36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

William Hooker - Liudas Mockūnas

William Hooker - Liudas Mockūnas (JAV/Lietuva):

William Hooker - dr
Liudas Mockūnas - saxes

Iškilūs improvizacinės scenos kūrėjai pirmą kartą muzikuoja drauge. Iki šiol vienas novatoriškiausių savo kartos būgnininkų Williamas Hookeris buvo žinomas lietuvių publikai tik iš gausių savo albumų, kurių tris naujausius išleido Vilniuje įsikūrusi įrašų kompanija „NoBusiness Records“. Jie atskleidžia nepasotinamą šio menininko poreikį ieškoti naujų muzikavimo formų ir partnerių, naikinti žanrų ribas.

Užuot kūręs stabilius ansamblius, daugybės įdomių projektų lyderis Williamas Hookeris nuolat buria apie save kūrybingiausius ir savičiausius įvairių kartų ir braižo improvizuotojus. Projektų įvairovė jam leidžia realizuoti kompozitoriaus ambicijas ir atsiskleisti kaip išradingam, lanksčiam atlikėjui. Ar garsintų nebylų filmą, ar varijuotų poezijos temą, Williamas Hookeris visada suderina savo muzikoje dramatinę įtampą su žmogiška šiluma ir optimizmu.

Būgnininkas nuo 12-kos metų pradėjo reikštis scenoje. Koledže jis gavo unikalų muzikinį išsilavinimą, nes gilinosi į XX amžiaus kompozitorių kūrybą ir savarankiškai studijavo „Blue Note Records“ įrašus. Tuo metu džiazo scena jam atrodė nuobodoka, todėl būgnininkas pasuko radikaliu kūrybos keliu ir iki šiol yra ištikimas „free“ džiazo estetikai.

Nuo pirmojo albumo, įgroto 1978 metais su Davidu Murray, Davidu S.Ware‘u ir Jemeeliu Moondoco, virtuozas dirba su išskirtinėmis improvizacinės muzikos asmenybėmis. Deja, daugelis jo eksperimentų nebuvo įrašomi, kol būgnininku nesusidomėjo nepriklausomos įrašų kompanijos „Knitting Factory“, „Silkheart“ ir „Homestead“. Tai įvyko 10-ojo dešimtmečio pradžioje.

Ankstyvuoju kūrybos laikotarpiu Williamas Hookeris bendradarbiavo su pianistu Marku Hennenu, saksofonininkais Charlesu Compo ir Blaise‘u Siwula, trombonininku Masahiko Kono ir daugeliu kitų eksperimentininkų. Vėliau jo akiratyje pasirodė alternatyviojo roko ir avangardo figūros – gitaristai Thurstonas Moore‘as, Elliotas Sharpas, Lee Ranaldo, elektroninės muzikos kūrėjai Brianas Doherty, Dougas Walkeris, didžėjai DJ Olive ir Christianas Marclay.

Williamas Hookeris įsitvirtino moderniojo džiazo scenoje kaip vienas įdomiausių kompozitorių ir atlikėjų. Jis išleido daugiau kaip 30 albumų, nuolat gauna solidžių kūrybos užsakymų, koncertuoja svarbiose Amerikos, Europos ir Azijos scenose.

Pučiamųjų instrumentų virtuozas ir kompozitorius Liudas Mockūnas vis dažniau patenka į pasaulio improvizacinės muzikos korifėjų orbitą. Neseniai puikių recenzijų sulaukė jo ir britų improvizacinės muzikos legendos kontrabosininko Barry Guy albumas „Lava“, pasirodė kompaktinė plokštelė, įgrota su iškiliu „free“ džiazo saksofonininku Evanu Parkeriu.

Liudas Mockūnas yra vienas ryškiausių Lietuvoje šiuolaikinio džiazo bei improvizacinės muzikos atstovų. Baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją bei Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją, jis iš karto ėmė aktyviai reikštis Europos improvizacinės muzikos scenoje.

Muzikas yra tarptautinių džiazo kolektyvų „Toxikum“, elektroakustinio trio „Red Planet“, lietuvių kvarteto „Saga“ vienas lyderių, „Copenhagen Art Ensemble“, „Pasborg's Odessa 5“, Vladimiro Tarasovo trio, šiuolaikinės muzikos ansamblio „Gaida“ narys. Pastaruoju metu kaip lyderis jis daug muzikuoja su savo trio „Nuclear“.

Muzikas dalyvavo Pierre'o Dorge ir jo "New Jungle Orchestra" programose, groja duetuose su Marcu Ducret ir Ryoji Hojito, Barry Guy, Petru Geniušu, Vladimiru Tarasovu, Artūru Bumšteinu, bendradarbiauja su Jacobu Anderskovu, Nilsu Davidsenu, Vladimiru Čekasinu, Arkadijumi Gotesmanu, Matsu Eilertsenu, Marku Solborgu, Jonasu Westergaardu, Jakobu Riisu, Jaaku Sooaaru ir daugybe kitų įdomių džiazo kūrėjų.

Jis grojo ir su Andrew Hillo „Jazz Par“ oktetu, Mikko Innaneno „Inkvisitio“, „Ibrahim Electric“, britų „TrioVD“, „Markus Pesonen Handenctet“, „Tallin Free Trio“, Matsu Gustaffssonu, Raymondu Stridu, Franku Gratkowskiu.

L.Mockūno meistriškumas yra įvertintas Lietuvos, Latvijos ir Prancūzijos džiazo konkursų premijomis, džiazo festivalių „Vilnius Jazz“ ir „Birštonas“ prizais už nuopelnus Lietuvos džiazui, Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu disku“. 2011 metais jam įteiktas Lietuvos teatralų apdovanojimas „Auksinis scenos kryžius“ už geriausią muziką dramos spektakliui.

Menininkas yra žinomas ne tik kaip improvizacinės muzikos bei avangardinio džiazo atstovas, bet ir kaip šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas. Jo repertuare - akademinės muzikos kūrėjų Broniaus Kutavičiaus, Anatolijaus Šenderovo, Arvydo Malcio, Viačeslavo Ganelino, Dietricho Eichmanno, Vykinto Baltako, Ramintos Šerkšnytės, Giedriaus Puskunigio kūriniai.

Saksofonininkas koncertavo kaip solistas su „Kralovy Hradec Symphony Orchestra“, Lietuvos valstybiniu bei Nacionaliniu simfoniniais orkestrais, Šv.Kristoforo ir Klaipėdos kameriniais orkestrais, styginių kvartetu „Chordos“.

Su įvairiais kolektyvais L.Mockūnas gastroliavo daugelyje Europos šalių, JAV ir Kinijoje.

Vilnius Jazz'2013

William Hooker - Liudas Mockūnas

JAV/Lietuva

Vladimir Chekasin - Vladimir Tarasov

Lietuva

Pascal Schumacher Quartet

Liuksemburgas

David Fiuczynski Planet Microjam

JAV

Sean Noonan "A Gambler's Hand"

JAV/Lenkija

Osvaldas Balakauskas "Psalms of the Spring"

Lietuva

Kaja Draksler

Slovėnija

Brussels Jazz Orchestra "Graphicology"

Belgija

Hildegard Lernt Fliegen

Šveicarija

Andy Emler MegaOctet

Prancūzija

 
Vilnius Jazz Young Power 2013

Kaff

Lietuva

In Albedo

Lietuva

Legentet

Lietuva

r.a.d.d.

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2013 Guests

Euan Stevenson Vilnius Quintet

Škotija/Lietuva