36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Sabir Mateen - saxes
Juozas Milašius - g

Spontaniški ansambliai – eksperimentinio džiazo festivalių druska. „Vilnius Jazz“ scena jau yra suvedusi ne vieną iškilių avangardininkų porą. Šį kartą pokalbį festivalyje megs vieni įdomiausių Vilniaus ir Niujorko improvizuotojų – saksofonininkas Sabiras Mateenas ir gitaristas Juozas Milašius. Koncerto įrašą ketina išleisti užsienio kompanija.

Grojantis saksofonais, fleitomis, klarnetais Sabiras Mateenas Niujorko laisvojo džiazo scenoje įsitvirtino 9-ojo dešimtmečio pabaigoje. Prieš tai jis grojo ritmenbliuzą, bendradarbiavo su Horace‘u Tapscottu ir jo „Pan-Afrikan Peoples Arkestra“ bei kitais ansambliais Los Andžele.

Bene seniausiai menininkas bendradarbiauja su būgnininku Sunny Murray‘um ir pianistu Raymondu A.Kingu, drauge su juo muzikavusiais dar gimtojoje Filadelfijoje.

Tačiau geriausiai Sabiro Mateeno polinkius atspindi projektai su avangardo milžinais. Multiinstrumentininkas bendradarbiavo su Cecilu Tayloru, Williamo Parkerio ansambliais, Jemeelu Moondocu, Dave‘u Burrellu, Butchu Morrisu, „The Sun Ra Arkestra“, Williamu Hookeriu, Hamidu Drake‘u ir daugybe kitų „free“ džiazo legendų.

Jau daugiau kaip 20 metų muzikas groja „free“ džiazo grupėje „Test“, kurią galima išgirsti Niujorko gatvėse ir metro. Nieko bendra su komercija neturi ir ansamblis „East 3rd Street“, kuriame Sabiras muzikuoja nuo 1994-ųjų.

Jis taip pat yra trio „The Downtown Horns“ su Roy Campbellu ir Danieliu Carteriu narys, muzikuoja solo ir duetuose su lietuviams žinomais Matthew Shippu bei Hilliardu Greene‘u, dirba su savo trio, kvartetu „Omni-Sound“, sekstetu „Sabir Mateen Ensemble“ ir didžiuliu kolektyvu „Juxtapositions“, kuriame eksperimentuoja su europietiškais klasikiniais bei Afrikos styginiais instrumentais.

Sabiras Mateenas gastroliavo Europoje, Japonijoje, Afrikoje.

Gitaristas Juozas Milašius jau beveik tris dešimtmečius yra viena kūrybingiausių šalies muzikos

asmenybių, vienas radikaliausių Lietuvos džiazo kūrėjų, kompozitorių, performansų autorių.

Jo garsiniai eksperimentai tiriant gitaros ir kompiuterio galimybes, mėgaujantis tylos ir triukšmo estetika dažnai sukelia kontroversiškas reakcijas. Tarp tokių projektų paminėtini „Gitaramanija“ (1989), „Auksinės gitaros“ (1998), „Milašius Power Trio“ (2003), soliniai pasirodymai.

Juozas Milašius į Lietuvos džiazo padangę įskriejo 1986-aisiais tarsi viesulas, priblokšdamas publiką savo garsų ir idėjų lavina. Jis debiutavo su Petro Vyšniausko kvartetu ir iki šiol muzikuoja su jo lyderiu įvairiose scenose Lietuvoje bei svetur.

Gitaristas bendradarbiavo su daugeliu šalies džiazo meistrų, tarp jų - Vladimiru Čekasinu, Vytautu Labučiu, Vladimiru Tarasovu, Tomu Kutavičiumi, Daliumi Naujokaičiu, Skirmantu Sasnausku, Jonu Meku, Dariumi Čiūta bei kitais eksperimentinės elektroninės muzikos kūrėjais.

Jis dalyvavo tarptautiniuose projektuose su Sainkho Namchilak, Jimu Menesesu, Martinu Schutzu, Hansu Kochu, Fredy Studeriu, Jimmy Owensu, Lucu Houtkampu, Nedu Rothenbergu, Saadet Turkoz, Kouhei Matsunaga ir kitais menininkais.

Su įvairiais ansambliais J.Milašius grojo daugelyje džiazo bei šiuolaikinės muzikos ir meno festivalių Rusijoje, Italijoje, Lenkijoje, Estijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Norvegijoje, Austrijoje.

Menininkas išleido solinius albumus „j.m.eilė“ ir „Slow“, sukūrė muziką filmams "Rojuje irgi sninga" (1994) ir "Kelionė į naktį" (2003), pastatė su bendraminčiais spektaklį pagal Kobo Abe‘s romaną "Moteris smėlynuose", kuriame pats vaidino.

2008-aisiais gitaristo nuopelnai Lietuvos džiazui buvo įvertinti “Vilnius Jazz“ apdovanojimu. Jis yra pasirodęs net 15-koje šio festivalio projektų. Šiemetis „Vilnius Jazz“ Juozui Milašiui – jau 11-asis. 

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

Prancūzija

Aki Takase

Japonija

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Rubatong

Nyderlandai

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Emile Parisien Quartet

Prancūzija

Emil Viklicky Trio

Čekija

Digital Primitives

JAV-Izraelis-Danija

Liudas Mockūnas Trio

Lietuva-Norvegija

Peter Lipa Band

Slovakija

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lietuva

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lietuva

Made in 234

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lietuva