36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Dainius Pulauskas Group (Lietuva):

Dainius Pulauskas - keyb.;
Valerijus Ramoška - trp.flug.;
Rimantas Brazaitis - t.sax.;
Skirmantas Sasnauskas - trb.;
Kęstutis Vaiginis - s.& alt.saxes;
Leonid Šinkarenko - b;
Linas Būda - dr.;
Arkady Gotesman - perc.


Po poros metų pertraukos Vilnius Jazz scenoje vėl pasirodo Dainius Pulauskas Group. Šį kolektyvą, dar kaip sekstetą, festivalio scenoje girdėjome 1998, 1999. 2004 klausėmės grupės, išsiplėtusios iki septeto ir pakeitusios pavadinimą; 2005 Dainius Pulauskas Group pristatė projektą su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru. Šiemet penktą sykį į festivalio sceną žengiantis kolektyvas parengė specialiai jubiliejiniam Vilnius Jazz sukurtą Dainiaus Pulausko kompoziciją – vientisą komponuotų epizodų ir improvizacijų siuitą.

Dainius Pulauskas Group laipsniškai formavosi nuo 1994. Debiutavęs kaip kvintetas, 1996 ansamblis įsitvirtino kaip sekstetas, retsykiais išsiplečiantis iki didesnės grupės. Per rekordiškai trumpą laiką jis įsitvirtino tarp ryškiausių Lietuvos džiazo kolektyvų. Grupės sėkmės garantu tapo jos narių meistriškumas, nepaprastas ansambliškumas, ir, žinoma, jų atliekama muzika - savita ir spalvinga fusion versija, tituluota “galingu moderniojo džiazo pulsu” (Risto Haapsamo). Grupės repertuare jos lyderio originalios kompozicijos, išsiskiriančios griežta faktūra ir spalvingais akustinių bei elektroninių instrumentų deriniais.

Dainius Pulauskas Group, vadinama savotišku Lietuvos džiazo ambasadoriumi, koncertavo daugelyje Europos šalių, grojo džiazo festivaliuose Kinijoje, Indijoje, šiemet koncertavo Džiazo tėvynėje – dalyvavo džiazo festivalyje Big Band Jam 2007 Vašingtone. Grupė įgrojo 6 CD (naujausias, Orca pristatytas šiemet) ir išleido DVD (Trajectories).

Paskutinius keletą metų grupės sudėtis tapo mobilesnė – atskirose programose su ja muzikuoja Vytautas Labutis, Skirmantas Sasnauskas, Eugenijus Jonavičius, šveicarų bosistas Herbie Kopf.

Jubiliejinio Vilnius jazz programoje Dainius Pulauskas Group sudėtyje pirmą sykį girdėsime saksofonininką Kęstutį Vaiginį. Šis meistriškas ir brandus jaunosios kartos džiazmenas išsiskiria skaidriu kontroliuojamu skambesiu, lyriškumu ir emocionalumu. Universalaus saksofonininko stilistinis akiratis aprėpia nuo džiazo iki klasikos; jis komponuoja ir pats.

Kęstutis Vaiginis mokėsi Vilniaus konservatorijoje, baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (Petro Vyšniausko klasę). Džiazą groti pradėjęs 1999 brolio Ugniaus Vaiginio diksilende, jis sparčiai įsitvirtino Lietuvos džiazo scenoje, pasirodydamas tiek su savo kartos, tiek su patyrusiais džiazo meistrais. Jis gojo su Jazz Pictures, Guerilla Jazz.lt, Vytauto Labučio Orkestretto, su Artūru Anusausku, Linu Rimša, Dainiumi Pulausku, Eugenijumi Kanevičiumi ir kt., muzikavo ne viename tarptautiniame projekte.

Nuo 2003 Kęstutis Vaiginis meistriškumą šlifavo Olandijoje, ten subūrė ne vieną tarptautinę grupę, komponavo joms. Labiausiai mėgstantis kvarteto formatą, pastaruoju metu jis muzikuoja su keliais savo kvartetais – vienas jų lietuviškas, kiti tarptautiniai; saksofonininkas taip pat dalyvauja kitų muzikantų projektuose.

Saksofonininkas Rimantas Brazaitis Dainiaus Pulausko grupėje groja nuo pat jos suformavimo 1996. Jis - LRT bigbendo solistas, džiazą grojantis bemaž 35 metus: pirmiausia Kauno radijo studijos džiazo ansamblyje (vad.R.Grabštas), vėliau – daugybėje festivalių pasirodžiusiame Oktavos orkestre. Rimantas Brazaitis dalyvavo įvairiuose džiazo muzikantų projektuose bei gausybėje džiazo įrašų.

Nuo pat susiformavimo Dainius Pulauskas Group sudėtyje grojantis trimitininkas Valerijus Ramoška festivalyje muzikuoja ir Arūno Šlausto projekte.

Ne pirmą sykį su Dainiaus Pulausko grupe pasirodo trombonininkas Skirmantas Sasnauskas. Jis šiame festivalyje dalyvauja ir Arūno Šlausto projekte.

Seksteto lyderis klavišininkas ir kompozitorius Dainius Pulauskas – vienas iškiliausių šiandienos Lietuvos džiazo kūrėjų, meistriškas pianistas, klavišininkas, išskirtinis lyderis bei savitas kompozitorius. Jam pavyko suburti ir dešimtmetį išlaikyti itin ryškų džiazo kolektyvą. Jo originalios kompozicijos tapo šio kolektyvo savitumo ir sėkmės garantu.

Pianistas baigė Vilniaus konservatoriją ir Lietuvos muzikos akademiją, kur 1980 nugalėjo Fortepijoninių improvizacijų konkursą. Išmaišė pasaulį su Oktavos orkestru, kuriame grojo nuo 1981, ten pradėjo komponuoti ir aranžuoti, ten išmėgino ir lyderio vaidmenį. Džiazo scenoje Dainius Pulauskas pasirodė 1990 su Skirmanto Sasnausko kvartetu ir nuo to laiko yra aktyvus džiazo scenos dalyvis, grojo su bemaž visais Lietuvos džiazo muzikantais. 1994 debiutavo kaip džiazo grupės lyderis, pristatydamas kvintetą, vėliau peraugusį į sekstetą ir į lankstesnės sudėties Dainius Pulauskas Group.

Geriausiai žinomas kaip minėto ansamblio lyderis, klavišininkas ir kompozitorius, Dainius Pulauskas reiškiasi ir kaip pianistas, pasirodo solo, yra išleidęs solo albumą Moods (2000). Jis taip pat muzikuoja duetu su trimitininku Valerijumi Ramoška, groja Leonido Šinkarenkos ansambliuose, Kęstučio Vaiginio kvartete bei LRT bigbende.

Muziko veiklą lydi virtinė apdovanojimų, nuo 1998 pelnyto Bravo iki 2004 -Lietuvos instituto apdovanojimo LT tapatybė 2004 už Lietuvos džiazo populiarinimą.

Bosistas Leonid Šinkarenko į Dainius Pulauskas Group įsiliejo prieš keletą metų, nors su grupės lyderiu įvairiuose kolektyvuose muzikuoja daugiau nei dešimtmetį.

Akustinio ir elektrinio boso virtuozas bei kompozitorius yra viena kertinių Lietuvos džiazo figūrų. Džiazo scenoje debiutavęs 1981 su savo mokytojo Vladimiro Čekasino kvartetu, nuo to laiko jis grojo su daugybe įvairios krypties muzikantų. 1997 debiutavo kaip lyderis su grupe Leonid Šinkarenko Jazz 4, tapusia baze būsimiems jo kolektyvams - kvintetui, septetui; atliekantiems originalias lyderio kompozicijas.

Su įvairiais ansambliais bosistas grojo daugelyje Europos džiazo scenų, dalyvavo įrašant apie 60 albumų. Pastaruoju metu Leonidas Šinkarenko muzikuoja su savo ansambliais bei groja su Lithuanian Jazz Trio, Dainius Pulauskas Group. Šalia koncertinės jis užsiima pedagogine veikla, o taip pat rengia Nidos džiazo maratoną, peraugusį į Nidos džiazo festivalį.

Nuo pat 1994 Dainiaus Pulausko grupių pulsą muša būgnininkas Linas Būda. Kadaise grojęs su roko ansambliais, džiazą grojantis nuo 1987 su Skirmanto Sasnausko, Danieliaus Praspaliauskio, Eugenijaus Kanevičiaus ansambliais, pastaruoju metu būgnininkas dalyvauja įvairiuose džiazo projektuose su daugeliu Lietuvos džiazo kūrėjų, yra LRT bigbendo narys, groja tarptautiniuose projektuose.

Papildomų spalvų Dainius Pulauskas Group kuriamam fusion suteikia Arkady Gotesman perkusija. Universalus būgnininkas ir kūrybingas perkusininkas profesionalioje scenoje groja nuo 1982: Trimito orkestre, Oktavos ansamblyje. Džiazą groti pradėjęs su Gintauto Abariaus trio, nuo 1990 bendradarbiauja su Petru Vyšniausku ir Viačeslavu Ganelinu (trio Alliance), nuo 1994 – su Dainiumi Pulausku.

Garsėjantis kaip konceptualios laisvosios muzikos kūrėjas, perkusininkas grojo su daugybe šios krypties muzikų, tarp kurių Christoph .Bauman, Roland Dahinden, Jack Siron, Fredie Studer; jis muzikavo su bene visais Lietuvos džiazo meistrais; dalyvavo gausybėje įrašų. Pastaruoju metu daugiausia muzikuoja su Liudu Mockūnu, Janu Maksimovičiumi, pasirodo solo.

Arkadijus Gotesmanas groja ne tik džiazą, bet ir šiuolaikinę akademinę muziką, dalyvauja šios muzikos festivaliuose, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, bendradarbiauja su įvairių kitų žanrų kūrėjais aktoriais, moderniojo šokio atstovais, simfoniniais orkestrais; o taip pat komponuoja muziką teatrui, atlieka ją gyvai spektakliuose.

© Jūratė Kučinskaitė




Vilnius Jazz'2007

Andy Emler trio

Prancūzija

Rova Special Sextet

JAV / Lietuva / Šveicarija

Ronin

Šveicarija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

Nomad

Austrija

Ibrahim Electric feat. Liudas Mockūnas

Danija / Lietuva

Monika Heidemann Band

JAV

Arūnas Šlaustas Jazz Project

Lietuva

Fritz Hauser

Šveicarija

Farmyard Animals Trio

D.Britanija

Juozas Milašius

Lietuva

Magic Mushrooms

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2007

Dmitrij Golovanov

Lietuva

Untitled

Lietuva

1+1=1

Lietuva

QU5

Lietuva