36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Mockuno NuClear feat. Jakob Riis

Mockuno NuClear feat. Jakob Riis (Lietuva - Danija):

Liudas Mockunas – reeds
Dmitrij Golovanov – keys
Marijus Aleksa – drums
Jakob Riis - laptop

"Mockūno NuClear" debiutavo 2010-ųjų Birštono džiazo festivalyje, bet jo nariai drauge grojo įvairiuose projektuose jau anksčiau. Jie muzikuoja ir kvartete "Saga".

"Mockūno NuClear" groja lyderio bei grupės klavišininko originalią muziką, kurioje susipina džiazas, laisvosios improvizacijos, sunkiojo roko ir net "punk" estetika.

Šis koncertas "Mockūno NuClear" - tai savotiška generalinė repeticija prieš pasirodymą Londono džiazo festivalyje kartu su britų trioVD. Projektu "Vilnius Jazz" ir Londono džiazo festivalis pratęs prieš metus Vilniuje pradėtą bendradarbiavimą.

O specialiai "Vilnius Jazz" festivaliui "Mockūno NuClear" parengė programą su danų garso menininku, kompozitoriumi ir improvizuotoju Jakobu Riisu.

Pučiamųjų instrumentų virtuozas ir kompozitorius Liudas Mockūnas yra vienas iškiliausių Lietuvoje šiuolaikinio džiazo bei improvizacinės muzikos kūrėjų.

Jis baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA) bei Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją, šiuo metu dėsto LMTA, vadovauja šios mokyklos bigbendui ir nuolat dalyvauja tarptautiniuose džiazo projektuose.

L.Mockūnas yra tarptautinių džiazo kolektyvų "Pasborg-Mockunas Toxikum", elektroakustinio trio "Red Planet", lietuvių kvarteto "Saga" vienas lyderių, "Copenhagen Art Ensemble", "Pasborg's Odessa 5", Vladimiro Tarasovo trio narys. Jis dalyvavo Pierre'o Dorge ir jo "New Jungle Orchestra" programose, groja duetuose su Marcu Ducret ir Ryoji Hojito.

Muzikas taip pat bendradarbiauja su Jacobu Anderskovu, Nilsu Davidsenu, Vladimiru Čekasinu, Arkadijumi Gotesmanu, Matsu Eilertsenu, Marku Solborgu, Dietrichu Eichmannu, Jaaku Sooaaru ir daugybe kitų iškilių džiazo kūrėjų. Jis grojo su Andrew Hillo "Jazz Par" oktetu, Mikko Innaneno "Inkvisitio", Burry Guy, Matsu Gustaffssonu, "Ibrahim Electric", trioVD.

L.Mockūnas žinomas ne tik kaip improvizacinės muzikos bei avangardinio džiazo atstovas, bet ir kaip šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas. Jo repertuare - akademinės muzikos kūrėjų Broniaus Kutavičiaus, Anatolijaus Šenderovo, Arvydo Malcio, Viačeslavo Ganelino, Dietricho Eichmanno, Vykinto Baltako, Giedriaus Puskunigio kūriniai.

Saksofonininkas yra šiuolaikinės muzikos ansamblio "Gaida" narys, koncertavo su Lietuvos valstybiniu bei Nacionaliniu simfoniniais orkestrais, su Šv.Kristoforo ir Klaipėdos kameriniais orkestrais, styginių kvartetu "Chordos".

Su įvairiais kolektyvais L.Mockūnas gastroliavo daugelyje Europos šalių, JAV ir Kinijoje.

L.Mockūno meistriškumas įvertintas Lietuvos, Latvijos ir Prancūzijos konkursų premijomis, džiazo festivalių "Vilnius Jazz" ir "Birštonas" prizais už nuopelnus Lietuvos džiazui.

Dmitrijus Golovanovas - vienas įdomiausių jaunosios kartos Lietuvos džiazo klavišininkų. Jo atliekamos muzikos spektras - nuo tradicinio ir laisvojo džiazo iki eksperimentinės elektronikos.

Klavišininkas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, stažavosi Leipcigo F.Mendelssohno-Bartholdy aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Lietuvos džiazo gyvenime jis dalyvauja jau daugiau kaip dešimtmetį.

D.Golovanovas 2001 metais tapo Respublikinio jaunųjų džiazo atlikėjų konkurso laureatu, 2002-aisiais kartu su grupe "Jazz Pictures" laimėjo antrą vietą jaunųjų džiazo muzikantų konkurse Vilniuje. 2006 metais jis buvo trečias tarptautiniame studentų konkurse "Džiazo improvizacija", 2007-aisiais laimėjo "Vilnius Jazz Young Power" konkurso Didįjį prizą, o po metų - "Džiazo improvizacijos" konkurso pagrindinį prizą.

Muzikas bendradarbiavo su daugeliu šalies džiazo meistrų, su broliais Briliais (Rusija), Annie Kierulff bei Andersu Anderssonu (Danija). D.Golovanovas muzikuoja grupėse "Riot", "Saga", "Magic Mushrooms", tarptautiniuose kolektyvuose "Beat Freisen Spelunkenorchester" ir Herbie Kopfo kvartete.

Su įvairiomis grupėmis jis koncertavo Suomijoje, Graikijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Gruzijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Latvijoje ir Estijoje.

Marijus Aleksa džiazo scenoje debiutavo 1999-aisiais, būdamas trylikos metų. Jis yra kelių respublikinių džiazo konkursų laureatas, 2007 metais laimėjo pirmąją vietą Baltijos šalių būgnininkų konkurse.

Muzikantas pasirodė visuose Lietuvos džiazo festivaliuose, koncertavo Norvegijoje, Lenkijoje, Austrijoje, JAV, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje.

M.Aleksa muzikavo su Herbie Kopfu, Roberto Manzinu, Robinu Aristorenu, Grantu Windsoru, Femi Temowo, trioVD, daugeliu šalies džiazo meistrų, tarp jų - Vladimiru Čekasinu, Vladimiru Tarasovu, Vytautu Labučiu, Petru Vyšniausku, Dainiumi Pulausku.

Būgnininkas groja ne tik džiazą, bet ir "soul", hiphopo muziką. Jis yra džiazo kvarteto "Saga", grupių "D'Orange", "BrassBastardz" narys, vienas "Aleksa Brothers Group" lyderių.

Nuo 2008 metų Marijus Aleksa gyvena Londone, groja su įvairiais muzikantais britų džiazo klubuose.

Jakobas Riisas - patyręs garso menininkas, kompozitorius ir improvizuotojas. Jis bendradarbiauja su daugybe kolektyvų, kuria eksperimentinę elektroninę muziką, užsiima garsiniu interneto menu.

J.Riisas dalyvauja "Copenhagen Art Ensemble", "An auf", "Toxikum", "Expanded Botanics" projektuose, yra grupių "Riis and the Smooth ones", "Hindi + Riis", "Red Planet", "The Ghettoblaster Ensemble", nešiojamųjų kompiuterių kvarteto "The Minijacks" narys.

Menininkas bendradarbiauja kaip kompozitorius ir atlikėjas su grupėmis "Alarm112", ATAGS, "Den 3. Vej's Kammerensemble", "Ensemble New", "Randers Byorkester", choreografe Anne Katrine Kallmoes, performansų teatru "Bidt", Hansu Fjellestadu, Lotte Anker, Peteriu Ole Jorgensenu, Philippu Wachsmannu, Pierre'u Dorge ir kitais iškiliais muzikais.

J.Riisas pasirodė daugybėje džiazo festivalių, Kopenhagos garso bienalėje "Ssshhhhh...", Roskildės festivalyje.
 

Vilnius Jazz'2010

James Blood Ulmer "Odyssey"

JAV

Samuel Blaser Quartet

Šveicarija/Prancūzija/JAV

Sizhukong

Taivanas

DarkBlueWorld feat. Tony Wilson

Kanada

Sylvain Kassap Trio

Prancūzija

Gyorgy Szabados

Vengrija

Mockuno NuClear feat. Jakob Riis

Lietuva - Danija

Filipe Raposo

Portugalija

Brink Man Ship

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

ACCOsax Freeminded

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010

Bon Ton

Lietuva

Dauleou

Lietuva

Yo-Yo Mo-Mo-Mo

Lietuva

Vilkšu Pa Muguru

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2010 Guests

Tadas Dešukas and "Baisios stygos"

Lietuva