36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

ACCOsax Freeminded

ACCOsax Freeminded (Lietuva):

Raimondas Sviackevičius - acc
Jan Maksimovič - sax
Arkady Gotesman - perc

Šis laisvojo džiazo projektas vienija tris išskirtinai ryškias ir kūrybingas muzikos asmenybes. Trio kūryboje dera techninė meistrystė, ekspresija ir subtilumas, šiuolaikiškas mąstymas ir praeities užuominos.

2008-aisiais “ACCOsax Freeminded” buvo įvertintas kaip vienas ryškiausių ir novatoriškiausių kolektyvų festivalyje “Jazz Bridge” Švedijoje. Šiemet trio sėkmingai pasirodė Europos sostinių festivalyje Gdanske, Lenkijoje.

Raimondas Sviackevičius yra vienas pajėgiausių Lietuvos akordeonistų. Jis daug nuveikė įtvirtindamas akordeoną svarbiausiose šalies muzikos scenose ir festivaliuose, plėsdamas šio instrumento repertuarą.

Raimondas studijavo akordeoną Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), Lodzės (Lenkija) ir Sibeliaus (Suomija) muzikos akademijose bei Karališkojoje Hagos konservatorijoje (Olandija), dalyvavo garsių pasaulio atlikėjų meistriškumo kursuose.

Muzikantas keturis kartus tapo Lietuvos akordeonistų konkursų laureatu (1988, 1990, 1992 ir 1994 m.). Jis du kartus (1996 ir 1998 m.) laimėjo prizines vietas tarptautiniame akordeonistų konkurse “Citta di Castelfidardo” Italijoje, o 1999-aisiais buvo antras šios šalies konkurse “Pianello Val Tidone”. Tais pačiais metais lietuvis pelnė pirmąją vietą ir specialų prizą Italijos tarptautiniame akordeonistų konkurse “Premio Internazionale per fisarmonica Stefano Bizzarri”, po metų čia buvo pripažintas absoliučiu nugalėtoju ir apdovanotas “Auksine lyra”.

R.Sviackevičius muzikuoja kaip solistas ir su įvairiais atlikėjais šiuolaikinės muzikos ir meltimedijos projektuose, bendradarbiauja su elektroninės ir eksperimentinės muzikos kūrėjais, interpretuoja klasiką, nevengia kokybiškos populiariosios muzikos ir avamgardinio džiazo. Jis pasirodo kaip solistas su pagrindiniais šalies simfoniniais ir kameriniais orkestrais, yra šiuolaikinės muzikos ansamblio “Gaida” narys. Šio muzikanto įkvėpti lietuvių kompozitoriai parašėi daug kūrinių akordeonui.

Nuo 2000 metų R.Sviackevičius dirba pedagoginį darbą LMTA. Jis yra daugelio akordeono renginių iniciatorius, nuo 2008 metų vadovauja Vilniaus tarptautiniam akordeono festivaliui.

Janas Maksimovičius – vienas įdomiausių šalies saksofonininkų, muzikos kūrėjas ir pedagogas. Jis įgijo daug gerbėjų kurdamas įvairios krypties džiazo projektus, muzikuodamas netradicinių sudėčių ansambliuose. Saksofonininkas taip pat atlieka akademinę klasiką ir šiuolaikinę muziką. Džiazo scenoje jis reiškiasi nuo 1996 metų.

2000-aisiais J.Maksimovičius pelnė Didįjį prizą Lietuvos saksofonininkų konkurse Klaipėdoje, III premiją tarptautiniame saksofonininkų konkurse Latvijoje, tapo nugalėtoju uostamiestyje surengtame tarptautiniame jaunųjų džiazo atlikėjų konkurse.

“Vilnius Jazz” projektuose saksofonininkas dalyvauja nuo 1999 metų. 2002-aisiais jis debiutavo šiame festivalyje kaip grupės lyderis ir muzikos autorius.

Nuo tada J.Maksimovičius daugiausia muzikuoja su savo trio, kvartetu ir grupe “Riot“. Tačiau jis pasirodė ir su daugeliu kitų muzikantų, tarp jų – Petru Vyšniausku, Vytautu Labučiu, Vladimiru Čekasinu, Dainiumi Pulausku, Olegu Molokojedovu, Valerijumi Ramoška, Arūnu Šlaustu, ir kitais šalies džiazo meistrais.

Vienas universaliausių Lietuvos perkusininkų Arkadijus Gotesmanas yra ilgametis D.Pulausko partneris. Jis groja ne tik džiazą, bet ir naujausią akademinę muziką, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, kuria ir įrašinėja muziką teatrui, atlieka ją spektakliuose, gyvai garsina nebylius kino filmus, rengia projektus su šokėjais.

A.Gotesmano perkusija skamba Oskaro Koršunovo spektakliuose, kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo balete "Dezdemona", choreografės Loretos Juodkaitės spektaklyje "Nepaklusti".

A.Gotesmanas teatro mėgėjams įsiminė, kartu su aktore Dalia Michelevičiūte įprasminęs Wislawos Szymborskos poetinių vizijų pasaulį. Šiemet perkusininkas pakvietė į savo pirmąjį autorinį monospektaklį "Dievo žmogaus istorija".

A.Gotesmanas yra išleidęs solinį albumą "J.Brodsky in memoriam", įkvėptą poeto eilių. Jis rengia projektus su literatais, įrašė kompaktinį diską kartu su poetu Rolandu Rastausku.

Džiazo scenoje A.Gotesmanas debiutavo devintajame dešimtmetyje. Jis bendradarbiavo su daugybe įvairių krypčių muzikantų, tarp jų - Rolandu Dahindenu, Vladimiru Volkovu, Viačeslavu Gaivoronskiu, Arkadijumi Šikloperiu, Julianu Josephu, Johnu Zornu, Davidu Geringu, Jacku Sironu, Franku Londonu, Anthony Colemanu, Charlesu Gayle'u.

Perkusininkas yra ilgametis Petro Vyšniausko, Viačeslavo Ganelino, Liudo Mockūno partneris, rengia originalius projektus su vokaliste Andre Pabarčiūte. Jis yra Vilniaus klezmerių orkestro įkūrėjas ir narys, klezmerių muzikos festivalio rengėjas.
 

Vilnius Jazz'2010

James Blood Ulmer "Odyssey"

JAV

Samuel Blaser Quartet

Šveicarija/Prancūzija/JAV

Sizhukong

Taivanas

DarkBlueWorld feat. Tony Wilson

Kanada

Sylvain Kassap Trio

Prancūzija

Gyorgy Szabados

Vengrija

Mockuno NuClear feat. Jakob Riis

Lietuva - Danija

Filipe Raposo

Portugalija

Brink Man Ship

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

ACCOsax Freeminded

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010

Bon Ton

Lietuva

Dauleou

Lietuva

Yo-Yo Mo-Mo-Mo

Lietuva

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010 Guests

Tadas Dešukas and "Baisios stygos"

Lietuva