36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Mikko Innanen – as, bs
Seppo Kantonen – synths
Joonas Riippa – dr
Liudas Mockūnas – ts, cl

Šią grupę Vilnius jau girdėjo prieš penkerius metus. Tąsyk muzikantai driokstelėjo gerą dozę išradingo, kinematografiškai raiškaus, šiaurietišku humoru blyksinčio džiazo. Tačiau, ką išgirsime šįkart, sunku nuspėti. Paradoksalūs, šmaikštūs, laisvi, virtuoziški „Innkvisitio“ nariai drąsiai leidžiasi į muzikines avantiūras, ekspromtu pasitelkdami egzotišką intrumentarijų.

Mat kolektyvo lyderis Mikko Innanenas mėgsta turėti po ranka savo surinktų dūdelių, švilpukų, barškučių kolekciją, net jeigu jos nepanaudoja.

Šiemet 10-metį švenčiantis ansamblis jau pelnė pripažinimą originalumu daugybėje pasaulio šalių. Anot kritikų, jis savo muzika tvirtai remiasi į džiazo istoriją – joje galima išgirsti Theloniouso Monko, Charleso Minguso, Sun Ra kūrybos atgarsių, bet kartu muzikantai drąsiai žvalgo ateities horizontus. Patys grupės nariai savo muziką juokaudami apibūdina kaip „retro futurizmą“.

Altinį, sopraninį, tenorinį bei baritoninį saksofonus pučiantis Mikko Innanenas - viena įdomiausių Suomijos džiazo scenos asmenybių ir vienas iškiliausių savo kartos Šiaurės kraštų saksofonininkų. Prieš kelerius metus jis buvo nominuotas Šiaurės tarybos Muzikos prizui.

Šio menininko stilistiniais horizontai – nuo autentiško bliuzo bei diksilendo iki avangardo klasikos ir „free“ eksperimentų.

Mikko Innanenas jau 12-kos metų grojo džiazą su profesionalais. Dar studijuodamas Sibeliaus muzikos akademijoje Helsinkyje jis muzikavo su įdomiausiais suomių naujojo džiazo kūrėjais, pelnė itin perspektyvaus improvizuotojo reputaciją.

Karjeros pradžioje jis laimėjo geriausio solisto prizą džiazo grupių konkurse Ispanijoje ir pirmąjį prizą – Jukka Perko saksofonininkų konkurse Suomijoje. 2008-aisiais Suomijos džiazo federacija jį išrinko Metų džiazo muzikantu. Šiemet menininkas pateko į „Downbeat“ žurnalo kritikų geriausiųjų sąrašus.

Mikko Innanenas ne kartą kaupė patirtį Niujorke. Dvejus pastaruosius metus Brukline jis netgi surengė nedidelius festivalius, kuriuose grojo savo muziką ir improvizavo su mėgstamiausiais Niujorko muzikantais. Anapus Atlanto jis grojo su Andrew Cyrille, Williamu Parkeriu, Joe Fonda, Lou Grassi, Pascaliu Niggenkemperiu, Steve’u Swellu, Johnu Ehlisu, Matu Maneri, Randy Petersonu it kitais džiazo autoritetais.

Šiuo metu, be „Innkvisitio“, Mikko vadovauja grupėms „Mikko Innanen 10+“, „PLOP“, „Gourmet“, „Delirium“, kartu su Akiu Rissanenu – „Frozen Gainsbourg“ ir „Treffpunkt“, groja Kalle Kalima „K-18“, André Sumeliaus „Tonight At Noon“, Pekka Tuppuraineno „Röd/Blå“, Teppo Mäkyneno „Serenity Ensemble“, Stefano Pasborgo „Free Moby Dick Project“.

Saksofonininkas pasirodo duetuose su Mika Kallio, Seppo Kantonenu, Teppo Hauta-aho, Andrew Cyrille’u, Hanu Benninku, Stefanu Pasborgu, Severi Pyysalo, Aki Rissanenu, Joonasu Riippa, Kalle Kalima, Petri Kautto, Tuomasu Ojala, André Sumeliusu.

Mikko Innanenas taip pat koncertavo ir įrašinėjo muziką su tokiais korifėjais kaip Johnas Tchicai, Paulas Lovensas, Cedricas Piromalli, Joachimas Badenhorstas, John Ehlis, Frantz Loriot, Barry Guy, Karlas Bergeris, Billy Cobhamas, Tedas Cursonas ir daugelis kitų, bendradarbiavo su grupėmis „Nuijamiehet“, „Mr. Fonebone“, „Triot“, „Teddy Rok 7“, „Triade“, „Motif“, UMO and Espoo bigbendais.

Jo diskografijoje – apie 20 albumų, įrašytų su savo grupėmis, ir antra tiek – su kitais kolektyvais bei muzikantais. Saksofonininkas koncertavo 35 šalių klubuose ir festivaliuose – nuo Islandijos iki Maroko, Kinijos, Japonijos, Singapūro, Vietnamo.

Kone orkestrinį skambesį „Innkvisitio“ muzikai suteikia klavišininko Seppo Kantoneno elektroninių garsų kosmosas - nuo žvangesių, švilpesių iki tradicinių instrumentų imitacijų.

Kompozitorius, Sibelijaus muzikos akademijos dėstytojas Seppo Kantonenas jau nuo 8-ojo dešimtmečio muzikuoja ne tik džiazo, bet roko scenose, taip pat groja populiarią bei šiuolaikinę akademinę muziką.

Būtų sunku išvardyti visas grupes ir orkestrus, kuriems jis talkino įvairiuose projektuose. Be šio garsų mago neapsieina legendinis Suomijos UMO bigbendas ir saksofonininkas Eero Koivistoinenas. Jis reiškiasi su savo „Klang Trio“ ir „Tokka Quartet“ bei jaunosios džiazo kartos grupėse.

Seppo Kantoneno scenos partneriais buvo daugybė pasaulinio kalibro muzikantų, tarp jų - Ray Andersonas, Michaelas Breckeris, Dee Dee Bridgewater, Gilas Evansas, Barry Guy, Billy Hartas, Joe Hendersonas, Freddie Hubbardas, Nilsas Landgrenas, Davidas Liebmanas, Joe Lovano, Vince’as Mendoza, Palle Mikkelborgas, Bobas Mintzeris, Bobas Mosesas, Houstonas Personas, Terje Rypdalas, Maria Schneider, Tomaszas Stanko, Tootsas Thielemansas, Cuong Vu, Kenny Wheeleris, Philas Woodsas, Johnas Zornas.

Joonas Riippa pelnė vieno muzikaliausių Suomijos būgnininkų reputaciją. Jis garsėja fenomenalia technika ir nepaprastu tikslumu. Būgnininkas yra geidžiamas pajėgiausių Suomijos džiazmenų partneris. Pastaruoju metu jis daugiausiai muzikuoja su Verneri Pohjola, Akiu Rissanenu, Kalle Kalima, Jussi Kannaste, Teemu Viinikainenu, britu Haydenu Powellu.

Liudas Mockūnas yra vienas ryškiausių Lietuvoje šiuolaikinio džiazo bei improvizacinės muzikos atstovų. Baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją bei Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją, jis iš karto ėmė aktyviai reikštis Europos improvizacinės muzikos scenoje.

Muzikas yra grupės „Mockūno Nuclear“ lyderis, tarptautinių džiazo kolektyvų „Toxikum“, elektroakustinio trio „Red Planet“, lietuvių kvarteto „Saga“ vienas lyderių, „Copenhagen Art Ensemble“, „Konvoj Ensemble“, Markuso Pesoneno „Hendecet“, Stefano Pasborgo „Free Moby Dick“ ir „Odessa 5“, Vladimiro Tarasovo „Nada“ trio, šiuolaikinės muzikos ansamblio „Gaida“ bei Lietuvos ansamblių tinklo narys.

Muzikas groja duetuose su Marcu Ducret ir Ryoji Hojito, Barry Guy, Williamu Hookeriu, Petru Geniušu, Vladimiru Tarasovu, bendradarbiauja su Jacobu Anderskovu, Nilsu Davidsenu, Vladimiru Čekasinu, Arkadijumi Gotesmanu, Matsu Eilertsenu, Marku Solborgu, Jonasu Westergaardu, Jakobu Riisu, Jaaku Sooaaru ir daugybe kitų įdomių džiazo kūrėjų.

Jis grojo ir su Pierre’u Dorge bei jo "New Jungle Orchestra", Andrew Hillo „Jazz Par“ oktetu, „Ibrahim Electric“, britų „TrioVD“, „Free Tallinn Trio“, Matsu Gustaffssonu, Raymondu Stridu, Franku Gratkowskiu, daugeliu kitų džiazo novatorių.

2004 metais Liudas kartu su Stefanu Pasborgu pelnė Danijos muzikos apdovanojimą už grupės „Toxikum“ albumą. Saksofonininko meistriškumas yra įvertintas ir Lietuvos, Latvijos bei Prancūzijos džiazo konkursų premijomis, džiazo festivalių „Vilnius Jazz“ ir „Birštonas“ prizais už nuopelnus Lietuvos džiazui, Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu disku“. 2011 metais jam įteiktas Lietuvos teatralų apdovanojimas „Auksinis scenos kryžius“ už geriausią muziką dramos spektakliui.

Menininkas yra žinomas ne tik kaip improvizacinės muzikos bei avangardinio džiazo atstovas, bet ir kaip šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas. Jo repertuare - akademinės muzikos kūrėjų Broniaus Kutavičiaus, Anatolijaus Šenderovo, Arvydo Malcio, Viačeslavo Ganelino, Dietricho Eichmanno, Vykinto Baltako, Ramintos Šerkšnytės, Giedriaus Puskunigio kūriniai.

Saksofonininkas koncertavo kaip solistas su „Kralovy Hradec Symphony Orchestra“, Lietuvos valstybiniu bei Nacionaliniu simfoniniais orkestrais, Šv.Kristoforo ir Klaipėdos kameriniais orkestrais, styginių kvartetu „Chordos“. Su įvairiais kolektyvais jis gastroliavo daugelyje Europos šalių, JAV ir Kinijoje.

Liudas Mockūnas daug nuveikė eksperimentinio džiazo leidybai – jis yra vienas nepriklausomos įrašų kompanijos „NoBusiness Records“ įkūrėjų bei strategų.

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

Prancūzija

Aki Takase

Japonija

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Rubatong

Nyderlandai

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Emile Parisien Quartet

Prancūzija

Emil Viklicky Trio

Čekija

Digital Primitives

JAV-Izraelis-Danija

Liudas Mockūnas Trio

Lietuva-Norvegija

Peter Lipa Band

Slovakija

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lietuva

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lietuva

Made in 234

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lietuva