentuodamas. Muziką jis vadina didžiąja savo gyvenimo aistra. Būgnininkas su įvairiais kolektyvais pasirodė JAV, Pietų Korėjoje, Švedijoje, Portugalijoje ir kitose šalyse. 

Vilnius Jazz'2015

Dominique Pifarély Quartet

Prancūzija

Roberto Ottaviano - Alexander Hawkins

Italija-JK

Reis - Demuth - Wiltgen

Liuksemburgas

Reijseger-Fraanje-Sylla

Nyderlandai-Senegalas

Bill Frisell - Music For Strings

JAV

Martin Küchen - Mark Tokar - Arkady Gotesman

Švedija-Ukraina-Lietuva

Hikashu feat. Itaru Oki

Japonija

Angles 8

Švedija

Tree Stones Quartet

Lietuva-Estija-Latvija

Martin Küchen "The lie & the orphanage"

Švedija

Dominique Pifarély "Time Before And Time After"

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2015

Gone4Square

Lietuva

Brave Noises

Lietuva

Sin

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2015 Guests

Sons of Gislason

Lietuva-Islandija