36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

L.Mockūnas - A.Bumšteinas „Voicescapes. Homage to MKČ“

L.Mockūnas - A.Bumšteinas „Voicescapes. Homage to MKČ“ (Lietuva):

Liudas Mockūnas – improvisation, reeds
Artūras Bumšteinas – composition, electronics

Šis projektas – tai šuolaikiška raiška pulsuojantis muzikinis vyksmas, kuriame išnyra M.K. Čiurlionio chorinės muzikos harmonijos, kompozitoriaus harmonizuotų lietuvių liaudies dainų melodijų fragmentai, choro balsų tembrai, kita autentiška medžiaga. Lietuvių muzikos klasiko kūryba perkomponuojama, papildoma gyvomis kompozitoriaus A.Bumšteino elektronikos bei multiinstrumentininko L. Mockūno medinių pučiamųjų instrumentų improvizacijomis.

„Balsovaizdžių“ muzikinė medžiaga konstruojama remiantis M. K. Čiurlionio chorine kūryba bei choro „Jauna muzika“ (dirigentas Vaclovas Augustinas) įrašais ( M.K.Čiurlionis. Liaudies dainos chorams. VSSECD006, 2000).

Šį projektą galima vadinti garsų ir šviesos fantazija M.K.Čiurlionio kūrybos tema, bandymu, pasitelkus novatoriškus meninius sprendimus, perteikti ypatingą šio kompozitoriaus ir dailininko kūrybos atmosferą.

Įgarsinant koncertą bus naudojama garso įtaigą sustiprinanti akustinė „surraund“ sistema. Išskirtinė Šv. Kotrynos bažnyčios erdvė leis efektingai žaisti šviesos projekcijomis. (Įgarsinimas ir šviesos - „Stage works LT“).

„Balsovaizdžiai“ sukurti muzikos įrašų leidyklos „Semplice“ užsakymu.

Artūras Bumšteinas aktyviai ir įvairiapusiškai reiškiasi šiuolaikinės muzikos, tarpdisciplininio ir garso meno scenose ne tik kaip garso ir vaizdo menininkas, bet ir kaip įvairių eksperimentinės, elektroakustinės, kolektyvinės bei improvizacinės muzikos projektų iniciatorius. Kompozitoriaus muzikinė teritorija tęsiasi nuo prasminiais žaidimais pagrįstų minimalistinių garso takelių ir grynųjų dažnių manipuliacijų iki kruopščiai ir subtiliai sukomponuotų elektroakustinių kompozicijų, kur akustinių instrumentų garsų fragmentai organiškai įpinami į elektroninių atmosferų, triukšmų ir ritmų faktūrą.

„Mėgstu, kai menas daromas iš visko, ką matau aplinkui. Vertinu paprastumą ir nuoširdumą, - prisipažino A.Bumšteinas. - Kaip XIX amžiaus kompozitoriai apdainavo juos supusį gamtovaizdį, taip aš apdainuoju realybę, kurioje gyvenu“.

A.Bumsteinas 2007-aisiais baigė kompozicijos magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. O.Balakausko klasė). 2006-2008 m. kompozitorius kūrė menininkų rezidencijose Diuseldorfe, Zilto saloje (Vokietija), Brosarpe (Švedija), surengė savo muzikos koncertų turą Danijoje, Norvegijoje ir Švedijoje. 2009 m. jis dėstė kompoziciją jaunimui šiuolaikinės muzikos kursuose Snape (Didžioji Britanija).

A.Bumšteinas sukūrė muzikos įvairios sudėties instrumentiniams ansambliams ir orkestrams. Nuo 2000-ųjų jis kuria projektus su partneriais, pasitelkęs internetą, nes jo ansamblių nariai yra pasklidę po įvairias pasaulio šalis.

A.Bumšteinas bendradarbiauja su Antonu Lukoszevieze, Ilia Belorukovu, Piotrui Kureku ir daugeliu kitų žinomų šiuolaikinės bei improvizacinės muzikos atlikėjų. Su savo suburtais kolektyvais – nešiojamų kompiuterių kvartetu "Twentytwentyone", ansambliais „Works and Days“, „Zarasai“, „Laukinė planeta“, kitais atlikėjais jis koncertavo „Holland Festival“ Olandijoje, festivaliuose „Jauna Muzika“ (Lietuva), „Angelica“ (Italija), „Sonic Circuits“ (JAV), Skanumezs (Latvija) , „DPT Wigry“ (Lenkija) „Brugge Concertgebouw“ (Belgija) ir kituose.
Kompozitorius išleido daugiau kaip 10 elektroakustinės muzikos albumų Lietuvoje, JAV, Danijoje, Ukrainoje, Kanadoje, Ispanijoje, Olandijoje, Lenkijoje.

2010 m. A.Bumšteino elektroakustinis kūrinys „Penkios dainos“ buvo pripažintas geriausiu šio žanro kūriniu Lietuvos kompozitorių sąjungos konkurse.

Kaip vizualiojo meno kūrėjas A.Bumšteinas dalyvavo daugiau kaip 20 šiuolaikinio meno parodų, surengė kelias autorines parodas Vokietijoje, kur jo kūrybą eksponuoja Antje Wachs galerija Berlyne.

Liudas Mockūnas yra vienas kūrybingiausių Lietuvoje šiuolaikinio džiazo bei improvizacinės
muzikos atstovų. Baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją bei Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją, jis iš karto ėmė aktyviai reikštis Europos improvizacinės muzikos scenoje.

Šis pučiamųjų instrumentų virtuozas ir kompozitorius yra tarptautinių džiazo kolektyvų "Pasborg-Mockunas Toxikum", elektroakustinio trio "Red Planet", lietuvių kvarteto "Saga" vienas lyderių, "Copenhagen Art Ensemble", "Pasborg's Odessa 5", Vladimiro Tarasovo trio narys. Pernai L.Mockūnas įkūrė trio „Nuclear“, kurio muzikoje susipina džiazas, laisvosios improvizacijos, sunkiojo roko ir net "punk" estetika.

Muzikas dalyvavo Pierre'o Dorge ir jo "New Jungle Orchestra" programose, groja duetuose su Marcu Ducret ir Ryoji Hojito, bendradarbiauja su Jacobu Anderskovu, Nilsu Davidsenu, Vladimiru Čekasinu, Arkadijumi Gotesmanu, Matsu Eilertsenu, Marku Solborgu, Dietrichu Eichmannu, Jaaku Sooaaru ir daugybe kitų iškilių džiazo kūrėjų. Jis grojo ir su Andrew Hillo "Jazz Par" oktetu, Mikko Innaneno "Inkvisitio", Burry Guy, Matsu Gustaffssonu, "Ibrahim Electric", britų trioVD.

L.Mockūno meistriškumas yra įvertintas Lietuvos, Latvijos ir Prancūzijos džiazo konkursų premijomis, džiazo festivalių "Vilnius Jazz" ir "Birštonas" prizais už nuopelnus Lietuvos džiazui.

Be to, šis menininkas žinomas ne tik kaip improvizacinės muzikos bei avangardinio džiazo atstovas, bet ir kaip šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas. Jo repertuare - akademinės muzikos kūrėjų Broniaus Kutavičiaus, Anatolijaus Šenderovo, Arvydo Malcio, Viačeslavo Ganelino, Dietricho
Eichmanno, Vykinto Baltako, Giedriaus Puskunigio kūriniai.

Saksofonininkas koncertavo su šiuolaikinės muzikos ansambliu "Gaida", Lietuvos valstybiniu bei Nacionaliniu simfoniniais orkestrais, su Šv.Kristoforo ir Klaipėdos kameriniais orkestrais, styginių kvartetu "Chordos".

Su įvairiais kolektyvais L.Mockūnas gastroliavo daugelyje Europos šalių, JAV ir Kinijoje.

Šiuo metu, be koncertinės veiklos, L.Mockūnas dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vadovauja šios mokyklos bigbendui.

Vilnius Jazz'2011

Jean Louis

Prancūzija

Das Kapital

Vokietija/Danija/Prancūzija

Miyeon - Park Je Chun

Pietų Korėja

Meta Marie Louise

Šveicarija

Martin Lubenov's Jazzta Prasta

Austrija

Colin Vallon Trio

Šveicarija

Petras Vyšniauskas - Juozas Milašius

Lietuva

Asaf Sirkis Trio

Jungtinė Karalystė

Logic

Australija

A.Šlaustas - T.Kutavičius project

Lietuva

L.Mockūnas - A.Bumšteinas „Voicescapes. Homage to MKČ“

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2011

Sheep Got Waxed

Lietuva

Jazz 4

Lietuva

Retired Musicians Social Club

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2011 Guests

J.Kuraitis - T.Razmus - A.Mikalkėnas

Lietuva