36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Tenko - Uchihashi Kazuhisa

Tenko - Uchihashi Kazuhisa (Japonija):

Tenko - voc;
Uchihashi Kazuhisa - g, daxophone.

Šie muzikantai yra gerai žinomi ne tik Japonijos, bet ir JAV, Europos improvizacinės muzikos sluoksniuose. Karjeros dešimtmečiai suvedė juos su daugybe eksperimentinės muzikos korifėjų iš kelių žemynų.

Tenko pradėjo muzikuoti 1979-aisiais moterų roko grupėje Mizutama Shobodan. Po poros metų Niujorke ji susidomėjo improvizacine muzika ir pradėjo reikštis gimtinėje šio žanro vokaliniame duete The Honeymoons.

1984-aisiais Tenko debiutavo Niujorke kaip solistė , netrukus pradėjo bendradarbiauti su niujorkiečiais Fredu Frithu, Johnu Zornu, Christianu Marclay, Davidu Mossu. Ji taip pat koncertavo ir įrašinėjo su Arto Lindsay, Wayne‘u Horvitzu, japonais Otomo Yoshihide, Tatsuya Yoshida, Ikue Mori duetu, moterų improvizuotojų grupe Wni-Gohan.

Nuo 1985-ųjų su įvairiais atlikėjais Tenko pasirodė daugybėje festivalių Amerikoje, Europoje ir Azijoje.


Uchihashi Kazuhisa (g. 1959) į improvizacinę muziką nėrė 1983 metais. Siekdamas praplėsti elektrinės gitaros galimybes jis išbandė daugybę įvairiausių garso prietaisų ir naujovių.

Gitaristas kaupė patirtį improvizuodamas su tokiomis iškiliomis asmenybėmis kaip Fredas Frithas, Tomas Cora, Peteris Brotzmanas, Derekas Bailey, Elliottas Sharpas, Chrisas Cutleris, Hanas Benninkas, Shelley Hirsch, Hansas Reichelis, Nedas Rothenbergas, Steve Beresfordas, Charlesas Haywardas, Franzas Hautzingeris ir daugeliu kitų.

Uchihashi Kazuhisa kuria muziką kino filmams, teatro ir šokio spektakliams. Jis daugiau kaip 20 metų bendradarbiauja su japonų teatro trupe Ishinha. Menininkas taip pat vadovauja grupei Altered States, kuri groja improvizacinę roko krypties muziką, toliau eksperimentuoja kurdamas novatoriškas solo kompozicijas.

Gitaristas daug laiko skiria ir pedagoginei veiklai. Nuo 1995-ųjų jis nuolat rengia meistriškumo kursus New Music Action jauniems improvizuotojams įvairiuose Japonijos miestuose. Be to, Uchihashi Kazuhisa yra kasmetinio naujosios muzikos festivalio Beyond Innocence Osakoje organizatorius.

Į Vilnių muzikas atsiveš ne tik gitarą, bet ir egzotišką instrumentą daksofoną, kurį 2002 metais Vilnius Jazz publikai jau pristatė pats jo išradėjas ekscentriškas vokiečių gitaristas ir kompozitorius Hans Reichelis. Garsai daksofonu išgaunami daužant, gremžiant ir kitaip liečiant stryku siauras medžio juosteles. Uchihashi Kazuhisa šiuo instrumentu groja nuo 1998 metų.

 

 

 

 

Vilnius Jazz'2009

Yuri Honing Wired Paradise

Olandija

Yoriyki Harada - Naoji Kondo

Japonija

Alister Spence Trio

Australija-Kanada-Švedija

Tenko - Uchihashi Kazuhisa

Japonija

Grencso Realtime Collective

Vengrija

trioVD feat. L.Mockūnas & M.Aleksa

Jungtinė Karalystė/Lietuva

K.Vaiginis - D.Pashkevich "Theory Garden"

Lietuva-Latvija-Italija-Indonezija

V.Labutis-E.Kanevičius-A.Gotesman

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2009

Yrinauda

Lietuva

Trees

Lietuva

Yo-Yo-Mo-Mo 4

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2009 Guests

InSearch

Lietuva