36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Pierre Dørge – conductor, g
Gunnar Halle - tp
Morten Carlsen – taragot, ts
Anders Banke - cl, bcl, ts
Jakob Mygind - s
Kenneth Agerholm - tb
Irene Becker – p, keyb
Thommy Andersson - b
Martin Andersen - dr
Liudas Mockūnas - saxes

Vienas originaliausių šiuolaikinio džiazo kolektyvų – danų "New Jungle Orchestra“ - su savo vadovu Pierre‘u Dørge išmaišė visus žemynus, grojo daugiau kaip pusšimtyje šalių – nuo Kanados iki Naujosios Zelandijos.

Debiutui Lietuvoje orkestras parengė programą su iškiliu mūsų šalies džiazo kūrėju saksofonininku Liudu Mockūnu, su kuriuo bendradarbiauja jau dešimtmetį.

Nuo 1980-ųjų gyvuojančio "New Jungle Orchestra“ braižą paženklino daug įtakų. Tarkime, orkestro pavadinimas liudija jo ambicijas tęsti Duke Ellingtono tradicijas: „jungle“ (liet. laukinis) – tai aliuzija į džiazo legendos suburto bigbendo specifinį garsą.

Danai semiasi įkvėpimo ir Charleso Mingus‘o eksperimentuose derindami improvizaciją ir kolektyvo sudėties kaitaliojimą nuo tradicinio kombo iki bigbendo. Jiems pravertė Gilo Evanso patirtis laviruojant tarp valdingos anarchijos ir kruopščiai sustyguotų sudėtingų muzikos struktūrų, Carlos Bley ironiški kabaretiniai potėpiai.

Be to, "New Jungle Orchestra“ bendradarbiauja su visa plejada nevakarietiškų kultūrų menininkų, kurie prisideda prie jo savito skambesio kūrimo. Jį kolektyvas jau įamžino keliose dešimtyse albumų.

Įspūdingos ir orkestro narių diskografijos, nes daugelis jų savarankiškai užsiima muzikos įrašų leidyba. Tai - stulbinančių universalų kompanija, suburta beveik vien iš danų. Kone visi "New Jungle Orchestra“ artistai kuria ir aranžuoja muziką, vadovauja savo grupėms, dėsto jaunimui, daug eksperimentuoja patys.

Pavyzdžiui, saksofonininkas Mortenas Carlsenas ne tik muzikuoja, bet ir kuria interaktyvias kompozicijas bei instaliacijas, kurioms pasitelkia net pirotechniką ir šviesos efektus. Trombonininkas Kennethas Agerholmas reiškiasi teatre, diriguoja chorui ir konsultuoja kolegas muzikos verslo klausimais. Klavišininkė Irene Becker bendradarbiauja su šokėjais ir poetais, išbando egzotiškus instrumentus, rašo muziką chorams, bigbendams, pučiamųjų ansambliams.

Dauguma "New Jungle Orchestra“ narių muzikuoja kolektyve nuo pirmųjų jo gyvavimo metų.

Pierre‘as Dørge yra "New Jungle Orchestra“ siela, pagrindinis kompozitorius, aranžuotojas, dirigentas, gitaristas. Tai viena iškiliausių ir kūrybingiausių Danijos džiazo scenos figūrų.

Nuo pat karjeros pradžios 1960-aisiais Pierre‘as Dørge yra pasišventęs moderniajam džiazui. Tačiau šiam menininkui niekada nestigo ir smalsumo kitiems džiazo stiliams, žanrams, muzikos kultūroms.

Pierre‘as Dørge savo kūryboje originaliai sulydo europietiškas, Azijos, Afrikos ir afroamerikietiškas muzikos tradicijas. Jo stilių itin stipriai paveikė arabų muzika, Balkanų ir Gambijos tautų folkloras.
Iš šio spalvingo bagažo randasi stulbinamai sodrios, permainingos, kupinos kontrastų menininko kompozicijos. Įžūli ekscentrika – skiriamasis Pierre‘o Dørge kūrybos bruožas.

Su įvairiomis "New Jungle Orchestra“ sudėtimis vadovas apkeliavo visą pasaulį. Per ilgametę karjerą jis dirbo ir su kitais savo suburtais kolektyvais, bendradarbiavo su įvairių džiazo stilių – nuo svingo iki „free“ - kūrėjais.

Pierre‘as Dørge scena dalijosi su Johnu Tchicai, Yusefu Lateefu, Sainkho Namtchilak, Nielsu Henningu Ørstedu Petersenu, Svendu Asmussenu, Donu Cherry, Billy Hartu, Davidu Murray‘umi, Peteriu Brötzmannu, Harry Beckettu, Ray Andersonu, Hanu Benninku ir daugeliu kitų pasaulinių džiazo žvaigždžių.

1998 metais Danijos valstybė skyrė Pierre‘ui Dørge kūrybinę stipendiją iki gyvos galvos.

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

Prancūzija

Aki Takase

Japonija

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Rubatong

Nyderlandai

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Emile Parisien Quartet

Prancūzija

Emil Viklicky Trio

Čekija

Digital Primitives

JAV-Izraelis-Danija

Liudas Mockūnas Trio

Lietuva-Norvegija

Peter Lipa Band

Slovakija

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lietuva

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lietuva

Made in 234

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lietuva