36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Roberto Ottaviano - Alexander Hawkins

Italija-JK

Roberto Ottaviano - ss
Alexander Hawkins – p

Du saviti skirtingų kartų ir šalių džiazo virtuozai pristato pernai į albumą įrašytą legendinio JAV saksofonininko Steve‘o Lacy mirties 10-mečiui skirtą projektą „Forgotten Matches: The Worlds of Steve Lacy“. Tai ne tik šio meistro, bet ir jo amžininkų kompozicijų, nuspalvintų Steve‘o Lacy muzikavimo dvasia, programa.

Pasak džiazo ekspertų, imtis Steve‘o Lacy muzikos yra labai drąsu ir net beprotiška. Jau 6-ajame dešimtmetyje jo melodinės ir ritminės idėjos, tembrų spektras buvo įvardijami kaip aukštasis džiazo pilotažas. Saksofonininkas nardė tarp skirtingų menų ir pasaulių, buvo susijęs kūrybos gijomis su džiazo legendomis Theloniousu Monku, Cecilu Tayloru, Malu Waldronu, Gilu Evansu, Afrikos bei Europos muzikos korifėjais, daugybe poetų ir rašytojų.

„Kuo daugiau studijuoju Steve‘o Lacy repertuarą, klausausi jo neišleistų įrašų, tuo menkesnis jaučiuosi prieš šį vis dar nesuprastą gigantą“, - prisipažino Roberto Ottaviano.

Jis ilgai rengėsi šiam projektui, tačiau pastangos, anot kritikų, pasiteisino su kaupu ne tik dėl gražaus gesto pagerbiant Steve‘o Lacy atminimą, bet ir dėl paties albumo vertės: duetui jame pavyko išsiveržti iš maestro šešėlio ir prabilti savo balsu.

Taip pasišventus vartyti svetimus kūrybos puslapius sugeba ne daug kas. Šį projektą būtina išgirsti visiems, besidomintiems ne tik Steve‘u Lacy, bet ir sopraninio saksofono evoliucija šiuolaikiniame džiaze.

Italų saksofonininkas, kompozitorius ir pedagogas Roberto Ottaviano per beveik tris tarptautinės karjeros dešimtmečius pelnė vieno ryškiausių ir įtakingiausių džiazo balsų Europoje reputaciją. Muzikuoti pradėjęs savarankiškai būgnais ir fleita, konservatorijoje jis studijavo klarnetą, o vėliau, susižavėjęs Lesterio Youngo bei Johno Coltrane‘o muzika, pats pradėjo mokytis groti saksofonu.

Jo vedliu tapo atsitiktinai sutiktas Steve‘as Lacy. 1980-1986 metais Roberto pas jį tobulinosi Prancūzijoje ir savo gimtinėje. Italas sėmėsi patirties ir Amerikoje pas Raną Blake‘ą, Billą Russo, George‘ą Russellą, Europoje jis mokėsi kompozicijos pas Giacomo Manzoni ir Luigi Nono, lankė kitų muzikos korifėjų meistriškumo kursus.

Roberto Ottaviano grojo ir įrašinėjo muziką su visa plejada Europos ir Amerikos įžymybių, tarp jų - Dizzy Gillespie‘u, Artu Farmeiur, Malu Waldronu, Albertu Mangelsdorffu, Chetu Bakeriu, Enrico Rava, Franzu Koglmannu, Ray Andersonu, Steve‘u Swallow, Irene Schweizer, Kenny Wheeleriu, Paulu Bley, Myra Melford, Misha Mengelbergu, Nguyen Le, Hanu Benninku, Marku Dresseriu, Johnu Tayloru, Grahamu Haynesu, Marcu Ducret, Triloku Gurtu, Pierre‘u Favre.

Pastaruoju metu saksofonininką įtraukė projektai su grupėmis „Ensemble Calixtinus“, „Radicanto“, su elektronikos virtuozu Francesco Scagliola, kuriuose skamba ir senoji bei tradicinė muzika.

Roberto Ottaviano pabrėžia savo kūrybos atvirumą kitų menų – teatro, šokio, kino, poezijos, dailės – impulsams, jos sąsajas su europietiškąja kultūra.

Menininkas išmaišė koncertais visą Europą, pasirodė JAV, Kanadoje, Indijoje, Japonijoje, Meksikoje, Tailande, Maroke, Alžyre, Senegale, Kamerūne ir kitose egzotiškose šalyse. Jo diskografijoje – 69 albumai, kurių 13 įgroti kaip projektų lyderio.

Roberto Ottaviano įsteigė džiazo kursą gimtojo Bario miesto konservatorijoje, veda meistriškumo pamokas visame pasaulyje, parašė knygą apie saksofoną bei jo istoriją.

Britų džiazo pianistas ir kompozitorius Alexanderis Hawkinsas muziko kelią pradėjo nuo klasikos ir vargonų. Tai vėliau jam pravertė pradėjus muzikuoti „Hammond“ vargonėliais. Alexanderis yra subūręs vargonų trio „Decoy“ drauge su bosininku Johnu Edwardsu ir būgnininku Steve‘u Noble‘u. Ne viename šio ansamblio projekte bei įrašuose dalyvavo iškilus „free“ džiazo saksofonininkas Joe McPhee.

Įdomu, kad muzikas studijavo Kembridže teisę ir kriminologiją. Jis sąmoningai atsisakė akademinių džiazo studijų norėdamas groti, kas jam patinka ir kaip patinka.

2006 metais Alexanderis kartu su Dominicu Lashu ir Harrisu Eisenstadtu įkūrė „Convergence Quartet“, kuris išleido kelis gerai kritikų įvertintus albumus. Po metų veiklą pradėjo ir Alexanderio Hawkinso ansamblis. Klavišininkas taip pat groja ir įrašinėja solo, kuria ir aranžuoja muziką žinomiems kolektyvams.

2012-aisiais Alexanderis Hawkinsas pateko tarp jaunųjų kompozitorių, išrinktų dalyvauti Londono simfoninio orkestro eksperimentinėje programoje, o po metų gavo užsakymą sukurti muzikos BBC radijui, šiemet – parengti aranžuočių rinkinį Londono „Dedication Orchestra".

Pianistas yra išleidęs 14 kompaktinių plokštelių kaip projektų lyderis ir bendraautorius. Savo įkvėpėjais jis vadina daugelį „free“ džiazo pionierių, o pagrindiniu – Artą Tatumą. 

Vilnius Jazz'2015

Dominique Pifarély Quartet

Prancūzija

Roberto Ottaviano - Alexander Hawkins

Italija-JK

Reis - Demuth - Wiltgen

Liuksemburgas

Reijseger-Fraanje-Sylla

Nyderlandai-Senegalas

Bill Frisell - Music For Strings

JAV

Martin Küchen - Mark Tokar - Arkady Gotesman

Švedija-Ukraina-Lietuva

Hikashu feat. Itaru Oki

Japonija

Angles 8

Švedija

Tree Stones Quartet

Lietuva-Estija-Latvija

Martin Küchen "The lie & the orphanage"

Švedija

Dominique Pifarély "Time Before And Time After"

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2015

Gone4Square

Lietuva

Brave Noises

Lietuva

Sin

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2015 Guests

Sons of Gislason

Lietuva-Islandija